Skocz do zawartości

[system] Redirector - do obsług przekierowań i mikro serwisów

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 14.11.2016 o 12:39, Mion napisał(a):

Najprawdopodobniej na pierwszy ogień pójdzie opcja obsługi synonimów, dzięki czemu po sklonowaniu na inna domenę poprzedniego serwisu kolejny od razu będzie gotowy do akcji.

:paker:

Brawo!

No to teraz klienci będą zadowoleni:) Stworzenie 10 stron nie zajmie więcej niż 10minut (tylko meta tagi pozmieniać).

A co do nowego modułu Strażnika Linków - fajnie rozwiązałeś to że nie wysyła bezsensownych powiadomień ( tzn co 5 minut) tylko dopiero jak przekroczy ustawiony limit niedostępności.

Ja akurat póki co stosuję strażnika do monitoringu dostępności witryn w sieci - przy poprzednim wysyłał dla każdej strony osobno u Ciebie jest w mailu zbiorczym - mega pozytyw.

Profesjonalna agencja eventowa Everal

Skuteczne pozycjonowanie https://xseox.pl/pozycjonowanie-stron/

Fotobudka 360 Go4Photo

• Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  flower224 napisał(a):
A co do nowego modułu Strażnika Linków - fajnie rozwiązałeś to że nie wysyła bezsensownych powiadomień ( tzn co 5 minut) tylko dopiero jak przekroczy ustawiony limit niedostępności.
Takie były założenie, bo nie ma sensu informować jednostkowo o niedostępności danej usługi ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

flower224 napisał(a):

Stworzenie 10 stron nie zajmie więcej niż 10minut (tylko meta tagi pozmieniać).

Jak można zrobić obsługę synonimów w boxach tekstowych takich jak:

- ckeditor

- jumbotron

- boxpanel1x1

- boxpanel1x2

itd...

W tym celu wystarczy pobrać zipa https://redv2.pl/temp/Helper.zip> wypadkowa go i w katalogu panelu REDA : /application/classes/Helper/ < tu dodać plik Spintax.php

Następnie musimy zmodyfikować zawartość pliku wstawek modułów bootstrap znajdują się one w katalogu:

/application/views/zdalneaddbox/

/application/views/zdalneaddbox/versja2

np.: ckeditor.php i w nim dodajemy/zmieniamy:

<div class="col-md-12">    
	<?php echo stripslashes($arrDataBox['pagecontent']);?>
</div>

NA:

<div class="col-md-12">    
	<?php echo Helper_Spintax::getmyspintax(stripslashes($arrDataBox['pagecontent']));?>
</div>

I treści tekstowe tych boxów możemy zamieścić w synonimach:

ckeditorspintax.jpg

Domenę z obsługa synonimów powinniśmy zapisać w przez włączenie cache, bo inaczej za każdym razem będzie inan treść, co też można wykorzystać do dynamicznego podlinkowania.

To jest w ramach "zrób to sam". 

----------

Natomiast wbudowana obsługę synonimów najprawdopodobniej wprowadzę w ramach jakiegoś update.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jeśli użytkownicy będą zainteresowani taką usługą, to czemu nie.

Witaj Mion, nie mam jeszcze programu, ale mam kilka pytań:

- czy istnieje możliwość narzucania urli wewnętrznych w mikroserwisach, czyli np. chciałbym aby jedna z podstron była na takim url.pl/option=abc?best czyli że mogę używać ? lub = w tworzonych urlach wewnętrznych?

- przeglądałem video odnośnie przekierowań i mam pytanie: czy jest gdzieś panel, gdzie mogę przekierowyać jedne urle wewnętrzne (np. takie które były kiedyś na danej domenie) na nowe, które właśnie utworzyłem w RED. Czyli np. kiedyś był url.pl/stary-link i chcę go przekierować na ulr.pl/aktualny-link?

Oczywiście wiem, że te 2 tematy mogę rozwiązywać w htaccessie, ale czasem przy dużej liczbie linków do przekierowania proces taki jest bardzo pracochłonny i łatwo o błędy. A dodatkowo przekierowywanie w htaccessie znaków w url takich jak znak zapytania rodzi pewne trudności w zależności od tego, jak wygląda stary link. Stąd pytanie, czy można załatwiać to gdzieś w panelu REDa.

Pamiętam, że już kiedyś o takie udziwnione URL'e pytałeś w przy okazji RWDGeneratora. Nie obsługuje stron z parametrami tylko SEO urle.

adreszparametrami.jpg

W ramach obsługiwanych domen może dodawać dowolnie wewnętrzne i zewnętrzne przekierowania jednak bez URL z parametrami. np: https://bootstrap6.red.co.pl/stary-link

Kieruje na "nowy url"

https://bootstrap6.red.co.pl/oto-podstrona-b

Mariusz napisał(a):

Może SWD stanie się konkurencją dla jedynego słusznego SWL (tego od szkoleń)

Wracając do tematu SWD  jako System wymiany domen lub SWS "system wzajemnej symbiozy"   :uscisk:   ma duży potencjał dla osób, które wzajemnie nie stanowią konkurencji.

Przykład użytkownik A udostępnia 10 subdomen 10 użytkownikom, którzy na nich stawiają swoje serwisy. W zamian każdy z tych użytkowników udostępnia  też subdomenę userowi A i on również zyskuje 10 subdomen do wykorzystania. Do tego dochodzi dywersyfikacja DNS, IP, wiec IMHO gra warta świeczki.

Plus monitoring domen wzajemnej wymiany w ramach monitoringu stron i linków i można działać.

Zatem jak są osoby chętne, to proszę o kontakt  i pomyślę od strony technicznej jak to zorganizować.

:chatownik:

[iNFO] - dal zainteresowanych. Nowa funkcja na którą wielu użytkowników czekało jaka jest klonowanie z serwisu źródłowego z synonimami. Jak, to działa od strony technicznej przedstawiłem na nagraniu:

RED V2.3 - nagranie przedstawia nową funkcję generowanie serwisu po przez klonowanie
z serwisu źródłowego <tymczasowego> z treściami z  synonimami.

Jak widać na filmie serwis docelowy po sklonowaniu zawiera treści już bez synonimów.

Dzięki tej nowej  funkcji można przygotować wiele unikalnych serwisów z jednego źródłowego z synonimiami.

Serwis źródłowy [Jango Fett]  może być dodany na domenie, która nie istnieje nie musi być, to domena online. :)

Przejście na RED v2.3 < z v2.2 oczywiście > wymaga podmiany tylko kilku plików oraz zwiększenia długości pol w bazie MySQL REDA w tabeli: WebsitePage > Pola: pagetitle | pagedescript | pageheader | pagecontent | pageanchor   > na 255 znaków

Jeśli użytkownik nie jest wstanie samemu wykonać tego update, a chce korzystać z nowej funkcji mogę zaoferować  usługę instalacji w cenie 60 zł netto.

Po ZIP'a z plikami do podmiany można się do mnie zgłaszać na e-mail: systemy.internetowe@gmail.com

[iNFO] - dla zainteresowanych. Osoby które zakupiły RED'a w promocji lub jeszcze dziś zakupią promocja ważna do 24 proszone są na jutro o przygotowania danych do instalacji.

W tym celu należy utworzyć:
- subdomenę domeny dla instalacji reda. Pod panel mogą być te tanie *.co.pl lub *.xyz, ale UWAGA nie dodając w ramach subdomeny, ale subdomenę dodajemy jak kolejna domenę.
- utworzyć konto FTP ze wskazaniem/dostępem tylko do tej subdomeny/domeny
- utworzyć kolejną bazę danych
- oraz konto e-mail

Dane proszę przesłać na e-mail zakupowy:  systemy.internetowe@gmail.com

Hosting pod system musi być z PHP 5.6 oraz ioncube loaderem. Jeśli ktoś nie ma jeszcze hostingu i zastanawia się nad wyborem współdzielonego mogę polecić:

https://blutu.pl/premium-pakiet

przetestowany empirycznie na wielu instalacjach

Jak ktoś wybrał wariant z instalacją VestaCP, to proponuje VPS od OVH

https://www.ovh.pl/vps/vps-ssd.xml  / VPS SSD 2

Tak czy inaczej jak już pisałem MUSI być to "czysty" OS w wersji minimal Debian 7, 8.

RED będzie instalowany jutro raczej po 15.

:pisze:

W dniu 27.11.2016 o 16:43, Mion napisał(a):

[iNFO] - dal zainteresowanych. Nowa funkcja na którą wielu użytkowników czekało jaka jest klonowanie z serwisu źródłowego z synonimami.

Skrypt się rozwija aż miło:) Oby Cię zapał nie opuścił:)

Co do SWD - ja jestem za takim rozwiązaniem:)

P.s Myślałeś nad tym boxem reklamowym? System Reklamy?

Profesjonalna agencja eventowa Everal

Skuteczne pozycjonowanie https://xseox.pl/pozycjonowanie-stron/

Fotobudka 360 Go4Photo

Panie Darku przydało by się bardziej zautomatyzować aktualizacje na  zasadzie komunikat w panelu o nowszej wersji  Reda plus przycisk Pobierz .Druga sprawa czy nie można dorobić  przycisku obok miejsca na url grafiki bezpośredni odnośnik do zakładki gdzie są wgrane pliki graficzne ? teraz jest rozwiązane tak ze kopiujemy ręcznie url grafiki i wklejamy w pole , jest to nieco niepraktyczne .

Co do SWD  jestem na Tak

LuckyLuciano napisał(a):
Panie Darku przydało by się bardziej zautomatyzować aktualizacje na zasadzie komunikat w panelu o nowszej wersji Reda plus przycisk Pobierz
Komunikat jest, ale jeszcze nie aktywowałem oficjalnie informacji, że jest wersja v2.3. Natomiast, co di linku do pobrania ZIP'a pomysł jest dobry.

LuckyLuciano napisał(a):
dnośnik do zakładki gdzie są wgrane pliki graficzne
Adres URL grafiki dostępny jest w menadżerze grafiki:

menadzerwranychimg.jpg

Można skopiować jako "czysty" url lub od razu do wstawienia jako represywny IMG. Dla wygody trzeba mieć dwa okna przeglądarki.

LuckyLuciano napisał(a):

czy nie można dorobić przycisku obok miejsca na url grafiki
Przyznam się, że nie do końca rozumiem jak by to miało wyglądać ?

flower224 napisał(a):

P.s Myślałeś nad tym boxem reklamowym? System Reklamy?
Tak.

Drodzy przyszli użytkownicy jeszcze raz APELUJE o sprawdzanie wersji PHP jaka jest na domenie pod instalację RED'a  !!!

Hosting pod system musi być z PHP 5.6 oraz ioncube loaderem.

W tym celu należy za pomocą FTP wysłać/utworzyć plik o zawartości:

<?php
phpinfo();
?>

i wywołać jego adres w przeglądarce:

wersjaphp5.6.png

Jeśli instalacja będzie na blutu najlepiej przesłać mi dane do DA i sam ustawie PHP.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności