Skocz do zawartości

Zaplecza na subdomenach, sens?

hajmus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Posiadam małe zaplecze na kilku domenach .pl, na hostingu SEO przypisując inne IP do każdej domeny.

Kręcąc się w temacie, po skorzystaniu z usług kilku serwisów zauważyłem "trend" do linkowania z blogów typu:

moto.domenka.pl

techniczny.domenka.pl

zdrowieblog.domenka.pl

Takich adresów na tej samej "domence" pojawia się sporo, pytanie moje brzmi. Czy to ma sens? Sens tworzenia innej, tematycznej strony zapleczowej, z unikalnymi tekstami na tej samej domenie?

Jak to widzi google? Teoretycznie jest to oszczędzanie pieniędzy w formie zmniejszenia ilości wykupywanych domen, jednakże jak się to przekłada na jakość i ewentualny efekt?

Dodajmy jeszcze, że popularność subdomen była swego czasu podyktowana oszczędnością, ale domeny wówczas kosztowały znacznie więcej. Poza tym leciało się na masówkę, więc z 10 domen robiło się 100 subdomen i stawiało różnego typu śmieci. Teraz większego sensu w tym nie ma.

Dralik nie wiem o jakiej filozofii Ty mówisz ale ja znam jedną potwierdzoną oficjalnie linki z sub-domen traktowane jak linkowanie wewnętrzne 

@Max: można prosić o podanie źródła tej informacji?

When you dream, there are no rules - people can fly, anything can happen.

Blog o modzie męskiej - emodini.pl

Linkowanie między subdomenami tej samej domeny jest traktowane jako linkowanie wewnętrzne. Samo linkowanie z subdomen na zewnątrz oczywiście ma sens i ma się dobrze.

można prosić o podanie źródła tej informacji?

Stary, tyle siedzisz na forum a nie śledzisz zmian.

https://webmasters.googleblog.com/2011/08/reorganizing-internal-vs-external.html

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności