Skocz do zawartości

Pozycjonowanie anglojęzycznych stron

egahen

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Chciałem się ogólnie poradzić co mogę robić w swojej sytuacji. Mam dwa anglojęzyczne serwisy. Jeden z darmowymi materiałami dla grafików i jeden sklep z takimi materiałami w wersji premium. Obydwie strony jakoś funkcjonują ale ich liczba odwiedzin to jakiś żart w porównaniu do konkurencji. Przypuszczam, że jest to kwestia pozycjonowania, ale powiem szczerze zupełnie nie mam pomysłu jak się za to zabrać. 

Konkurencja jest tak silna, że nawet nie myślę o top10, jak dla mnie wystarczyłoby top 11-40 - myślę że to dałoby mi jakiś start. Na stronie z darmowymi materiałami mam około 700 uu dziennie - przy konkurencji, która ma po 10-20 tysi. Ta strona prawie, że sama się pozycjonuje, bo sporo ludzi umieszcza linki do niej (niby tak się dzieje, a liczba wejść już od dłuższego czasu nie rośnie). Na sklepie mam około 50-60 uu, a konkurencja po 1000-4000. Tutaj nie mam żadnego pomysłu na zwiększenie tego. 

Ogólnie mam wrażenie, że mam nad sobą szklany sufit, niby wszystko jest OK, a liczba wejść nie rośnie. Już myślę nad jakimś pozycjonowaniem zewnętrznym, ale oba przedsięwzięcia są na razie patykiem na wodzie pisane i  na ten moment trochę strach się z kimś związać na rok.

Pytanie czy jest coś co mógłbym sam zrobić aby trochę podnieść te strony? Czy jest sens ładować forsę w polskie katalogi dla zachodnich serwisów?

Optymalizacja strony + sporo dobrze sprofilowanej treści powinno pomóc. Katalogi nie pomogą raczej przy takiej konkurencji... Jeśli idzie o "top 11-40", w które mierzysz - nie spodziewaj się cudów. O ile 11 coś da, przy 40 nadal nie istniejesz w praktyce.

To prawda, ale z takiej pozycji mam przynajmniej opcję dalszego ataku. Tak na teraz to praktycznie w ogóle nie funkcjonuje na pożądane frazy na wszystkich podstronach google. O tyle mnie to dziwi, że żadnym pozycjonerem nie jestem, ale przypuszczam, że strony nie są bardzo źle przygotowane...

A inaczej, istnieje coś takiego jak płatny audyt strony polegający na sprawdzeniu strony, konkurencji i określeniu co można zrobić żeby ruszyć ze stroną?

praktycznie w ogóle nie funkcjonuje na pożądane frazy

co można zrobić żeby ruszyć ze stroną?

żadnym pozycjonerem nie jestem

Poczytaj o long tail. Sama liczba uu to nie wszystko, chyba że Twoje hobby to oglądanie wykresów.

Sygnaturkę z linkiem przyznam sobie po napisaniu 15 wartościowych postów. Prawdopodobnie nigdy.

praktycznie w ogóle nie funkcjonuje na pożądane frazy

co można zrobić żeby ruszyć ze stroną?

żadnym pozycjonerem nie jestem

Poczytaj o long tail. Sama liczba uu to nie wszystko, chyba że Twoje hobby to oglądanie wykresów.

No właśnie sklep staram się pozycjonować na lon tail. Nawet chyba wychodzi bo zdjęcia produktów funkcjonują na google grafike. Ale wydawałoby się, że wraz z większą ilością produktów będzie więcej odwiedzin, a tak się nie dzieje, stąd wrażenie szklanego sufitu...

będzie więcej odwiedzin

czyli jednak pasjonat wykresów :D A jak już się uwolnisz od statystyk, a będziesz chciał zarabiać $ ....

Wtedy dogadaj się z kimś na forum, kto ma o tym pojęcie, "kupony" etc. (uprzedzam, że ja się tym nie zajmuję) w sprawie próbnej kampanii Adwords, zobacz jakie frazy konwertują i wtedy pogadamy, bo na razie mam wrażenie, z całym szacunkiem, że jak w tym powiedzeniu:

Mówi co wie, ale nie wie co mówi.

Powodzenia !

Sygnaturkę z linkiem przyznam sobie po napisaniu 15 wartościowych postów. Prawdopodobnie nigdy.

@egahen, oczywiście, że istnieje

nawiasem - atakować możesz i z 90 - nic nie stoi na przeszkodzie, by fraza z takiego miejsca wywaliła dość szybko w topy (w zależności od frazy)

"nie są bardzo źle przygotowane" - nie oznacza też, że są dobrze; wierzaj mi - zawsze może być lepiej - linkowanie wewnętrzne, treść, dobór lepszych słów i wiele innych...

posłuchaj też rad Konika - "mądrze godo, polać mu" :)

będzie więcej odwiedzin

czyli jednak pasjonat wykresów :D A jak już się uwolnisz od statystyk, a będziesz chciał zarabiać $ ....

Wtedy dogadaj się z kimś na forum, kto ma o tym pojęcie, "kupony" etc. (uprzedzam, że ja się tym nie zajmuję) w sprawie próbnej kampanii Adwords, zobacz jakie frazy konwertują i wtedy pogadamy, bo na razie mam wrażenie, z całym szacunkiem, że jak w tym powiedzeniu:

Mówi co wie, ale nie wie co mówi.

Powodzenia !

Ja nigdzie nie napisałem, że wiem co mówię:)

Jeśli chodzi o próbną adwords, to niby OK, ale już próbowałem i wychodzi majątek. Klik jest droższy od produktu, a nie każdy klik idzie w sprzedaż... I nie chodzi o to że jestem miłośnikiem wykresów, nie chce się chwalić ale puste odwiedziny to pewnie zrobił bym sobie bez problemu, rzecz w tym żeby było to z sensem.

Inaczej. Ja po prostu nie wiem jak mam zacząć aby tak spozycjonować stronę jak i zwiększyć sprzedaż. Możemy z powodzeniem przyjąć, że jestem ciemny jak tabaka w rogu. Tylko co teraz? Szukać uczciwej firmy pozycjonującej? Ok... tylko biorąc pod uwagę jak trudno taką znaleźć to może łatwiej samemu się za to zabrać, nawet będąc cymbałem w tej kwestii. A może znów gadam głupoty - nie wiem, i dlatego się radzę:)

1) poświęcisz sporo czasu, poczytasz, potestujesz i ugrasz nieco w ten sposób; spodziewaj się jednak efektów naprawdę w przysłowiowej "długiej perspektywie" :)

2) zdaj się na sprawdzoną firmę - najlepiej z polecenia - podpytaj znajomych i nie wierz reklamie i fajnym sloganom typu "jesteśmy certyfikowani trata ta ta" (spora część branży, by nie rzec większość, to istna hochsztaplerka) ; postaw na dobrą, jasną i otwartą umowę ; wymagaj, ale i daj zarobić, a ród seło się odpłaci ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności