Skocz do zawartości

Reforma site: w Google

WI777

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj (10.45) właściwie to wszystkie DC Google posiadają już zestawy danych ze zreformowanym wynikiem site:!

Nie ma to nic wspólnego z wyindeksowywaniem, po prostu site: powyżej 1000 zaczął pokazywać wartości bardziej zbliżone do rzeczywistości :)

Najlepiej to widać na przykładzie dowolnego, dobrze zaindeksowanego katalogu stron - wartości site: spadły do c.a. 20% poprzednich wartości.

Zauważę tylko jeszcze, że pierwsze DC z podobnymi wynikami zaobserwowałem w okolicach ostatniego eksportu PR.

Generalnie więcej nie napiszę ponieważ wnioski nie są jeszcze oczywiste, liczę na merytoryczne wypowiedzi wykluczające teksty typu mnie spadło, a mnie nie spadło, wszystkim spadło etc :P

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

WI777

nie zgodzę się z twoim stwierdzeniem (choć wolał bym się mylić)

site: powyżej 1000 zaczął pokazywać wartości bardziej zbliżone do rzeczywistości

Obserwuje te wahania z perspektyw sklepu

I przy każdym takim wahaniu (grudzien/styczen-marzec- i teraz) spada ilość zamówień o %%%

Choć liczba odwiedzin nie zmienia się

Wy raczej patrzycie na ilość odwiedzin z perspektywy słów, na które się pozycjonuje daną strona ja natomiast z perspektywy treści stron, jaką google zasysa chodzi o to, że ilość trafnych odwiedzin, które kończą się zamówieniem jest większa w momencie dużej ilości zindeksowanych stron, (choć to prawdopodobnie nie zbyt trafne określenie) analizowałem słowa klucze, po których osoby odwiedzały stronę i kończyły wizytę zakupem okazuję się, że ok 70% tych osób wchodzi wpisując słowa, które znajdują się w treści strony (opis produktu) przy tych wahaniach jak teraz gdzie spada mi ilości podstron z 125k do 25k sprawdzam te frazy okazuje się, że nie ma ich w google jak dla mnie oznacza to że google pozbywa się treści stron i zostawia tylko description po jakimś czasie google zasysa ponownie treść i ilość podstron wraca do normy tak miałem już dwa razy w tym roku i myślę że teraz będzie podobnie.

Może google w ten sposób aktualizuje swoją szukajke.

decent

I przy każdym takim wahaniu (grudzien/styczen-marzec- i teraz) spada ilość zamówień o %%%

Tu masz dowód:

https://lista.web-directories.info/index.php?a=stall

Było tak jak pisałeś, teraz to coś więcej:

Może google w ten sposób aktualizuje swoją szukajke.

Dokładnie tak myślę, nie jest to chyba ogromny update, ale jest istotny. Jest niezerowa szansa, że zmieniło się coś więcej.

tzn stare to dlamnie poucinane maxymalnie, takie same mialem miesiac temu, zupełnie nie zblizone do rzeczywistej ilosci...

K.. mać!, to nie ten wątek, żale gdzie indziej :)

Żadne stare nie wróciło!!! To że Tobie się coś dzieje na kilku domenach to nie znaczy, że wszystkim!!!

Weź sobie któreś Google Dance i posprawdzaj jak nie wierzysz.

bo jak dla mnie to jest tregedia na całej lini 128k do 24k :placze::placze: i jest tak jak w grudniu i marcu

Nie tylko Tobie, ja sie pocieszam że w pazdzierniku miałem to samo i wszystko wróciło do normy.

Pozdr.

Pozdrawiam

Tobie się coś dzieje na kilku domenach to nie znaczy, że wszystkim!!!

tak samo jesli tobie pokazuje nowe na kilku domenach to nie znaczy ze wszystkim :placze:

Sprawdzałem dla kilkudziesieciu stron i site jest stare tzn. zprzed tych przetasowań ostanich sprawdzalem na google dance i na wszystkich dc mam stre wyniki :placze:

Moze to tylko na moich stronach jest :)

Niech sie ktos wypowie.

tak samo jesli tobie pokazuje nowe na kilku domenach to nie znaczy ze wszystkim :placze:

Czy dałeś radę obejrzeć statystyki które podałem na:

https://lista.web-directories.info/

Tam jest 190 domen z kilkumiesięczną historią ruchu i site. Nie kilka! Popatrz i pomyśl. Site spadł pięciokrotnie a ruch pozostał!

Sprawdzałem dla kilkudziesieciu stron i site jest stare

Jest to możliwe, a nawet pewne jeśli site "stary" miał mniej niż 1 000, jeśli był zakresu 1 000 a 10 000 może być bardzo różnie.

Ta reforma cos mi się zdaje była już wprowadzona troszke wcześniej.

Jakieś 3-4 tygodnie temu na dwóch moich domenach zmieniłem radykalnie layout oraz dodałem trochę linków na "głównej" do wewnątrz.

Jedna domena miała zaindeksowane niby 550stron , druga około 2k.

Po 3-4 dniach gdy w cache już były nowe wersje zauważyłem, że zaczeły spadać ilości w site: .

Po 2 tyg. na jednej było 60 stron na drugiej pokad 200.

Przejżałem tak z połowę z tych 60szt. i oprócz jednej wszystkie były już w nowym wyglądzie.

Wspomniałem o tym paru osobom, że mam wrażenie jakby google od razu wyczyściło "nieistniejące" strony bo byłem tym faktem zdzwiony, jeszcze w listopadzie dzięki drobnym zmianom urli czy innych szczegółów samo site: puchło do niewyobrażalnych rozmiarów nieraz np: 600k przy realnych stronach na poziomie 40k.

Czy ktoś zauważył coś podobnego ? Bo jeśli tak to "reforma" site, jest tylko analogicznym, kosmetycznym wręcz następstwem zmian, które zostały wprowadzone wcześniej w zakresie indeksowania stron w googlu.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności