Skocz do zawartości

Sens w płaceniu za pozycjonowanie mało popularnych fraz?

muun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od kilku dni szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, niestety chyba się nie obędzie bez zakładania nowego wątku na forum.

Otrzymałem ofertę od firmy zajmującej się SEO. Z racji tego że aktualnie zastanawiam się nad zainwestowanie w ten temat to trafili na podatny grunt.

Po wstępnej analizie oferty i małych negocjacjach udało się dostosować ofertę do moich oczekiwań, firma również wydaję się wiarygodna po przeprowadzeniu małego badania opinii jak również zapoznaniu się z jej rekomendacjami.

Jest natomiast jedna kwestia która nie daje mi spokoju.

Cała oferta opiera się o zasadę "płacę za wynik".

W ofercie mam frazy które mają bardzo niską popularność od 10 do 50 sr. wyświetleń w mc.

Po sprawdzeniu konkurencyjności podejrzewam, że pozycjonowanie mnie na tych frazach będzie bardzo szybkie i tu moje pytanie, czy warto płacić za pozycjonowanie na takiej popularności?

Czy firma składająca mi ofertę z racji "płacę za wynik" w ten sposób gwarantuje sobie szybki zysk,a mi jako klientowi szybkie bezsensowne koszta?

Z wstępnej rozmowy pojawiła się opinia, że te mniej popularne frazy pomogą mi szybciej wysoko pozycjonować te bardziej oblegane, czy to prawda?

Czy skupiać się tylko na tych najbardziej popularnych frazach i czekać na wyniki?

Ciekawy jestem opinii zawodowców na ten temat i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam ;)

czy warto płacić za pozycjonowanie na takiej popularności?

Takie frazy to przeważnie długi ogon który się robi  często "przy okazji", osobiście nie biorę pod uwagę fraz które mają mniej niż XXX wyszukiwań miesięcznie. Proponowanie klientowi pozycjonowanie na fraze która ma 10 wyszukiwań miesięcznie to śmiech na sali, chyba że są to frazy gdzie z 1 kilkenta masz kilka tys pln.

Czy firma składająca mi ofertę z racji "płacę za wynik" w ten sposób gwarantuje sobie szybki zysk,a mi jako klientowi szybkie bezsensowne koszta?

Generalnie możliwe.

Wiesz jeżeli takich fraz masz 100x 50 wyszukiwań to można zdobyć z tego ruch, jeżeli firma chce od Ciebie brać kilka pln za 1 fraze o niskiej konkurencji to nie jest to zdzierstwo, ale pewnie chcą dużo więcej.

Generalnie chyba trafiłeś na nieżetelną firmę, poszukałbym innej.

Odnośnie moich pozycji do fraz - moje pozycje to >100

Cena za frazę na top 1 o wyszukiwaniu na poziomie 10-50 to 22 zł

Nie sądzę, że pozycjonowanie tych fraz jest proste (gdyby było sam bym to właśnie robił ;)) - zastanawiam się czy przy pozycjonowaniu na główną frazę to mniej popularne z rozpędu również wskoczą w TOP i czy firma chce mnie skasować podwójnie na tej samej pracy.

Branża specyficzna związana z uprawą roślin egzotycznych i sprzętem przeznaczonym do tego (moja główna oferta sklepu).

Branża specyficzna

a co za tym idzie nieoblegana 

Nie sądzę, że pozycjonowanie

nic nie jest proste tak samo jak uprawa roślin egzotycznych.

zastanawiam się czy przy pozycjonowaniu na główną frazę to mniej popularne z rozpędu również wskoczą w TOP

zazwyczaj długi ogon wskakuje już przy prawidłowy  linkowaniu wewnętrznym.

czy firma chce mnie skasować podwójnie na tej samej pracy.

My zakładamy, że każda firma jest uczciwa i działa w/d najwyższych standardów etycznych, oprócz tych co tak nie robią i są na to dowody.

Błądzimy po omacku, więc najlepiej podaj adres strony i frazy, które zostały wybrane do pozycjonowania. Zobaczymy rzecz podstawową - czy masz stronę główną lub jakieś podstrony zoptymalizowane pod te frazy. Bez tego nie zaczynaj pozycjonowania. 

Eksperyment Discover.pl

W ofercie mam frazy które mają bardzo niską popularność od 10 do 50 sr. wyświetleń w mc.
Hmmm, ale, to że Ty masz tyle wyszukań na dane keyword może nie oznaczać, że są aż tak niszowe, ale Twoje pozycje dla tych keywords są w SERP dosyć odległe od TOP 10 .

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Witryna to www.growworld.pl

frazy to:

growbox
growshop
grow box
lampa hps
lampy hps
grow shop
growbox zestaw
growbox sklep
hps 150w
hps 400w
hps 250w
lampy led do uprawy
growboxy
żarówka hps
żarówki hps
hps 600w
lampa hps 150w
lampa hps 400w
lampa hps 250w
zestaw growbox
lampa hps 600w
zarowka hps
growbox cena
namiot uprawowy
namioty uprawowe
growbox oświetlenie
namiot do uprawy

namioty do uprawy
oświetlenie hps
namioty do hodowli
hps lampa
namiot do uprawy roślin
namioty hodowlane
namioty do uprawy roslin

Jakieś dobre rady?

Przeczytaj umowę, jeśli czegoś nie rozumiesz zapytaj radcy prawnego, adwokata.

Sprawdź czy koszty wydane na tą usługi nie zaburzają Twojego modelu biznesowego i nie wliczaj w to ewentualny zysk z przyszłych zamówień w wyniku pozycjonowania.

Po sprawdzeniu konkurencyjności podejrzewam, że pozycjonowanie mnie na tych frazach będzie bardzo szybkie i tu moje pytanie, czy warto płacić za pozycjonowanie na takiej popularności?
Skoro Twój serwis www, to sklep internety, to  pozycjonowanie na charakterystyczne dla niego keyords jak najbardziej ma sens. Oczywiście jeśli koszt pozycjonowania nie będzie przekraczał dochodu ze sklepu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności