Skocz do zawartości

Jak przyśpieszyć wychodzenie z pandy?

zuzel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stronę na której były indeksowane tagi. Dodatkowo był błąd w skrypcie i te tagi zostały zaindeksowane wielokrotnie pod kilkoma katalogami, prawie milion podstron.

Strona systematycznie spadała i nie ma jej na wiele fraz wcale, dopiero pojawia się po kliknięciu na „Jeśli chcesz, możesz powtórzyć wyszukiwanie z uwzględnieniem pominiętych wyników” na dalekich pozycjach. Kilka miesięcy temu poprawiłem skrypt, tagi zwracają błąd 410, aby się wyindeksowały, oraz strona została zoptymalizowana, ma rel canonicale, poprawione linkowanie wewnętrzne itd. Dodałem też mapę stron z tymi tagami do search console, żeby przyśpieszyć wyindeksowanie. Ale to wyindeksowywanie trwa bardzo wolno. Czy są jakieś sposoby, żeby to przyśpieszyć? Czy pomoże usunięcie tych katalogów z tagami z wyników wyszukiwania za pomocą search console (Usuń adresy URL) żeby wyjść z pandy czy i tak musi te podstrony odwiedzić googlebot? Czy usunięcie adresów w search console przyśpieszy odwiedzenie tych podstron przez googlebota i szybsze wyindeksowanie?

W teorii nie przyśpieszy, w praktyce nie mam pojęcia.

Pisząc w teorii mam tutaj na myśli słowa Google o tym jak to działa. Czyli że tylko wyrzuca stronę z wyników wyszukiwania, a nie wyrzuca jej z indeksu.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

mi w podobnym przypadku pomogło zwiększenie linkowania zewnętrznego, ale było to dobre 2 lata temu, poza tym podałeś mało danych, no i najważniejsze, to co działa u jednego niekoniecznie musi zadziałać u drugiego, próbuj...

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Ale najbardziej prawdopodobna.

Drugie pytanie dot. innej strony:

Sprawa jest taka, że chcąc wyjść z pandy część tagów była przez pewien okres przekierowana przez 301 do artykułów, zamiast zwracać 410. Google łyknęło te 301 i wpisując teraz site:example.com inurl:tag (czyli chcę znaleźć adresy z tagami) zwraca listę nie tagów, a artykułów (nie zwraca już ani jednej podstrony z tagiem, bo wpisując site:example.com/tag nie zwraca nic). Czyli Google pamięta stare adresy tagów i je wiąże z urlami po przekierowaniu. Ale kwestia jest inna: powiedzmy, że site ma mieć 30 tys. podstron - tyle jest realnie treści w serwisie. Obecnie jednak site dla domeny zwraca 60 tys. podstron i tyle samo widzę mniej więcej w SC zaindeksowanych podstron. Jednak po wpisaniu site:example.com -inurl:tag - czyli wykluczam podstrony z tagami, zwraca mi te 30 tys. podstron, jakie powinny być realnie. Ale przecież nie ma już zaindesowanych podstron z tagami! Google liczy url z przekierowaniem 301 jako osobną podstronę? Bo tak to wygląda w tym przypadku...

@M0drzew, ale to linkowanie zewnętrzne to robiłeś do podstron, które chcesz wyindeksować, czy ogólnie linkowanie do strony, żeby częściej ją odwiedzał googlebot?

A przeszłoby coś takiego?:

1. Stawiam osobna stronę B z jakimś spamem i z niej ostro linkuję do podstron które chce wyindeksować na stronie A

2. Do strony B linkuję czym popadnie, byleby ją odwiedzał googlebot i przechodził z niej do podstron na stronie A.

3. Zrzekam się od razu na stronie A przez DT linków ze strony B, żeby nie ukarało mi strony A za linki.

Czy google w ogóle może ukarać stronę A za prowadzące do niej linki, ale do podstron które zwracają kod 410?

Wiem, że teraz każdy ma zajęcie z updatem google i śledzi inny wątek, ale doradźcie coś proszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności