Skocz do zawartości

Zakup mieszkania na firmę pod wynajem

landslend

Rekomendowane odpowiedzi

MaxPan ma rację, wynajmuję 1 mieszkanie i takie donosy jak kończy się umowa to norma prawie. [...]

Szczerze mówiąc nie spotkałem się z tym jeszcze na szczęście, ale po raz pierwszy od kilku lat musiałem zainkasować kaucję więc wszystko jest możliwe  :diabelek:  Na szczęście wszystko rozliczam... 

A co do studentów to nigdy generalnie nic nie zniszczyli poza właśnie ostatnim przypadkiem gdzie był zostawiony syf, ale to prosta sprawa => zamówiona sprzątaczka, wystawiony rachunek i poszło z kaucji.

Problem jest jeszcze innej natury, a mianowicie podatku VAT. Płacisz go na starcie i teraz pytanie - jak od dewelopera to ci wystawi F. a jak od osoby prywatnej to już schody.

Nieruchomosc musisz amortyzowac, nie wliczysz od razu w miesieczny koszt, itp.

A jak sprzedajesz? Znow VAT- kto od Ciebie odkupi na fakturę VATową? Tylko firma, ale czy firmy czesto kupuja mieszkania? Nie bardzo.

Lepiej jest kupic prywatnie i oddać firmie pod zarządzanie/obsluge najmu. Maja takie umowy, że mucha nie siada, zabiora ci te 5-10 % miesiecznie, ale kupujesz i zamopinasz, a nie ganiasz po uczelniach zeby dlugi sciagac :)

No chyba, że Xann poda więcej szczegółów bo na "TAK mam i rozliczam i jest OK" ja bym się nie pokusił.

PS. Jeśli prawo sie nie zmianilo to mieszkania starsze niz 10 lat i do kwoty 150 000 tys. masz zwolnienie z podatku (ulga do kwoty 150k). Znaczy traktujesz zakup jako koszt i do tej kwoty podatku nie placisz. Potrzeba tylko ogarnietego ksiegowego no i nie ujdzie to z 5-10 mieszkaniami, ale sa i tacy co daja rade :) Kilka pism  i idzie zarobić mając umowę najmu zgłoszoną do US.

pozdr

O_o

Up,

Polecam skontaktować się z księgowością oni wszystko wyjaśnią. Rynek nieruchomości i podatki to skomplikowana sprawa. 

Powiem tylko tyle że umowa kupna jest dokumentem księgowym.  Kupuję mieszkaniea/domy od osób prywatnych remontuje i sprzedaję z zyskiem także wystawiając faktury. 

Podstawa to księgowy i prawnik. 

Nie da się tego wyjaśnić na forum pozycjonerów.  Jest wiele niuansów i kruczków prawnych do wykorzystania. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Lepiej jest kupic prywatnie i oddać firmie pod zarządzanie/obsluge najmu. Maja takie umowy, że mucha nie siada, zabiora ci te 5-10 % miesiecznie, ale kupujesz i zamopinasz, a nie ganiasz po uczelniach zeby dlugi sciagac :)

Dokładnie, ja przy wynajmie 2 mieszkań w Łodzi płacę 11% prowizji i jedyne do czego ogranicza się moja rola to sprawdzanie comiesięcznych przelewów. Tyle.

Piękne i lśniące włosy sprawiają, że czujesz się młodo! Sprawdź na portalu KOBIECO.PL  jak poderwać chłopaka sprawdzonymi sposobami! Towarzystwo budownictwa społecznego TBS to krok ku lepszej przyszłości... Czy długi to także jeden z Twoich problemów? sprawdź jak szybko wyjść ze spirali zadłużenia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności