Skocz do zawartości

[system] Redirector - do obsług przekierowań i mikro serwisów

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

Najprawdopodobniej na pierwszy ogień pójdzie opcja obsługi synonimów, dzięki czemu po sklonowaniu na inna domenę poprzedniego serwisu kolejny od razu będzie gotowy do akcji.

:paker:

Brawo!

No to teraz klienci będą zadowoleni:) Stworzenie 10 stron nie zajmie więcej niż 10minut (tylko meta tagi pozmieniać).

A co do nowego modułu Strażnika Linków - fajnie rozwiązałeś to że nie wysyła bezsensownych powiadomień ( tzn co 5 minut) tylko dopiero jak przekroczy ustawiony limit niedostępności.

Ja akurat póki co stosuję strażnika do monitoringu dostępności witryn w sieci - przy poprzednim wysyłał dla każdej strony osobno u Ciebie jest w mailu zbiorczym - mega pozytyw.

Profesjonalna agencja eventowa Everal

Skuteczne pozycjonowanie https://xseox.pl/pozycjonowanie-stron/

Fotobudka 360 Go4Photo

• Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
A co do nowego modułu Strażnika Linków - fajnie rozwiązałeś to że nie wysyła bezsensownych powiadomień ( tzn co 5 minut) tylko dopiero jak przekroczy ustawiony limit niedostępności.
Takie były założenie, bo nie ma sensu informować jednostkowo o niedostępności danej usługi ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Stworzenie 10 stron nie zajmie więcej niż 10minut (tylko meta tagi pozmieniać).

Jak można zrobić obsługę synonimów w boxach tekstowych takich jak:

- ckeditor

- jumbotron

- boxpanel1x1

- boxpanel1x2

itd...

W tym celu wystarczy pobrać zipa https://redv2.pl/temp/Helper.zip> wypadkowa go i w katalogu panelu REDA : /application/classes/Helper/ < tu dodać plik Spintax.php

Następnie musimy zmodyfikować zawartość pliku wstawek modułów bootstrap znajdują się one w katalogu:

/application/views/zdalneaddbox/

/application/views/zdalneaddbox/versja2

np.: ckeditor.php i w nim dodajemy/zmieniamy:

<div class="col-md-12">    
	<?php echo stripslashes($arrDataBox['pagecontent']);?>
</div>

NA:

<div class="col-md-12">    
	<?php echo Helper_Spintax::getmyspintax(stripslashes($arrDataBox['pagecontent']));?>
</div>

I treści tekstowe tych boxów możemy zamieścić w synonimach:

ckeditorspintax.jpg

Domenę z obsługa synonimów powinniśmy zapisać w przez włączenie cache, bo inaczej za każdym razem będzie inan treść, co też można wykorzystać do dynamicznego podlinkowania.

To jest w ramach "zrób to sam". 

----------

Natomiast wbudowana obsługę synonimów najprawdopodobniej wprowadzę w ramach jakiegoś update.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jeśli użytkownicy będą zainteresowani taką usługą, to czemu nie.

Witaj Mion, nie mam jeszcze programu, ale mam kilka pytań:

- czy istnieje możliwość narzucania urli wewnętrznych w mikroserwisach, czyli np. chciałbym aby jedna z podstron była na takim url.pl/option=abc?best czyli że mogę używać ? lub = w tworzonych urlach wewnętrznych?

- przeglądałem video odnośnie przekierowań i mam pytanie: czy jest gdzieś panel, gdzie mogę przekierowyać jedne urle wewnętrzne (np. takie które były kiedyś na danej domenie) na nowe, które właśnie utworzyłem w RED. Czyli np. kiedyś był url.pl/stary-link i chcę go przekierować na ulr.pl/aktualny-link?

Oczywiście wiem, że te 2 tematy mogę rozwiązywać w htaccessie, ale czasem przy dużej liczbie linków do przekierowania proces taki jest bardzo pracochłonny i łatwo o błędy. A dodatkowo przekierowywanie w htaccessie znaków w url takich jak znak zapytania rodzi pewne trudności w zależności od tego, jak wygląda stary link. Stąd pytanie, czy można załatwiać to gdzieś w panelu REDa.

Pamiętam, że już kiedyś o takie udziwnione URL'e pytałeś w przy okazji RWDGeneratora. Nie obsługuje stron z parametrami tylko SEO urle.

adreszparametrami.jpg

W ramach obsługiwanych domen może dodawać dowolnie wewnętrzne i zewnętrzne przekierowania jednak bez URL z parametrami. np: https://bootstrap6.red.co.pl/stary-link

Kieruje na "nowy url"

https://bootstrap6.red.co.pl/oto-podstrona-b

Może SWD stanie się konkurencją dla jedynego słusznego SWL (tego od szkoleń)

Wracając do tematu SWD  jako System wymiany domen lub SWS "system wzajemnej symbiozy"   :uscisk:   ma duży potencjał dla osób, które wzajemnie nie stanowią konkurencji.

Przykład użytkownik A udostępnia 10 subdomen 10 użytkownikom, którzy na nich stawiają swoje serwisy. W zamian każdy z tych użytkowników udostępnia  też subdomenę userowi A i on również zyskuje 10 subdomen do wykorzystania. Do tego dochodzi dywersyfikacja DNS, IP, wiec IMHO gra warta świeczki.

Plus monitoring domen wzajemnej wymiany w ramach monitoringu stron i linków i można działać.

Zatem jak są osoby chętne, to proszę o kontakt  i pomyślę od strony technicznej jak to zorganizować.

:chatownik:

[iNFO] - dal zainteresowanych. Nowa funkcja na którą wielu użytkowników czekało jaka jest klonowanie z serwisu źródłowego z synonimami. Jak, to działa od strony technicznej przedstawiłem na nagraniu:

RED V2.3 - nagranie przedstawia nową funkcję generowanie serwisu po przez klonowanie
z serwisu źródłowego <tymczasowego> z treściami z  synonimami.

Jak widać na filmie serwis docelowy po sklonowaniu zawiera treści już bez synonimów.

Dzięki tej nowej  funkcji można przygotować wiele unikalnych serwisów z jednego źródłowego z synonimiami.

Serwis źródłowy [Jango Fett]  może być dodany na domenie, która nie istnieje nie musi być, to domena online. :)

Przejście na RED v2.3 < z v2.2 oczywiście > wymaga podmiany tylko kilku plików oraz zwiększenia długości pol w bazie MySQL REDA w tabeli: WebsitePage > Pola: pagetitle | pagedescript | pageheader | pagecontent | pageanchor   > na 255 znaków

Jeśli użytkownik nie jest wstanie samemu wykonać tego update, a chce korzystać z nowej funkcji mogę zaoferować  usługę instalacji w cenie 60 zł netto.

Po ZIP'a z plikami do podmiany można się do mnie zgłaszać na e-mail: systemy.internetowe@gmail.com

[iNFO] - dla zainteresowanych. Osoby które zakupiły RED'a w promocji lub jeszcze dziś zakupią promocja ważna do 24 proszone są na jutro o przygotowania danych do instalacji.

W tym celu należy utworzyć:
- subdomenę domeny dla instalacji reda. Pod panel mogą być te tanie *.co.pl lub *.xyz, ale UWAGA nie dodając w ramach subdomeny, ale subdomenę dodajemy jak kolejna domenę.
- utworzyć konto FTP ze wskazaniem/dostępem tylko do tej subdomeny/domeny
- utworzyć kolejną bazę danych
- oraz konto e-mail

Dane proszę przesłać na e-mail zakupowy:  systemy.internetowe@gmail.com

Hosting pod system musi być z PHP 5.6 oraz ioncube loaderem. Jeśli ktoś nie ma jeszcze hostingu i zastanawia się nad wyborem współdzielonego mogę polecić:

https://blutu.pl/premium-pakiet

przetestowany empirycznie na wielu instalacjach

Jak ktoś wybrał wariant z instalacją VestaCP, to proponuje VPS od OVH

https://www.ovh.pl/vps/vps-ssd.xml  / VPS SSD 2

Tak czy inaczej jak już pisałem MUSI być to "czysty" OS w wersji minimal Debian 7, 8.

RED będzie instalowany jutro raczej po 15.

:pisze:

[iNFO] - dal zainteresowanych. Nowa funkcja na którą wielu użytkowników czekało jaka jest klonowanie z serwisu źródłowego z synonimami.

Skrypt się rozwija aż miło:) Oby Cię zapał nie opuścił:)

Co do SWD - ja jestem za takim rozwiązaniem:)

P.s Myślałeś nad tym boxem reklamowym? System Reklamy?

Profesjonalna agencja eventowa Everal

Skuteczne pozycjonowanie https://xseox.pl/pozycjonowanie-stron/

Fotobudka 360 Go4Photo

Panie Darku przydało by się bardziej zautomatyzować aktualizacje na  zasadzie komunikat w panelu o nowszej wersji  Reda plus przycisk Pobierz .Druga sprawa czy nie można dorobić  przycisku obok miejsca na url grafiki bezpośredni odnośnik do zakładki gdzie są wgrane pliki graficzne ? teraz jest rozwiązane tak ze kopiujemy ręcznie url grafiki i wklejamy w pole , jest to nieco niepraktyczne .

Co do SWD  jestem na Tak

Panie Darku przydało by się bardziej zautomatyzować aktualizacje na zasadzie komunikat w panelu o nowszej wersji Reda plus przycisk Pobierz
Komunikat jest, ale jeszcze nie aktywowałem oficjalnie informacji, że jest wersja v2.3. Natomiast, co di linku do pobrania ZIP'a pomysł jest dobry.

dnośnik do zakładki gdzie są wgrane pliki graficzne
Adres URL grafiki dostępny jest w menadżerze grafiki:

menadzerwranychimg.jpg

Można skopiować jako "czysty" url lub od razu do wstawienia jako represywny IMG. Dla wygody trzeba mieć dwa okna przeglądarki.

czy nie można dorobić przycisku obok miejsca na url grafiki
Przyznam się, że nie do końca rozumiem jak by to miało wyglądać ?

P.s Myślałeś nad tym boxem reklamowym? System Reklamy?
Tak.

Drodzy przyszli użytkownicy jeszcze raz APELUJE o sprawdzanie wersji PHP jaka jest na domenie pod instalację RED'a  !!!

Hosting pod system musi być z PHP 5.6 oraz ioncube loaderem.

W tym celu należy za pomocą FTP wysłać/utworzyć plik o zawartości:

<?php
phpinfo();
?>

i wywołać jego adres w przeglądarce:

wersjaphp5.6.png

Jeśli instalacja będzie na blutu najlepiej przesłać mi dane do DA i sam ustawie PHP.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności