Skocz do zawartości

oscylacje pozycji

wete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obserwując pozycję kilku słów kluczowych stron które staram się pozycjonować zauważyłem identyczne oscylacje. około 6 dni dól 7 dni góra, i tak od około 23 czerwca do dziś. 

Ciekawe jest to że efekt zauwazalny jest tylko przy 5 stronach i dotyczy pojedynczych fraz. Czyli pozycje pozostalych najwazniejszych fraz sa równo a te identycznie oscyluja. Może ktoś sie spotkał z podobnym zjawiskiem

Generalnie nie chce nikogo uczyć Polskiego ( w mim przypadku było by to kuriozalnie) ale w mojej ocenie użycie słowa oscylacje w tym przypadku jest nieuzasadnione ( cykliczna zmiana pewnej wielkości, względem innej zmiennej, zwykle czasowej lub przestrzennej). :D :D :D

zauważyłem identyczne oscylacje

W modelach składowych szeregów czasowych do jakich z pewnością można zaliczyć algorytm google jest to tzw. część resztowa, czyli nie  podlegająca  objaśnieniu, nie  dająca  się  przypisać  do  wymienionych źródeł zmienności i jest ona nazywana składową niesystematyczną, gdyż zawiera przypadkowe wahania

szeregu wokół części systematycznej, które trudno jest zidentyfikować a priori. Jednakowoż wahania, które zauważyłeś mogą również wynikać z innej usystematyzowanej właściwości algorytmu (wcześniej przez niektórych nazywanej "google dance"). Cykliczność wyżej wymieniona wynikać może jedynie z przypadkowej zbieżności wielu czynników dynamicznego zmieniania się algorytmu w określonym szeregu czasowym.

Dodam tylko, iż mogę się mylić - nie jestem zawodowym pozycjonerem, a tylko skromnym, wieloletnim obserwatorem forum, a także jedynej słusznej wyszukiwarki.

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Niestety źle do tego podchodzisz Max.

Pozycja jest zmienną, której wartość zmienia się w czasie.

Jeśli:

x = pozycja strony, t = czas

to ruch byłby opisany przez funkcję x(t) która jest funkcją harmoniczną :) czyli mamy tutaj do czynienia z ruchem harmonicznym. Można więc powiedzieć że x oscyluje w czasie.

x = pozycja

Odp. Pozycja oscyluje w czasie :)

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

której wartość zmienia się w czasie.

Jeśli założyć, że czas jest przestrzenią to można dopuścić taki stan rzeczy.

Nie musimy tak zakładać. Jeśli usuniemy zbędny dopisek w definicji to zostanie: Oscylacja - cykliczna zmiana pewnej wielkości, względem innej zmiennej.

Może to być dowolna zmienna jak np. zmienna czasowa, zmienna przestrzenna ale także zmienna położenia, wysokości czy objętości.

A żeby przy okazji coś wnieść do dyskusji:

Generalnie czasem tak się zdarza. Również miałem tego typu wahania, mniej i bardziej harmoniczne. Nie wiadomo z czego to wynika. Tak się po prostu zdarza i tyle. Jeśli chcesz mieć wyższą pozycję na stałe to musisz ją "mocniej wbić" czyli np. przyłożyć sobie skuteczne linki czy cokolwiek co uważasz za słuszne dla podniesienia pozycji.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

czy cokolwiek co uważasz za słuszne dla podniesienia pozycji.

Dodam też, że niektórzy preferują harmoniczne:

b5edd1168c2223ba91e4d46a29a47d5c-51.jpg

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Generalnie nie chce nikogo uczyć Polskiego

Super, nie rób tego.

Może ktoś sie spotkał z podobnym zjawiskiem

Tak. Tak działa algorytm do stron, które mają słabe linki.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Jeżeli chodzi ci o to, że pozycje zataczają "pętelkę", jak po sinusoidzie (trochę w górę, trochę w dół) żeby na koniec miesiąca wylądować na tej samej pozycji co na początku to faktycznie na niektórych stronach zauważyłem ostatnio taką prawidłowość.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Faktycznie to lekka metafora i możliwe, że niewielkie semantyczne nadużycie. Ja chyba bym pisał po prostu o cyklicznych skokach pozycji. Ważne, że każdy zrozumiał.

nie  dająca  się  przypisać  do  wymienionych źródeł zmienności

Polemizowałbym. Wszak takie przypisywanie to pozycjonerska codzienność :)

E:mer

nihil fit sine causa

Dziękuje za odpowiedzi. Widzę że spore zamieszanie spowodowałem stwierdzeniem o oscylacjach. Będe sie trzymał swojej wersji, na studiach miałem często do czynienia z wykresami oscylacji stad skojarzenie. 

Głównie chciałem zwrócić uwagę na fakt powtarzalności zjawiska

• nie zauważałem wcześniej podobnych zachowań dla stron o których wspomniałem 
  • zjawisko występuje tylko na pojedynczych słowach kluczowych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności