Skocz do zawartości

Komentarze Facebook na zapleczu

MagdaW

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam pytanko odnośnie komentarzy FB na serwisach z np. Wordpress. Gdy mamy tradycyjne komentarze, ustawiamy często moderowanie ich, ponieważ SEOwcy dodają swoje linki w komentarzach w wiadomych celach - odrzucamy takie komenty. Teraz, co jeśli wdrożymy komentarze Facebook? Takiego komenta nie możemy usunąć - jeśli ktoś w komentarzu umieści link do swojej strony to nie będzie to niezgodne z naszym interesem? Czy może da się jakoś nofollow ustawiać, albo - takie linki mają już poporzez FB nofollow? Jak do tego podejść? 

Pozdrawiam!

My wiemy ale Ty nie i to na wielu płaszczyznach w tym leży problem. Odpowiedzi na Twoje pytania ( o rodzaj linków, jakie linki w FB, WP)

W skrócie linki z FB nofollow z zasady, z komentarzy w WP również. Co to "Twój interes" nie mam pojęcia.

No właśnie, ja nie wiem - Wy wiecie stąd pytam. "Mój interes" - interes każdego SEOwca - to nie wpuszczać linków spamerów komentarzowych, coby nam moc z zaplecza nie przechodziła do ich stron :) O to mi chodziło. 
OK - skoro nofollow, to nie będzie zła, jeśli jakaś agencyja umieści swój link w takim komentarzu - którego przecież nie można moderować przy integracji facebooka z komenatrzami a tylko wtedy gdy mamy swój system komentarzy (wordpressowski). 
Myślałam że umiem pisać po polsku - srogo się pomyliłam widzę :)

Nikt nic nie wie? Naprawdę?
Komentarze na WP stanowią integralna cześć kodu HTML strony z zawierającej te komentarze. Innymi słowy linki są osadzone w kodzie HTML. Komentarze z fejsbuka, to jest woelki plugin który wstawia komentarze na zasadzie JavaScriptu, więc takie komentarze są widoczne dla użytownika z przeglądarki i ignorowane przez roboty sieciowe - dla niech nie istnieją.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion, dzięki - o to mi chodziło. Czyli z głowy kwestia spamu. To, że ktoś sobie zobaczy komentarz konkurencji i przejdzie to nieistotne - mi chodziło o Googlebota, naszego Googola. 

Baambaam to co Mion rzekł mi wystarczy, nie mam wiedzy aby tak kombinować ale dzięki za propozycję :) 

Kiedyś stawiałem PLIGI z otwartą opcja postowania i komentowania site było po 200-400k.

Jak koleżanka będzie wiedzieć jak takie site wykorzystać wtedy będzie zastanawiać się.

Jak na razie może zablokować lub mocno moderować.

MaxPan - a jak przejść pierwszy krąg skoro nie wiadomo o czym rzekłeś? Mógłbyś choć zgrubsza naświetlić dlaczego się mylę, ogólnie chociaż o tym o co chodzi z wykorzystaniem takiego site?

Jak na razie może zablokować lub mocno moderować.

Właśnie żeby uniknąć tego blokowania lub moderowania, myślę o wprowadzeniu integry z FB, gdzie dodatkowo ponoć wpływa to pozytywnie na rankowanie (rosnąca rola SM jako czynnik rankujący). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności