Skocz do zawartości

Moja strategia pozycjonowania strony

Corsair

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Dostałem ostatnio propozycję wbicia w TOP 10 prostej strony firmowej. Zoptymalizowałem ją, dobrałem odpowiednie słowa kluczowe oraz napisałem odpowiedni tekst. Co do strony jestem pewny, że jest ona wykonana poprawnie w 98%.

Następnie przeszedłem do budowania linków. Wykorzystałem katalogi stron, katalogi branżowe, google+, facebooka, tumblr'a, wordpressa, bloggera, yelpa, goldenline'a, linkedin'a, youtube'a oraz twittera.

W sumie z 60 linków, jednak żaden wykrywacz backlinków nie widzi ani jednego. Ile trzeba czekać na ich wykrycie ?

W google+ założyłem profil firmowy z adresem strony. Jest w tym wypadku sens bawić się w systemy jak likeplus ( z umiarem, kilka udostępnień/plusów dziennie)?

Facebook - na profilu 1000+ fanów mam zamiar puścić reklamę strony bez zbędnego kombinowania. Profil ma bardzo dobrą opinię, powinno być dużo udostępnień.

5 x Blog ( narazie zrobiłem 3: tumblr, wordpress, blogger)- tematycznie związane ze stroną główną, każdy po 10 artów 1500-2000 znaków. Mogę umieścić link w każdym wpisie? Tzn. raz z anchorem w tekście, raz w komentarzu, raz w obrazku? Czy muszę te blogi dodatkowo podlinkować ?

Youtube - prosta animacja z logiem firmy i kilka krótkich filmików z gotowymi wyrobami. Pod każdym link. Nabijać wyświetlenia czy coś ?

Z twitterem podobna sprawa jak z google+. Bawić się w likeplus ?

Konkurencja: tylko lokalna, słabo zoptymalizowana, tekst napisany tylko pod człowieka a nie pod wyszukiwarkę,  linki które wykrywają narzędzia to katalogi stron i katalogi branżowe (max 50 sztuk), czasami zapuszczone konto na FB i G+. 

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi na pytania, wcześniej zajmowałem się jedynie front-endem i nie bardzo wiem czy moje działania są odpowiednie. Strona powoli idzie do góry, ale chciałbym to zrobić dobrze żeby nie zatrzymała się w którymś momencie. 

Wbicia, ok... Na jakie frazy polujesz ustaliłeś/zostało Ci narzucone chociaż? Nieco więcej konkretów, bo jeśli idzie o takie działania dla ciężkich fraz, to sukcesu nie wróżę...

Poluję na frazy złożone z 3 słów - Nazwa Zawodu Miasto, Nazwa2 Usługi2 Miasto. Potrzebne więcej szczegółów? Strony konkurencji wydają się do pobicia, jednak przed topami dzielą mnie domeny typu olx, praca . pl i facebooki. W sumie subdomen tych wielkich portali jest z 5-6.

5 x Blog ( narazie zrobiłem 3: tumblr, wordpress, blogger)

Za mało jeśli idzie o darmówki. Lepiej zrób te 5 blogów ale w domenach PL, nawet szkoda tych 10 artykułów marnować..

Typu blog onet, blog interia, blogi . pl ? Linkować je dodatkowo ? Jak wygląda sprawa z linkami do domeny głównej? W każdym artykule 1 link z anchorem czy więcej? Czy różnicować to np. 1 z anchorem w tekście, 1 w obrazku, 1 w komentarzu itp ?

A jak wygląda profil linków? Czy wcześniej były już jakieś dokładane? Jak wygląda kwestia optymalizacji - jesteś w 100% pewny, że wycisnąłeś z niej max? Sprawdzałeś, jak linkuje konkurencja? Pytań można mnożyć, ale takie wróżenie z fusów na podstawie tego, co rzuciłeś jest bezcelowe. 

A jak wygląda profil linków? Czy wcześniej były już jakieś dokładane? Jak wygląda kwestia optymalizacji - jesteś w 100% pewny, że wycisnąłeś z niej max? Sprawdzałeś, jak linkuje konkurencja? Pytań można mnożyć, ale takie wróżenie z fusów na podstawie tego, co rzuciłeś jest bezcelowe. 

Profil linków - ciężko mi to określić, żadne narzędzie z którego skorzystałem nie wykrywa ani jednego linku. Na razie dodałem z 60 linków na portalach które wymieniłem wcześniej.

Optymalizacja -

czas ładowania 0,3s,

1 błąd w google page speed insight - brak kompresji gzip,

poprawnie skonstruowane meta tagi,

tekst z dużą ilością powtórzeń słów kluczowych (ale czyta się to nawet ok),

gtmetrix - speed insight - wszystkie pkt 100/100 z wyjątkiem gzip, yslow - wszystko 100/100 nie licząc gzip i CDN, 

nibbler silktide - czepia się wieku witryny, małej ilości polubień na google+, braku gzip, braku linku do twittera i oczywiście braku jakiegokolwiek linku do strony w sieci

tools pingdom - 99pkt / 100

Nie wiem co mam jeszcze napisać. Kod jest ok, grafika ok, tekst ok, robots.txt i htaccess ok, szybko się ładuje, meta tagi zrobione, responsywność jest....

Typu blog onet, blog interia, blogi . pl ?

Nie, chodziło mi o Twoje prywatne domeny..

Problem w tym, że za pieniądze które otrzymam za pracę nie bardzo mi się opłaca płacić za serwer z różnymi IP, klasami i za domeny. Chyba, że jakieś prv pl czy coś w ten deseń wchodzi w grę, ale nie sądzę.

Ile tych darmówek zrobić, żeby miało to sens ?

Wie ktoś czy jest sens nabijać staty na google+, twitterze i youtube ? Kiedy narzędzia zaczną wykrywać linki? 

no to góreczka przed tobą, nowe stronki na darmowych platformach bez podlinkowania sensownego mają moc bliską 0, dopiero po dłuższym działaniu, setkach artykułów i tysiącach linków na nie skierowanych nabierają mocy, podstrony dużych portali nie jest łatwo przeskoczyć, stoi za nimi linkowanie wewnętrzne  i zaufanie domeny głównej.  

Osobiście, na twoim miejscu wykupiłbym jakiś sensowny pakiet linków na prywatnych preclach/stronach  (nie mówię o chłamie z alledrogo za 19,90 za 5 K BL, tylko kilkadziesiąt mocnych linków za parę stów, 

Ok porzucam pomysł z blogami - wszystko wrzucę na 1 skoro i tak mam tekst. 

Płacić w tej chwili nie chcę, gdyż nie wiem co z linkami które już pozyskałem. Mogę ich pozyskać własnoręcznie znacznie więcej gdy uzyskam pewność, że te działania mają sens. Nawet po wpisaniu w google  site:plus.google.com inurl:plusones mojastrona.pl nic się nie pojawia, a kilkanaście osób udostępniło post z adresem strony publicznie. Na razie pomimo wielu wielu niewiadomych liczba wyświetleń strony stałe rośnie, jednak nie przekłada się to specjalnie na pozycję w seprach.

G działa powoli, a niepodlinkowane linki z marnych stronek wchodzą w indeks powoli. Dla 1 stronki tworzenie 100 blogów ich linkowanie to średnio opłacalna impreza. Teraz liczą się tylko mocne linki, bo na zaspamowane, zgłoszone przez lemingi do DT szkoda czasu i energii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności