Skocz do zawartości

Odzyskanie mocy z przejętej domeny

tty1

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam, czytam to forum już od jakiegoś czasu, ale dopiero dziś postanowiłem się zarejestrować od razu z pytaniem.

Czy obecnie da się odzyskać moc z domeny przekierowując ją na inną?

Przejąłem domenę, która ma wg majestic fresh index ponad 110k backlinków z 1,3k domen, z 1k IP i 0,9k podsieci, trust flow 18, citation flow 31. Wg semrush ma ponad 212k backlinków. Pod tą domeną działał ze 3 lata temu serwis z blogami politycznymi, coś jak salon24, a więc blogi w subdomenach. Potem domena była podpięta pod inny serwis, który działał pod dwoma domenami. Teraz po przejęciu domeny nie ma na niej nic, zwracam kod 503, więc wejścia z google szczątkowe, bo nie ma treści.

Prowadzę natomiast serwis z newsami politycznymi. Ruch głównie z facebooka, średnio 35k sesji dziennie. Z google ruch to zaledwie 4% - serwis ma mało linków. Chcę zdywersyfikować ruch i pozyskać wejścia z też z google, więc zaczynam go linkować. Natomiast zastanawiam się czy da się obecnie przekazać moc z przejętej domeny, robiąc 301 na mój serwis? Może to zaszkodzić serwisowi który chce zacząć pozycjonować?

Tematyka przejętej domeny jest podobna do mojego serwisu, prowadzą do niej linki z mocnych serwisów, a biorąc pod uwagę, że 3 lata już tamten serwis nie działa, to linki trzymają się długo. Czy więc jest sens robić jakieś przekierowania? Jak to najlepiej zrobić? Bo raczej całą przejętą domenę z subdomenami i podstronami przekierować na główną mojego serwisu odpada? Lepiej chyba odzyskać w ten sposób, że stare podstrony z linkami z przejętej domeny przekierowywać tematycznie do treści w moim serwisie? Co o tym sądzicie?

Może to zaszkodzić serwisowi który chce zacząć pozycjonować?

Z google ruch to zaledwie 4%

Pomyśl trochę.

Bo raczej całą przejętą domenę z subdomenami i podstronami przekierować na główną mojego serwisu odpada?

Dlaczego?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

blake, myślę trochę, myślę. I wiem, że mając 4% ruchu to mi nie zaszkodzi, ale czy nie odbije się to czkawką w przyszłości? Moja strona nie była pozycjonowana, a chcę zacząć, więc nie chcę jej spalić na starcie jakimiś karami od google.

Dlaczego przekierowania wszystkiego na główną wg mnie odpada? Było tam dużo subdomen, bo było dużo blogów. Było więc dużo podstron. Czytałem kiedyś nawet na tym forum w którymś temacie, że przekierowanie wszystkiego na główną nie działa, bo google uznaje to za nienaturalne, a więc może nawet zaszkodzić.

Robiłem też na swoim forum przekierowania 301 z nieistniejących tematów (np. usunietych) do strony głównej forum. Nie chciałem tracić mocy z usuniętych tematów. Przy małej liczbie przekierowanych podstron do strony głównej forum nic się nie działo, a po kilkuset przekierowanych podstronach do strony głównej zaczęło mi w search console pokazywać soft 404 dla tych podstron. Tak to wygląda, jakby google "zczaił" się, że jest coś nienaturalnego w przekierowaniu dużej liczby podstron do strony głównej. Więc może po pewnej liczbie przekierowanych podstron nie przekazuje już więcej mocy?

Druga kwestia to powiedzmy, że był blog o finansach. I miał linki tematyczne z innych stron o finansach. A jak przekieruję wszystko do głównej to nie będą już te linki tematyczne.

Dlatego wniosek nasuwa mi się taki, że lepiej robić to tematycznie i przekierowywać "paczkami", np. po 300 tematycznych podstron z przejętej domeny do jakiejś 1 tematycznej podstrony w moim serwisie. Oczywiście jakby to przekierować wszystko do głównej, to o ile mniej roboty...

trust flow 18, citation flow 31

oczywiście to są tylko parametry Majestica, więc nie wiemy jak Google ocenia tą domenę, ale interpretując same tylko te parametry, to domena jest mocno zaspamowana. Oczywiście są wyjątki, niemniej jak jak widzę takie liczby RD/TF/CF to mi się czerwona lampka zapala. Ergo: czy na pewno jest sens robić przekierowanie

Przejąłem domenę, która ma wg majestic fresh index ponad 110k backlinków z 1,3k domen, z 1k IP i 0,9k podsieci, trust flow 18, citation flow 31.

Przeanalizuj te domeny - jeżeli tylko część jest naturalna a reszta pochodzi z chińskich serwisów to wartość takiej domeny drastycznie spada.

Kolejna sprawa, a może nawet pierwsza - podepnij domenę pod GWT i zobacz czy są jakieś ręczne działania na domenie.

Potem kwestia na ile masz czasu / pieniędzy / chęci na tą domenę - przekierowanie to jest pójście dość na łatwiznę z niewiadomym efektem. Możesz zawsze spróbować stworzyć coś na tych subdomenach i po prostu mieć tematyczne zaplecze.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Dziękuję za rady.

Domenę dodałem już jakiś czas temu do SC zarówno dla www i bez www i nie ma tam działań ręcznych. Ale chcąc robić przekierowania, to wypadałoby dodać też subdomeny i je sprawdzić, zgadza się?

Domena nie ma "spamowych" linków w takim rozumieniu, że była jakkolwiek pozycjonowana. Wszystkie linki prowadzące są naturalnie dodane prze użytkowników po różnych stronach i blogach (w treści artykułów, postów, komentarzach, trochę linków site-wide). Był to kilka lat temu bardzo popularny serwis blogowy o polityce, że tak napiszę - spoza głównego nurtu, gdzie blogi prowadziło nawet kilku znanych polityków i publicystów...

Linki są faktycznie naturalne i dawno nie widziałem takiej domeny... profil linków naprawdę naturalny.

Właśnie zastanawiam się cały czas nad sensem przekierowań, bo czytam różne opinie i zdania są podzielone. Może zamiast robić przekierowanie wszystkiego, to wyszukać te najbardziej wartościowe linki i przekierować tematycznie?

Bo patrzę na niektóre linki które prowadzą do domeny, to z naprawdę wartościowych stron, że aż serce się kraje, że się marnują :) Tylko czy faktycznie ta moc jest przekazywana, a w szczególności po dłuższym czasie "niedziałania" domeny?

Jak domena jest okej to subdomeny też powinny być okej.

Jeśli domena ma spoko linki, przekieruj i zobaczysz co się stanie. Myślę że nikt Ci nie powie na 100% czy wyjdzie na + czy nie. Jak będzie źle to zawsze możesz odpiąć, a że ruch z Google masz niewielki to dużo do stracenia nie masz.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

• 4 tygodnie później...

Dlaczego?

Przy małej liczbie przekierowanych podstron do strony głównej forum nic się nie działo, a po kilkuset przekierowanych podstronach do strony głównej zaczęło mi w search console pokazywać soft 404 dla tych podstron. Tak to wygląda, jakby google "zczaił" się, że jest coś nienaturalnego w przekierowaniu dużej liczby podstron do strony głównej. Więc może po pewnej liczbie przekierowanych podstron nie przekazuje już więcej mocy?

https://www.seroundtable.com/301-pages-home-soft-404-22811.html- i tu jest chyba potwierdzenie tego, żeby nie robić dużej liczby przekierowań wielu podstron na jedna podstronę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności