Skocz do zawartości

[system] Redirector - do obsług przekierowań i mikro serwisów

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

Działa na pewno linuxpl i hekko no i mają wilcard'a

Testując ostatnio tworzenie stronek jestem pod wrażeniem jak ładnie siedzą w indeksie na łatwe jak i  nawet na średnie frazy - idealnie nadają się na strony ofertowe dla domeny głównej.

Choć powiem że po "poznaniu" skryptu można i nawet fajne strony firmowe zrobić:)

Brakuje mi tylko statystyk ( ile wejść 24h, 7dni, 30dni i na jakie frazy)

Zaletą też jest łatwość edycji szablonów o nowe moduły takiej jak galeria powyżej - Dzięki Mion za wytłumaczenie:) Myślałem że to bardziej skomplikowane przy takim skrypcie:)

Profesjonalna agencja eventowa Everal

Skuteczne pozycjonowanie https://xseox.pl/pozycjonowanie-stron/

Fotobudka 360 Go4Photo

• Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Brakuje mi tylko statystyk ( ile wejść 24h, 7dni, 30dni i na jakie frazy)

Jak chodzi o statystyki, to sprawę komplikuje system cache. Jeśli strona na aktywne cache i dana strona jest w cache, to żądne odwołania do systemu RED. Więc w takim układzie samo zliczanie statystyk wymaga albo użycia javascriptu i pośredniego pliku wywołującego zliczanie w panelu RED albo zapisywania ich w bazach SQLite i co jakiś czas z crona pobierania danych. Tak czy inaczej planuje coś takiego jako koleiny moduł (*1) rozszerzający funkcjonalność .

-------

Właśnie trwają prace końcowe nad zapowiadanym modułem do monitoringu stron / linków , więc zamieszczę krótkie wprowadzenie.

- Moduł umożliwia podział na grupy grupy mogą mieć aktywne powiadomienie na e-mail

- Wysyłanie powiadomień na e-mail jeśli wynik będzie "NieOK"

- Wstępne przetestowania dodawanych do monitoringu stron przed ich dodaniem lub Ad hoc linków.

- Do wyboru  są opcje sprawdzania:

* występowanie danego ciągu znaków w kodzie HTML

* występowanie danego ciągu w linkach na stronie w URL lub AnchorText

* występowanie danego ciągu w linkach na stronie w URL lub AnchorText + czy nie jest atrybut nofollow

- Do ilu razy  NIEOK ma sprawdzać i zaprzestać

- Sprawdzaj strony co ile minut oraz w ilu wątkach multi curl

Przeznaczeniem modułu jest monitoring stron zapleczowych lub innych dowolnych czy są online lub czy nadal znajdują się an nich linki dofollow. Całość działa "z crona", wiec jest bezobsługowe.

Do zrobienia zostało dopisanie opcjonalnych powiadomień na e-mail jeśli system wykryje status NIEOK dla strony :)

Ten moduł rozszerzający jest płatny (*1). Przewidziana cena to 100 netto, ale jak już pisałem do czasu jego oficjalnego wydania w ramach RED v2.2 dla użytkowników posiadających już RED'a lub, którzy zakupią będzie GRATIS :prezent:

W RED v2.2 doszło jeszcze wyszukiwanie URL w przekierowaniach.

-----------

https://redv2.pl/zakup-systemu.html

(*1) Dodatki (o ile zostaną wydane), które nie są funkcjonalnie powiązane zakupioną wersja systemu. Mozą dokupić osobno lub w zastawie wtedy jako całość będzie taniej. 

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Właśnie trwają prace końcowe nad zapowiadanym modułem do monitoringu stron

Nie wiem ile osób już ma na obecną chwilę, ja testuję od wczoraj. Działa rzeczywiście bezobsługowo.

Uwagi/propozycje:

- w przypadku komunikatu o niedziałającej stronie, przydała by się informacja widoczna bez wchodzenia w opcje monitoringu - albo dzwoneczek jak na filmie (w mojej wersji nie ma), albo menu po prawej i cyferka niedziałających - nie ma komunikatu, nie zaglądam bo po co :)

- "Lista monitorowanych stron" - przydałoby się pole na uwagi, które widoczne by było obok lub pod adresem strony (przy dużej ilości ciężko czasami skojarzyć co do czego)

M

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

w przypadku komunikatu o niedziałającej
To zasadzie jest, ale wyłączyłem dzwonek, wiec mogę "przywrócić". Informacja o tym, że są NieOK przyjdzie na e-mail.

Jeszcze brakuje eksportu adresów z grupy monitoringu, bo o tym zapomniałem  :huh: 

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

To jest dobre pytanie, bo RED nawet V2.0 nie był tworzony z myślą o dodatkowych modułach jakim jest pierwszy z nich: strażnik linków i przyszłych. Więc w Twoim przypadku skoro nie był używany można tego, co zainstalowałem v2.0 skasować i w jego miejsce zainstalować (to ja zrobię) nowego RED v2.(n). W tym wypadku dojdzie jeszcze za free właśnie ten moduł strażnika linków a właściwie "monitoringu stron" .

Obiecałem, że strażnik linków wejdzie za free i to podtrzymuje, ale w takim wypadku wymagana jest "wymiana" systemu, która wiąże się z jego ponowną instalacją Reinstalacja jest darmowa. Jednak Jak ktoś chce zachować obecnego i dodatkowo zainstalować najnowszego, to będzie wymagana dopłata w wysokości 100 zł netto. Dopłata nie tyczy osób które zakupiły system po deklaracji darmowego dodatku Napisany 03 październik 2016 - 12:05. Wiec tym użytkownikom mogę zainstalować jako dodatkowa wersję gratis.

W jaki sposób to można aktualizować?

RED v1.0 (pierwszy wydanie)  został zaktualizowany po przez dodatkowe doinstalowanie RED v2.0 > free
RED v2.0 może dostać zaktualizowany do RED v2.2 po przez wymianę > free
Dodatkowa instalacja RED v2.2 dla posiadaczy RED v2.0 > płatne 100 zł netto
Dodatkowa instalacja RED v2.2 dla osób które zakupiły po 03 październik 2016 - 12:05. > free

Reasumuje wersja v2.0 nie jest przewidziana na przyszłe dodatkowe funkcje. Dopiero od tej wersji  v2.2 taka możliwość istnieje. Dodam, że wersja  v2.2 dostępna będzie najwcześniej w przyszłym tygodniu.

[info] dla zainteresowanych. Monitoring stron w praktyce. Informacje dodatkowe:

------

Monitoring stron dodatkowe nagranie na Youtube

W ramach testu moduły dodanych było 164 stron, które przez większość czasu zwracały wynik OK.
Tymczasem na jednej z domen zmienił się zawartość przez co monitorowana streść nie jest dostępna, co wyłapuje właśnie system monitoringu.

Objaśnienie dla statystyki: 1986 | 1974 | 12 | 10 | 99%

1986 < łączna liczba sprawdzeń strony
 |
1974 < łączna liczba sprawdzeń strony OK
 |
12 < łączna liczba sprawdzeń strony NieOK
 |
 10 < liczba sprawdzeń strony NieOK pod rząd = przejście na status NieOK
 |
 99%  < procentowy wskaźnik działania strony

Monitoring stron nie musi się ograniczać do stron systemu RED'a, ale można monitorować dowolne. W praktyce oznacza to, że system można wykorzystać do monitorowania miejscówek, a  właściwie ich linków, które "rankuja" i których strata może wpłynąć na pozycję.  Wczesne wykrycie braku linków daje czas na "odpowiednie reakcje".

Wprowadzam jeszcze pewne zmiany w samy systemie CMS i szablonach, więc jako całość wersja RED v2.2 dostępna będzie w połowie tygodnia.

Jeśli ktoś ma v2.0 i chce przejść bezpłatnie na v2.2 jak już pisałem wymagana będzie reinstalacja systemu, która tyczy również bazy danych.  Ze względu na wprowadzane zmiany w szablonach stron wersja v2.2 na starej "obecnej" bazie 2.0 by nie działała. Dodam, że nie jest, to celowe działanie, ale jak już też pisałem RED 1-2 nie był projektowany z myślą o przyszłych modułach stąd zmiany.

Utrzymywanie kompatybilności wstecznej i równoległy rozwój kilku gałęzi programowych nie jest możliwe.

Wersja 2.2 nie jest darmową aktualizacja 2.0 lecz jest to jest następna wersja programu. Użytkownicy którzy maja produkcyjnie wersja v2.0 i chcą również dodatkowo  posiadać v2.2 mogą dokupić licencje w cenie 100 netto.

Jak chodzi o działanie zasada jest niestepująca:

- przed dodaniem do monitoringu należy sprawdzić czy strony spełniają kryteria "OK". Jak na nagraniu z poprzedniego posta.

- strony są sprawdzane z "crona" przez połączenia bezpośrednie...

- jeśli jakaś strona uzyska status "NieOK" i w systemie mamy mamy dodane proxy, to system sprawdzać będzie dodatkowo przez proxy (losowe wybrane).

Jeśli  (n) razy pod rzad (ustawiane w konfiguracji)  strona zwróci "NieOK" przestaje być monitorowana i system o tym informuje w panelu tak jak na nagraniu Monitoring stron

Oraz  jak użytkownik ma ustawione powiadomienia e-mail, to dostanie info na e-mail.

Ponieważ bardzo rzadko się zdarza aby support  działa tak sprawnie jak u Miona chciałem podzielić się moja opinią i napisać JESTEM POD WRAŻENIEM (problem rozwiązany w niecałe 30min ) Osoby które tworzą oprogramowanie i  nie wiedzą  jak powinna wyglądać posprzedażowa obsługa klienta niech się uczą od Miona.

Z Panem Darkiem współpracuję w innych projektach od bardzo długiego czasu i muszę potwierdzić ze jak z każdym BOK jak u niego byłyby takie problemy to byłoby wspaniale.

Problemy z BOK = brak problemów w tym wypadku.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności