Skocz do zawartości

[div] ramka z zaokragleniami

Dmn

Rekomendowane odpowiedzi

Ja potrzebuje ramki: kreski, a tutaj jest cale wypelnienie

to zrób sobie border dookoła :D

serce.gifKocham Cię | Życie po Ślubie | Psychopatologia

Popełniłeś tylko jeden błąd ... jaki ? ... RAMBO !

a w srodku widac pliki z zaokragleniami... LOGICZNE

wiesz grafika a właciwie jej rogi (które de facto masz teraz gotowe ale wypełnione), również muszą mieć border :jezyk1: ale tak czy inaczej konktynuując, albo ja jestem jakiś magik, albo ty pokemon, bo jak widzisz u mnie się to udało zrobić prościej i za pomocą BORDER-a

więc podam przykład żebyś mógł to zobaczyć na własne oczy i jednocześnie dostaniesz gotowca.

PRZYKŁAD : RAMKA Z ZAOKRĄGLENIAMI BORDER CSS

edit : ja rozumiem że najlepiej byłoby żeby ktoś to zrobił za Ciebie, ale cytując Hellza z forum

Pozycjonowanie, PHP, MySQL, XHTML i CSS nie są dla każdego, serio!

Te przykłady mają sens jeżeli nie znamy szerokości diva (lub jest on pływający) Ale jeżeli ustawimy w stylach szerokość na stałe to chyba prościej zrobić jeden obazek - góra i drugi - dół i w ostateczności powtarzalny w pionie środek. I tyle, po co te kombinacje?

Istnieje jeszcze takie rozwiązanie:

<fieldset>
<legend>Title</legend>
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
</fieldset>

ale zaokrąglenia występują tylko w IE

.

Istnieje jeszcze takie rozwiązanie:

<fieldset>
<legend>Title</legend>
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
</fieldset>

ale zaokrąglenia występują tylko w IE

jest to bledne, niepoprawne, niesemantyczne rozwiazanie. fieldset sluzy do grupowania pol formularza - do niczego wiecej! chyba, ze wyrzucimy slowo optymalizacja z logo forum - wtedy nie ma sprawy ; /

Może jest niesemantyczne ale nie jest błędne. Ale ja i tak tego nie używam, bo inaczej wygląda w różnych przeglądarkach.

No to może coś w stylu tego wątka (zrobione w 10 min - nie testowane)

Trzeba tylko wstawić w stylach obrazki jako tło po rogach.

<html>
<head>
<style>
.blok{border:1px solid #dddddd;}
.blok p{margin: 10px 20px;}
.top_L{float:left; background:#dddddd; width:20px; height:20px;}
.top_R{float:right; background:#dddddd; width:20px; height:20px;}
.bottom_L{float:left; background:#dddddd; width:20px; height:20px; margin-top:-20px;}
.bottom_R{float:right; background:#dddddd; width:20px; height:20px; margin-top:-20px;}
</style>
</head>
<body>
<div class="blok">
<div class="top_L"></div><div class="top_R"></div>
<p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis ornare ultricies libero. Donec fringilla, eros at dapibus fermentum, tellus tellus auctor erat, vitae porta magna libero sed libero.</p>
<div class="bottom_L"></div><div class="bottom_R"></div>
</div>
</body>
</html>

.

Potrzebujemy grafikę tego typu.

Dostosowujemy ją do wymiarów jakie może mieć maksymalnie box.

Grafiki używam jako menu. Dla ograniczenia rozmiaru zmniejszyłem ją do rozmiaru, jaki maksymalnie może osiągnąć ten element mojej strony. Większa grafika ma większe możliwości skalowania. To jest jeden z przykładów. Można to zrobić na kilka sposobów.

PS. grafiki nie widać u Ciebie ale domyślam się jak to wygląda ( blokada hotlink )

Heh no i musiałem zakosić tą grafikę żeby było widoczne ;)

Generalnie pomysł jest skuteczny w przypadku, jeżeli robisz boksy o ograniczonej ilości tekstu, jeśli myślimy o funkcjonalności to niestety odpada. Nawiększą funkcjonalność zapewni jednak skalowana ramka.

a w srodku widac pliki z zaokragleniami... LOGICZNE

wiesz grafika a właciwie jej rogi (które de facto masz teraz gotowe ale wypełnione), również muszą mieć border :spam: ale tak czy inaczej konktynuując, albo ja jestem jakiś magik, albo ty pokemon, bo jak widzisz u mnie się to udało zrobić prościej i za pomocą BORDER-a

więc podam przykład żebyś mógł to zobaczyć na własne oczy i jednocześnie dostaniesz gotowca.

PRZYKŁAD : RAMKA Z ZAOKRĄGLENIAMI BORDER CSS

edit : ja rozumiem że najlepiej byłoby żeby ktoś to zrobił za Ciebie, ale cytując Hellza z forum

Pozycjonowanie, PHP, MySQL, XHTML i CSS nie są dla każdego, serio!

Dzieki... nie wpadlem na to zeby dac obrazki na gorze i dole. caly czas staralem sie dodac border. Ale mam jeszcze takie pytanie. Czemu dodanie linijki na gorze (<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>) powoduje ze IE blednie czyta strone? (obrazki sie rozjezdzaja)

Aerozole Pojemniki aerozolowe Produkcja i napełnianie aerozoli

Samochody Beach Buggy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności