Skocz do zawartości

Filmy online - embed a prawo

nulle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak ma się sprawa legalności posiadania strony internetowej z filmami online w postaci embed (przykładem jest zalukaj.com)? FIzycznie nie znajdują się one na moim serwerze. Na mojej stronie są tylko odnośniki. Czy posiadając taką stronę mogę spać spokojnie, a nawet zarabiać na niej np. poprzez wykupienie braku reklam na stronie?

Linki do filmów zbieram z youtube, cda, vshare itd.

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Witam,
Prowadziłem taki serwis. Hosting OffShore (Malezja), napisany regulamin pod okiem prawnika... A i tak znalazły się paragrafy... :( Szkoda stronki bo 30k dziennie było i trochę gotówki wpływało. Jedyne rozwiązanie to Pan Mecenas R.Nogacki i stworzenie pełnej struktury po za granicami naszego Państwa. Dyrektorzy dedykowani itd... Temat łatwy do ogarnięcia, ale jak nie masz 100 tys zł to odpuść :)

Dnia 10.08.2016 o 19:46, nulle napisał:

Jak ma się sprawa legalności posiadania strony internetowej z filmami online w postaci embed (przykładem jest zalukaj.com)? FIzycznie nie znajdują się one na moim serwerze.

Ale fizycznie film znajduje się na twojej stronie.

Dnia 15.08.2016 o 11:10, brn napisał:

Wystarczy napisać dobry regulamin i wszystko jest zgodne z prawem. W tym wypadku lepiej to skonsultować z dobrym prawnikiem. 

Udostępnianie na stronie filmu np Łotr 1 w dwa dni po jego premierze nagranego kamerką w kinie uważasz za "zgodne z prawem" bo jest na hostingu gdzieś w Malezji ? To tak jak by znajomy pasera zrobił stronę www i na niej sprzedawał fanty od kolegi pasera. Wszak sam ich nie ukradł i nie ma ich fizycznie u siebie.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dnia 15.08.2016 o 11:10, brn napisał:

Wystarczy napisać dobry regulamin i wszystko jest zgodne z prawem.

No to dowiemy się jak brzmi ten punkt regulaminu, który umożliwia nielegalną dystrybucję filmów ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie wiem jak to prawnie wygląda, ale nawet na YouTube można znaleźć filmy :) Też nie uważam tego za zgodne z prawem, ale póki jest na to popyt, to nie uniknie się istnienia takich portali. Z tego co wyczytałem samo linkowanie do treści nielegalnej (chronionej prawami autorskimi stanowi wykroczenie).

21 minut temu, blogmarketingowca.pl napisał:

Z tego co wyczytałem samo linkowanie do treści nielegalnej (chronionej prawami autorskimi stanowi wykroczenie).

Rożnica jest między zamieszczeniem linku, a filmu nawet w ramce, którego można oglądać na stronie. i żaden regulamin tego nie zmieni.

22 minuty temu, blogmarketingowca.pl napisał:

ale póki jest na to popyt, to nie uniknie się istnienia takich portali.

Temat nie jest czy się uniknie czy nie, ale czy jest to zgodne z prawe. Kradnąc np w sklepach też unikniesz konsekwencji do póki cię nie złapią

Popularny portal kinoman.tv znika z sieci. Powodem takiej decyzji jest masowe naruszanie praw autorskich przez użytkowników. https://film.wp.pl/serwis-kinoman-tv-zawieszony-kolejny-tego-typu-portal-znika-z-sieci-6078253596119681a

Ramki nie pomogą na prawa autorskie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności