Skocz do zawartości

Posty z powtarzalną treścią - aktualizować czy pisać nowe?

coldpl

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Szykując się do nowego projektu blogowego zastanawiam się nad jednym zagadnieniem. 

Mianowicie czy tworząc rankingi typu "Polecane produkty z branży XYZ na miesiąc-rok" lepiej publikować nowy wpis co miesiąc/kwartał/czy ile tam czasu czy raczej skupić się na jednym wpisie i aktualizować go co jakiś czas (każda aktualizacja to wymiana około 30% treści, przy czym po roku może się okazać, że 80% oryginalnej treści się zmieniło). 

Rozważałem zalety i wady obu rozwiązań i doszedłem do takich wniosków:

+ nowa treść to nowa treści. Google to lubi, więc lepiej co miesiąc publikować na nowo

+ pojawia się duże pole do linkowania wewnętrznego z wpisów bardzo ściśle powiązanych tematycznie

+ dyskusje w komentarzach będą bardziej uporządkowane - nie okaże się że po 15 miesiącach jest 567 komentarzy z czego 543 są sprzed pół roku. 

- duże ryzyko duplicate content - ogromną ilość treści tak naprawdę trzeba powielić

- ryzyko, że na daną frazę wypozyjonuje mi się wpis sprzed roku, podczas gdy czytelnik potrzebuje świeżego

- pisanie co miesiąc prawie tego samego trochę zagraci mi bloga - przy średnio 8-12 wpisach miesięcznie trochę słabo wygląda taka powtarzalność

Co o tym sądzicie? Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie jako bloger lub seowiec?

Zapraszam na mojego bloga finansowego. Znajdziesz na nim m.in kurs seo dla blogerów i dowiesz się co to jest faktoring?

- duże ryzyko duplicate content - ogromną ilość treści tak naprawdę trzeba powielić

Różnicuj ją zatem przez komentarze, opinie, dodatkowe bloki tekstowe.

- ryzyko, że na daną frazę wypozyjonuje mi się wpis sprzed roku, podczas gdy czytelnik potrzebuje świeżego

Linkuj ze starego wpisu do nowego, aby wskazać większą ważność nowego. Teoretycznie Google powinno poznać daty i podstawić mu odpowiedni wpis, jeśli tak się nie stanie, możesz użyć tagu rel="canonical" na nowy. Canonical powinien przenieść wybrany artykuł wyżej.

- pisanie co miesiąc prawie tego samego trochę zagraci mi bloga - przy średnio 8-12 wpisach miesięcznie trochę słabo wygląda taka powtarzalność

Zależy co chcesz dokładnie publikować. Np. śmiało co miesiąc można publikować nowe ładne szablony do wordpressa pod postami typu "najlepsze szablony wordpress marzec 2016". I tutaj zawsze będzie inna treść.

Ew. ogranicz się do pisania tego typu wpisów na 3-6 miesięcy. Jeśli tych produktów nie będziesz miał dużo może lepiej rozwiązać to w formie widgetu np.

Łatwiej byłoby doradzić, gdybyś dokładnie napisał co chcesz publikować :).

baner-seostationv2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności