Skocz do zawartości

pomijanie słów powszechnych podczas wyszukiwania

luman

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jest taka sobie sytuacja szukamy fraz "mama i taka" (przykładowo)

dostajemy powiadomienie ze :

Słowo "i" jest bardzo powszechne i dlatego zostało pominięte podczas wyszukiwania

No więc jeśli zostało pominięte to czemu fraza "mama tata" zwraca kompletnie inne wyniki ??

Więc jak to zostało pominięte ;) chodzi mi co google wstawiło miast tego "i" ... (a może czego nie wstawiło)

pozdro all

"i" to tzw. stopword, podobnie jak "the", "and", "lub", itd. Lista stopwords jest różna w każdej wyszukiwarce, ale każdy searchengine ma na celu wyeliminowanie z wyszukiwania spójników i innych wyrazów, które nie wpływają na zawartość merytoryczną strony.

Google podaje przykład z (bodajże) "the president" (zapytanie bez cudzysłowu), gdzie "the" nie jest brane pod uwagę podczas wyszukiwania, ALE jeżeli występuje przez "president", strona ma większą szansę być wyżej. Stąd rozbieżności w wynikach, ale nie są one kolosalne.

Tak jak mówił przedmówca, ujęcie w Google zapytania w cudzysłów, powoduje wyszukania konkretnego ciągu znaków (w określonej kolejności), a nie zbioru słów kluczowych.

Pozdrawiam, J.

no niekoniecznie niekolosalne

prosze zobaczyc sobie

https://www.google.pl/search?hl=pl&c2coff=1...mama+i+tata&lr=

https://www.google.pl/search?hl=pl&c2coff=1...q=mama+tata&lr=

proszę przeczytać treść zapytania i ewentualnie komentować lub udzielić odpoiwedzi, a nie tlumaczyc do czego sluzy cudzysłow

jeszcze raz powtarzam chodzi mi o mechanizm wybierania wynikow w pomijanych tzw stopwords jesli zostaly pominiete to czemu wynik rozni sie od wpisania bez stop word (co google ma na mysli mowiac pominiete)

czyli lopatologicznie

wpisuje mama i tata : wynik jesli pominiete zostalo "i" to co google szukało ...

pozdrawiam

zobacz "projektowanie www"

zobacz "projektowanie"

najlepiej to widac po mojej stronie www.wencki.bim.net.pl w tych wynikach

cos mi sie wydaje ze google ma problemy z tym pomijaniem,

nawet przy takim wyrazie jak www nie jest on

do konca pomijany...

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

Tylko, ze ja nigdzie w linkach nie mam "projektowanie www"

tylko "projektowanie stron internetowych".

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności