Skocz do zawartości

Katalog główny witryny - problem

Ka_sia33

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę wykonać przekierowanie z bez www na stronę z www. Wiem jakiej składni użyć, ale mam problem gdzie ją umieścić. Na serwerze znajduje się tylko jeden katalog nazwany w taki sposób stronax-html, nie ma katalogu do wersji z www, typu: www.stronax-html (spotkałam się z tym w przypadku innych witryn). Dodając np. plik robots do katalogu stronax-html dodał się zarówno do wersji bez www jak i z www. Dodam, że nie ja tworzyłam tą stronę.

Czy dodanie składni do pliku .htaccess znajdującego się w katalogu stronax-html  nie zepsuje czegoś? Czytałam, że powinno się to przekierowanie dodać do katalogu domeny, jeśli chce się ją przekierować. 

To zmieniasz tylko w jednym miejscu w pliku .htccess w katalogu głównym strony, nie ma szukaj osobnego katalogu dla wersji z www.

Czy dodanie składni do pliku .htaccess znajdującego się w katalogu stronax-html  nie zepsuje czegoś? Czytałam, że powinno się to przekierowanie dodać do katalogu domeny, jeśli chce się ją przekierować. 

Zrób sobie kopie przed zmianą na wszelki wypadek.

Na hostingu i tak jest łatwiej, zdecydowana większość używa apache2 i wystarczy dodać wpis w katalogu głównym strony w pliku .htccess. Nic się nie może zepsuć, jeżeli coś będzie źle to strona się nie wyświetli ale nie zostaną wprowadzone żadne zmiany i wystarczy poprawić plik .htccess.

PS jeżeli po prawidłowej modyfikacji .htccess nadal nie ma przekierowania, to tylko wydaje się że go nie ma, trzeba wyczyścić pamięć podręczną przeglądarki albo użyć innej.

Moja prywatna strona  Krzysztof Skrzypiec.  Projekty BOINC w których uczestniczę. Mój Blog

WhoLetTheDogsOut.gif

Dokładnie, utwórz obie w głównym folderze strony (tam gdzie masz plik index) plik o nazwie .htaccess i wklej do niego kod:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}/$1[R=301,L]

Jak go wgrasz i wrzucisz kod to zobacz, czy strona działa: powinna, ale jeśli nie to po prostu skasuj ten plik i wrócisz do stanu z przed modyfikacji.

Into the Shadows :: Niekomercyjna i prywatna strona, na której znajdziesz opuszczone miejsca w Europie oraz opuszczone miejsca w Polsce. Mój prywatny blog podróżniczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności