Skocz do zawartości

Przeniesienie i rozbudowa strony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Prowadzę sklep w oparciu o prestashop (ale tylko w celu prezentacji produktów, bo prowadzę sprzedaż stacjonarną). Strona obecnie jest całkiem dobrze pozycjonowana i w swoich kategoriach tematycznych zajmuje miejsce w top3 (jeśli chodzi o miasto mojej działalności), jednak zdarza się, że wyprzedzają mnie sklepy z okolicznych miast. 

W najbliższym czasie planuje mocno przebudować istniejącą stronę.

Chciałbym postawić stronę - wizytówkę z podstawowymi informacjami, ofertą oraz aktualnościami takimi jak promocję i wiadomości z branży.

Mój plan jest taki aby obecny sklep przenieść do katalogu /sklep , a nową stronę którą postawie na wordpressie umieścić jako stronę główną, na której oczywiście znajdzie się odnośnik do sklepu.

Moje pytanie brzmi. Czy takie działanie będzie miało pozytywny wpływ na pozycjonowanie mojej strony ? Tym bardziej, że PrestaShop nie jest "seo friendly", a też przez swój charakter (sklep) jest bardzo mocno rozbudowana i w mojej opinii sklep obecnie ma dosyć chaotyczną strukturę.

Czy może lepiej zdecydować się na subdomenę ? Jaki wpływ na pozycję może mieć sytuacja gdy pod katalogiem "/sklep" znajdzie się - de facto - strona o zupełnie innej strukturze ?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

1. Zwykłe przeniesienie do katalogu /sklep lub na subdomenę będzie miało negatywny wpływ, któremu trzeba zapobiec

2. Presta jest tak seo friendly jak jej administrator.

3. Chaotyczna struktura sklepu to tylko wina jego administratora.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Po co zmieniać całość, przełącz prestashop w tryb katalogu. W samej preście umieść / stwórz inną stroną główną, która będzie linkowała w ten sam sposób do kategorii. Nie wiem jakim celem jest stworzenie strony głównej na WP a pozostały podstron na PS - przynajmniej tak zrozumiałem. 

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

Dziękuje za odpowiedzi.

A gdybym ustawił na jakiś czas - powiedzmy miesiąc - przekierowanie z adresu głównego na katalog /sklep ? Czy to mogłoby zapobiec spadkom pozycji ?

AD. Presta, chodzi raczej o to aby na obecnym adresie funkcjonowała dużo prostsza strona, w której zawre podstawowe informacje o działalności. Zarys oferty i aktualności. A do sklepu/katalogu przejdą Ci, którzy będą chcieli zobaczyć szczegółową ofertę.

Strona ma być bardzo prosta i jak najmniej rozbudowana.

Pytanie jest jeszcze takie, czy wordpress i presta działające na jednej domenie nie wpłyną negatywnie na pozycje ?

Oczywiście, że mogę ale zależało mi na wykorzystaniu podstawowej domeny. Chodzi o to aby zachować hierarchie, że ta wizytówka będzie pierwszą stroną jaką zobaczy klient. (Wizytówka > Sklep )

Rozważam jeszcze jedno rozwiązanie. Żeby wordpressa dać do katalogu ale na serwer załadować plik index.html , który będzie zawierał odnośniki do wizytówki i sklepu. Tylko nie wiem co to oznacza dla robotów jeśli na stronie są pliki index.html i index.php, które się całkowicie różnią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności