Skocz do zawartości

Problemy w SaaS i zła indeksacja Googlebota

Above

Rekomendowane odpowiedzi

Mion - teraz trochę problem zmigrować sklep z kilkunastoma tysiącami produktów, które mają w dodatku shoperowskie atrybuty. No ale nie ma wyjścia. 

Z racji tego, że mój nick sugeruje niektórym, jakobym czuł się "above" nad innymi, uprzejmie informuję, że to nie ma nic wspólnego z poczuciem wyższości itp. 

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No ale nie ma wyjścia.
Może przyciśnij BOK o te przekierowania pod rygorem rezygnacji z usługi. Jeśli mimo tego nie wykażą woli wspołpracy, to jak sam piszesz "nie masz wyjścia" <_<

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przycisnąłem - nic to nie dało. Szkoda, myślałem, że można jakąś metodą to zrobić. A co z tym wyindeksowaniem i próbą zaindeksowania frazy pod nowym linkiem? W tym GSC jest tymczasowe ukrycie - to jest to samo co dawne usuwane?

Z racji tego, że mój nick sugeruje niektórym, jakobym czuł się "above" nad innymi, uprzejmie informuję, że to nie ma nic wspólnego z poczuciem wyższości itp. 

teraz trochę problem zmigrować sklep z kilkunastoma tysiącami produktów

Ale przynajmniej wiesz już ile są warte takie usługi.

Jak poważnie myślisz o e-handlu, zapomnij o takich gotowcach. Im wcześniej tym lepiej, mniej boli.

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Mariusz - racja, to jest stan zastany...u klienta...

Lesiu - tak wiem, że jest taka opcja - właśnie ją rozważamy, ponieważ migracja na inną platformę e-commerce byłaby zbyt kłopotliwa w tym momencie z wielu względów. Dzięki za podpowiedzi Panowie.

Chyba domenę klient ma własna, czy też w ramach SaaS.  Bo jeśli nie, to zatoczysz koło z powodu braku możliwości przekierowania na inny adres :olaboga:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion, of coz że własną :) nie myślałbym o tym nawet gdyby nie miał własnej :) gdyby doszło do takiego zatoczenia koła to tylko sobie palnąć w łeb - koszmar byłby to :)

Postanowiono, że będzie migracja na licencję samodzielną Shopera i wtedy dostanę się do .htaccess  - niestety, nie ma czasu teraz migrować na inną platformę, analizowałem przejście na Prestashop - jest jeden problem........produkty w shoperze posiadają atrybuty, a export produktów do .csv nie uwzględnia tego.... więc odpada - klepania ręcznego byłoby tak dużo i odtwarzania atrybutów że nie ma sensu. "Po ptokach". Ale ważne, że SEOwo będzie można działać normalnie dalej a nie fundamentalnych rzeczy nie można było zrobić. 

Wygląda na to, że w SaaS-owym Shoperze nie wolno usuwać produktów, tylko zamiast opisu wstawić tekst z dużym linkiem. Dobrze wiedzieć. :)

BTW niedawno na SaaS Shoper przechodziłem na https, a tu nie ma żartów, bo można stracić wszystko. Poszło gładko, a wersja http w search google melduje o przekierowaniu - ​HTTP/1.1 301 Moved Permanently. 

Jeszcze jedno - 2 miesiące przed przejściem na https zmieniałem nazwy i adresy dwóch kategorii - przeglądarka zwraca tutaj stare adresy w wersji http z informacją, że strona o takim adresie nie istnieje. Search google melduje to samo i nie pobiera, a podstrony same zniknęły z indeksu google.

Eksperyment Discover.pl

Lesiu - mi wystarczy dostęp do htaccess oraz do tego co jest w silniku Shopera na ten moment...nie szukam ideału - chcę naprawić 250 linków, które klient USUNĄŁ a na te linki był widoczny na wielu frazach (katastrofa). Stąd ta migracja na licencję samodzielną, tu nie chodzi o budowanie ideału. 

A Ty Yeden jeśli masz SaaS to tak - nic nie zrobisz. Jak widzisz, ja przeprowadzam operację migracji na licencję samodzielną AŻ. Niestety. A co zabawniejsze, widziałem wątki na jakichś forach sprzed 6 lat czy ilu tam o pierwotnym Shoperze i ludzie miel i dostep do htaccess..wychodzi na to, ze znieśli tą funkcjonlaność później.

Ciężko z tym - pisałem o tym, mówiłem że zrobię kampanię im w Internecie - nic to, nie boją się niczego, na tyle urośli że mają w du**e klienta. Typowa polska zaściankowa komuna IT.

Above - jeśli w produkcie klient miał ustawiony adres własny, wtedy po skasowaniu danego produktu możesz go przenieść na inny produkt nie tracąc wyników w Google. 

Innym rozwiązaniem, niestety nie do końca wygodnymi idealnym jest zmiana produktu, którego już nie posiadamy na inny. 

Above, ja mam dla Ciebie rozwiązanie. Przenieś się na shopera, ale na swoim serwerze, jest taka opcja. U siebie spokojnie zrobisz przekierowania w htaccess. Od saas lepiej trzymać się z daleka.

To jest też jedna z opcji. Przejście na licencję samodzielną - tu będzie dostęp do kodu źródłowego oraz dostęp do plików htaccess.   

Rozumiemy problemy związane z brakiem możliwości ustawienia własnych przekierowań - jednak ze względu na aktualną budowę - nie jesteśmy w stanie tego wprowadzić narazie. Trwają prace, które umożliwią wprowadzenie tego elementu w przyszłości, jednak wymaga to niestety jeszcze trochę czasu.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności