Skocz do zawartości

Linkowanie z forów - podstawowe zasady

Freaklaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

przeszukałem trochę forum pod kątem tego tematu, ale nie znalazłem jednego wątku w którym wyczerpująco wyjaśniono by zagadnienie związane z backlinkowaniem z różnych forów, czy to tematycznych czy nie. Tak więc napiszę kilka pytań, być może warto byłoby taki temat potem podlinkować, żeby wyczerpać temat linkowania z forów.

Do rzeczy, pytania dotyczą zakładania kont na forach i ich eksploatacji celem pozycjonowania swojej strony:

1. Czy jeżeli założyłem konta na 30 forach i na każdy mam taki sam login, taki sam mail i rejestrowałem się z tego samego IP - czy google uzna to za spamm i sztuczne nabijanie linków? Czy taka praktyka może zaszkodzić zamiast pomóc?

2. Co wynika z pytania nr 1: Czy jest sens tworzenia na różnych forach różnych loginów, mailów, oszukiwać IP? Czy to ma aż taki wpływ?

3. Czy stopka (z linkiem ofc) takiego użytkownika ma większą siłę jeśli użytkownik:

a) jest zarejestrowany od dłuższego czasu

B) napisał więcej komentarzy (przy stopce znaczy to, że będzie więcej linków z jednej domeny, ale czy to zwiększy ogólną wartość na plus?)

c) ma dużo wypełnionych danych (skąd jest, data urodzenia, zainteresowania i inne pola w formularzach forumowych) 

d) jest aktywny (dodaje regularnie posty)

Podsumowując: czy profil osoby na forum jest dla googla na tyle ważny, czy liczy tylko linki?

4. Czy ma jakikolwiek sens zakładanie dwóch i więcej kont na jednym forum z synonimami anchorów?  (czyli jedno konto na anchor "Nowe Domy" a drugi na "Oszczędne budownictwo")

5. Czy w stopce mogę podawać linki do strony pozycjonowanej i np. własnego bloga, który jest w tym samym temacie (także podlinkowany do strony pozycjonowanej). Czy liczba linków w stopce wpływa na ich "siłę", gdybym chciał w ten sposób pozycjonować jeszcze więcej stron?

6. Czy google analizuje wpisy forum z naszym linkiem pod kątem:

- tematu wątku

- tematu działu

(zakładając, że temat samego forum odbiega od naszej strony pozycjonowanej)

Przykład: pozycjonuje stronę o samochodach. Na forum o kulturystyce, w dziale Samochody wpis z linkiem będzie miał lepszą jakość niż ten w dziale Ćwiczenia na Triceps?

7. Czy link zawarty w temacie wątku jest silniejszy niż w poście?

8. Jak często ma sens postowanie na takich forach, by google pozytywnie przyjął taką aktywność? Czy jest jakiś limit by nie przesadzać? Lub czy jest jakiś okres czasu, po którym wpływ z tego forum spada?

9. Czy postując w temacie założonym X lat temu, link ze stopki traci na mocy?

Przykład: ktoś założył temat o samochodach 3 lata temu. Dopisuje swoja odpowiedz ze stopką z linkiem. Czy google widzi ze temat stary, wiec link slabszy?

10. Czy nadmiernie powtarzający się anchor ze stopki zaszkodzi? Jaką zasadę najlepiej przyjąć przy ustawianiu anchorów na kilkudziesięciu forach?

Np. 1/3 anchor A, 1/3 Anchor B, 1/3 Anchor C  (A-B-C synonimy, frazy pozycjonowane) czy inny sposób?

11. Jak odnieść aktywność na forach (zakładanie kont, pisanie postów, tematów) do pozostałych metod pozycjonowania aktywnego (linki w katalogach, precle).

Np. na każdy katalog - 2 wpisy na forach?

Czy macie jakieś metody?

----

Wiem, że na część pytań nie można jednoznacznie odpowiedzieć, na część pewnie była gdzieś na forum odpowiedź, a część odpowiedzi jest oczywista, ale dobrze byłoby mieć to wszystko w jednym miejscu. Tak czy owak, zadałem te pytania bo takie mi przychodzą do głowy, więc pewnie inni początkujący mają podobne.

Ech, nie znalazłem gdzie tu mogę edytować już wstawiony post więc dodam, że w temacie warto wziąć pod uwagę dwa warianty:

1. Gdy Strona do pozycjonowania jest świeża (taka na ogół jest sytuacja jeżeli ktoś się zabiera od zera za SEO) lub gdy strona już ma jakąś historię i może jakieś zaplecze.

Szukałem o edycji w pomocy:

Usuwanie lub zmiana treści postów

Temat pomocy: Usuwanie lub zmiana treści postów
Z zasady nie usuwany postów na życzenie autora. Jeżeli zajdzie taka potrzeba każdą prośbę rozpatrujemy indywidualnie.

Żeby nie było że nie szukałem ;/ 

W razie czego, jeśli jakiś moderator byłby miły, to może skasować ten post co by nie dublować i dokleić pytanie do treści tematu powyżej. Dzięki.

Mobilny doradca finansowy - bezpłatne doradztwo kredytowe (dla firm, gotówka, hipoteczne, leasingi i inne). 

30 for to mało, efekty dają większe bazy, dużo większe. Podstawa to aby forum było żywe, nie zaspamowane na maksa przez tabletki na miękką fajkę czy podobne tematy, oraz posiadało linki DF.  Dodatkowo na większości sensownych for admini na kilometr wyczuwają spamerów i robią to co MAX na tym forum daje BANA.  

Czym większy rozkład anchorów tym bardziej naturalnie w oczach G.

Resztą tak naprawdę nie warto zawracać sobie d**y i iść na ilość.

1. Google nie ma dostępu do bazy danych forum, gdzie zapisane jest Twoje IP, czy e-mail. Jeśli chodzi o te same nazwy kont, równie dobrze mogą to być fora, gdzie znajdują się Twoi klienci, a Ty działasz na oficjalnym koncie firmy, z linkiem do Twojej firmy, gdzie dodatkowo prowadzisz dyskusje z klientem. Nie widzę powodu, dla którego Google miałoby Cię w tym wypadku ukarać. Ja jednak dodatkowo zróżnicowałbym linki o inne konta oraz inne źródła, nie tylko fora. Zależy jeszcze jak będziesz linkował. Jak zrobisz z tych kont po 10 postów z anchorem na dokładne słowo kluczowe, to wtedy może sie to dla Ciebie źle skończyć :D. Jak będziesz robił to w miarę naturalnie, z głową to powinno być ok.

2. Różne loginy sugerują różnych użytkowników, stąd goście forum, którzy natkną się na owe linki mogą wziąć je za polecenia użytkowników (xD). Jeśli chodzi o IP to różnicowałbym IP for - nie IP rejestracji. Czyli linki z różnych for - linki z różnych IP. (za pewne o to Ci też chodzi).

3.

a, b ) Na pewno ma to wpływ na przymykanie oka moderatorów ;), Gdzieś czytałem, że Google jest w stanie rozpoznawać date rejestracji konta, liczbę postów oraz nawet to czy wypowiedź na temat danej firmy jest negatywna czy pozytywna, jak jest to nie wiadomo. Po prostu wygląda to tak, że linkując z treści posta pozyskuejsz 1 link nawet jak masz napisanych 50 tematów. Jak wrzucisz link w stopke, to ten link pojawia się przy każdym poście, więc dostajesz 50 linków z każdego tematu. Ale 50 linków z jednej domeny. Różnicowanie domen jest również bardzo ważne. Jeśli coś jest dobre to mówi się o tym w końcu w CAŁEJ sieci, a nie tylko na 2-3 forach.

c) w pełni uzupełnione konta z pewnością wpływają na zaufanie dociekliwych użytkowników. Większość for blokuje przeglądanie widoku użytkownika dla nie zalogowanych (w  tym robotów Google), wątpię aby miało to realny wpływ na linki.

d) Linki. Aczkolwiek z pełnym i żyjącym profilem o nie dużo łatwiej. Fora to też szeptanka, więc czasami oprócz linku pozyskasz klienta.

4. Tak, pozyskasz 2 linki na 2 anchory, ale z tej samej domeny. Zawsze to 2 linki większe. Z tym, że ja wystrzegałbym się nadmiernego linkowania z for, szczególnie ze stopek na anchory.

5. Moc danej podstrony rozkłada się pomiędzy wszystkie linki na stronie. Czyli jak strona ma moc 1, a znajduje się na niej 10 linków, to każdy z nich otrzyma po 0,1 mocy. Wpływa na siłę. Ale nie tylko w stopce, a wszędzie. Rzekomo Google rozpozna tez czy link jest z treści posta czy ze stopki (ze stopki słabsze). Wstawiać możesz, zresztą widzisz na tym forum że wstawiają ludzie ;).

6. Podobnym przykładem są tutaj np. artykułe sponsorowane, które publikowane są na różnych portalach, które maja wiele tematycznych kategorii. W tym np. Kategorie o zdrowiu i motoryzacji.

Linki z tych działów, z wpisów/for o  takim samym temacie jak twoj serwis będą ok. Najlepszy będzie oczywiście link z portalu, który pisze tylko o motoryzacji, jeśli linkujesz np. do warsztatu samochodowego.

Google może określać tematykę całego serwisu jak i pojedynczego adresu URL.

Link z tematycznego wątku, będzie lepszy.

7. Im link wyżej, tym lepszy. Wydaje mi się, że linki oblane treścią będą lepsze ze względu na otoczenie słowami kluczowymi, treścią oraz "naturalnością" bo rzadko się linkuje z tytułów.

8. Nie ma limitu, nie ma okresu. Najlepszy jest chaos. Przecież jak pozyskujesz linki "naturalnie" to użytkownicy nie zostawiają do ciebie tylko 20 linków miesięcznie i to zawsze w poniedziałki od 8-16 :).

Jeśli masz tematyczne forum, na którym wypowiadasz się ze swojego oficjalnego konta rób to kiedy tylko możesz, oczywiście bez spamu. Pozyskasz nie tylko linki, ale też widoczność marki. Jeśli będziesz linkował z głową, naturalnie, różnicował anchor to i kilkaset linków z for Ci nie zaszkodzi. Jeśli zrobisz 200 linków z for na dokładne anchory, wtedy może być już źle ;).

Co do czasu "efektywności linka", im strona starsza tym lepiej, im link starszy tym lepiej ;).

9. Ludzie obsługujący Xrumera, uwielbiają takie wątki ;).

Ciężko mi tutaj odpowiedzieć, ale według mnie nie. Nie przywiązywałbym tak dużej uwagi do ważności dat postów/tematów na forach.

10. Tutaj nie ma sztywnej liczby, za którą Google karze. Większość seowców unika linkowania na dokładne anchory, choć nadal mają one nieco większa moc niż czysty url. Ja sam staram się, aby liczba linków na anchory exact match (takie na słowa kluczowe czyste) nie przekraczała 20%. Trzeba jak najbardziej różnicować te anchory. Oraz nie linkować na nie z skryptów SEO nastawionych na zdobywanie linków.

W przypadku for, zakładając, że pozyskujesz tez sporo linków z innych stron stosowałbym anchory mieszane w postaci "Słowo kluczowe + nazwa serwisu". Nie ma tutaj złotego środka.

11.  kilkanaście linków z for na czysty url na kilka z innych źródeł. Wszystko zależy.

Aczkolwiek to moje odpowiedzi, które z pewnością mogłyby zostać skonstruowane nieco inaczej w zależności od sytuacji ;).

baner-seostationv2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności