Skocz do zawartości

skopiowanie 300MB bazy MyQSL

Kaviorek

Rekomendowane odpowiedzi

jest baza z 3 tabelami ze statystykami 'własnymi' serwisu, teraz 300MB, 2,5mln rekordów, ale szybko rośnie...

chciałbym ją sobie przeglądać offline, bo trochę zapytań mam, a online za długo trwa, oraz admin pewnie mnie pogoni...

i teraz, jak ją sobie skopiować? da się w inny sposób, niż po te kilka MB przez phpmyadmina?

czy poprosić może administratora, aby mi na CD nagrał w formie już kopiuj-wklej do katalogu mysql'owego 'data' na dysku? da się tak?

a może jest jakiś program, który mi tą bazę ładnie skopiuje, a później będzie dokopiowywał kolejne rekordy? :]

1) Z poziomu powłoki za pomocą np. mysqldump możesz robić zrzuty baz danych samemu jak masz dostęp, lub za pomocą admina. Dodatkowo pakujesz bazę danych i ściągasz sobie z FTP

2) Lub tym skryptem PHP https://www.silisoftware.com/scripts/index.php?scriptname=backupDB

, teraz 300MB, 2,5mln rekordów, ale szybko rośnie...
Jeśli jest to jest baza MySQL wydaje mi się, że dochodzisz do górnego pułapu jej wielkości :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

dziękuję :)

wieczorem popróbuję

Jeśli jest to jest baza MySQL wydaje mi się, że dochodzisz do górnego pułapu jej wielkości

w zasadzie te 300MB to 2x3 tabele, bo po 150MB podzieliłem, są one odłączone od strony,

a teraz mi leci 3. częśc, i tak co 150MB chcę odłączać...

tylko później z przeglądaniem jest problem, a jakbym sobie na dysku poskładał, i jako całość przeglądał to by było super...

Może jeszcze koncepcja z cronem i otwarciem pliku do zapisu ale na końcu czyli "a+". Mianowicie napisać skrypt php który cyklicznie uruchomiany będzie dopisywać kolejne linijki danych do pliku tekstowego czytając bazę od ostatniego miejsca z poprzedniego uruchomienia. To miejsce, czyli powiedzmy ostatnie ID zapisywane było by w dodatkowej tabelce w bazie. W ten sposób uruchamiany skrypt najpierw odczytwywal by te dane a następnie znając nr ostatniego ID i nazwę tabeli z jakiej pochodziły odczytywał by dane z konkretnej tabeli od odpowiedniego miejsca "LIMIT" itd..

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

BigDump - https://www.ozerov.de/bigdump.php - ustalasz $linespersession i $delaypersession

Wszystko jasne chyba :)

Aaaa.. oczywiście to jest tool do wrzucenia wielkiej bazy - też się może kiedyś przydać :)

Ja poprosiłbym admina o zrobienie mysqldump z linii poleceń, o iel ty dostępu nie masz - tar gz pliku wynikowego i po krzyku.

.

• 4 miesiące temu...

Mam bazę danych o wielkości około 500MB. Ściągnąłem BigDump ver. 0.27b i zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Niestety efekt nie jest taki jak chciałbym, żeby był. Mianowicie ściąga się tylko kawałem bazy nikiedy 100 mega, niekiedy 60, a czasami 200MB. Program pracuje tak, że po uruchomieniu z poziomu przglądarki chwilę mieli, a później wyskakuje biały ekran i na tym koniec. Dodatkowo na stronce mam rozjechane Polskie czcionki :/

If I could have my wasted days back

Would I use them to get back on track?

Stop to warm and karma’s burning

Or look ahead , but keep on turning?

--------------------

iconm.gif - Metallica

Odwiedź Tattoo Studio i zrób sobie profesjonalny tattoo

Potrzebujesz więźbę dachową lub inne drzewo - tartak

Używasz pewnie IE?

W kodzie pliku masz wszystkie potrzebne ustawienia, łącznie z kodowaniem znaków.

Ponadto można wznawiać operację poprzez zwykłe odświeżenie strony.

To, że ściągasz tylko część bazy jest zależne od wydajności serwera. Zrywa Ci połączenie, ale jak pisałem, możesz wznowić operację.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Używasz pewnie IE?
Używam FF.
W kodzie pliku masz wszystkie potrzebne ustawienia, łącznie z kodowaniem znaków.

Oprócz namiarów na bazę danych, nazwy pliku .sql i kodowania (próbowałem kilka - latin1, latin2, latin7, utf8) nic nie przestawiałem.

To, że ściągasz tylko część bazy jest zależne od wydajności serwera. Zrywa Ci połączenie, ale jak pisałem, możesz wznowić operację.

Robiłem już odświeżanie i za każdym razem ściąga jakby od nowa. Np za pierwszym podejściem zassa 90MB, za drugim razem (po odświerzeniu F5) jest 120MB, a za trzecim np. 30MB. Albo na odwrót. Ogólnie za każdym razem coś innego.

Tak sobie myślę, że skoro baza jest na serwerze to może poprosić admina czy mógłby zrobić import...?

--------------------

iconm.gif - Metallica

Ok, spróbuję. Dzięki wielkie.

--------------------

iconm.gif - Metallica

Ale jak mam ją cofnąć ? Poza tym w pasku adresu mam zawsze foffset=0&totalqueries=0 jeśli o to Ci chodzi.

P.S - CP1250 niestety nie pomogło :)

--------------------

iconm.gif - Metallica

Ostatnio korzystam z SQLyog do obsługi lokalnej ale zauważyłem w nim coś takiego jak tunelowe połączenie

z bazą - instalujesz na serwerze skrypt (w programie) i obsługujesz bazę zdalną jakbyś ją miał u siebie - nie testowałem więc nie wiem jak to się sprawdza w praktyce ale może ta informacja się przyda.

PS. SQLyog jest darmowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności