Skocz do zawartości

funkcje w php...

michal1986

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, nawet nie wiem jak nazwać ten temacik...

chodzi o to, że chciałbym sobie uprościć troszke życie i wrzucanie nowości na stronę

do tej pory robiłem to "ręcznie", ale sporo czasu to mi zajmuje :)

mam tak, że w kilku podstronach są odnośniki do jednej podstrony.

a więc: podstrona1.php i podstrona2.php zawiera link do podstronyX.php ale dopiero wtedy, gdy podstronaX.php istnieje

Te odnośniki wklepuje zawsze ręcznie po kolei, czy dałoby się (i jeśli tak, to jak) żebym nie musiał tego wklepywać ręcznie??

mam tu na mysli taką funkcję:

-sprawdzenie czy istnieje w odpowiednim miejscu podstronaX.php

-jeśli nie to tekst na podstrona1.php i podstrona2.php nie jest linkiem

-jeśli tak, to na podstrona1.php i podstrona2.php zmienia się zwykły tekst na link do podstronyX.php

druga rzecz:

mam w pewnym miejscu zainkludowne pewne elementy, które zmieniam co pewien okres czasu, ustalony z góry, tzn. wiem, że tego i tego dnia o tej godzinie muszę zmienić inkludowany element na inny,

czy dałoby się to zautomatyzować w php??

np. w określonym dniu i godzinie include zmienia dane, i inkluduje kolejną strone

mam tu na myśli takie działanie:

-w index.php jest "include strona1.php od dnia DD.MM.RRRR."

-po upływie czasu "DD.MM.RRRR." automatyczna zmiana na "inlude strona2.php"

i czy dałoby się to zrobić na więcej terminów??

czyli ostatni punkt by wyglądał tak:

-po upływie czasu "DD.MM.RRRR." automatyczna zmiana na "inlude strona2.php do dnia DD2.MM2.RRRR2."

-po upływie czasu "DD2.MM2.RRRR2." automatyczna zmiana na "inlude strona2.php do dnia DD3.MM3.RRRR3."

nie znam php, narazie bawiłem sie tylko w html-u

mam coraz więcej rzeczy do wrzucania na stronę, więc coraz więcej roboty mam z tym...

prosiłbym o informacje które funkcje się do tego nadają,

a jeśli ktoś by podał gotowe rozwiązani - będę bardzo wdzięczny.

pozdr.

a jeśli ktoś by podał gotowe rozwiązani - będę bardzo wdzięczny.pozdr.

W pełni gotowe rozwiązania Dział gotowych rozwiązań :D

Lub mniej gotowe -> wydawnictwo Helion... Polecam

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

przeglądnąłem książkę "php MySQL - biblia" z heliona no i znalazłem np.:

sprawdzanie czy plik istnieje:

<?php

if(file_exists("DOCUMENT_ROOT/../katalog/plik.php"))

echo'istnieje':else

echo'nie istnieje':

?>

a więc mam pytanie, czy tym sposobem da się zrobić coś takiego:

<?php

echo'text jest linkiem':

elseecho'text nie jest linkiem':

?>

i jak wstawić tam linka?

czy zwykłym html-em?

<?php

echo'<a href="https://www.moja_strona.pl">text jest linkiem</a>':

?>

pytam, bo to moje pierwsze kontakty z php...

druga rzecz:

mam w pewnym miejscu zainkludowne pewne elementy, które zmieniam co pewien okres czasu, ustalony z góry, tzn. wiem, że tego i tego dnia o tej godzinie muszę zmienić inkludowany element na inny,

czy dałoby się to zautomatyzować w php??

np. w określonym dniu i godzinie include zmienia dane, i inkluduje kolejną strone

mam tu na myśli takie działanie:

-w index.php jest "include strona1.php od dnia DD.MM.RRRR."

-po upływie czasu "DD.MM.RRRR." automatyczna zmiana na "inlude strona2.php"

i czy dałoby się to zrobić na więcej terminów??

czyli ostatni punkt by wyglądał tak:

-po upływie czasu "DD.MM.RRRR." automatyczna zmiana na "inlude strona2.php do dnia DD2.MM2.RRRR2."

-po upływie czasu "DD2.MM2.RRRR2." automatyczna zmiana na "inlude strona2.php do dnia DD3.MM3.RRRR3."

yezu jak kon pod gore kombinujesz...

ustal se harmonogram zajec ;)!

malutka baza z 3-ma kolumnami id data stronka a w miejscu gdzie masz OWY element zadajesz pytanie porownujac daty odczytujac stronke .....

nie ma gotowych funkcji ....

poprostu robisz if

jezeli chodzi ci o funkcje to masz tu duze pole do popisu w funckji moze stwrozyc co chcesz wrzucac do niej co chcesz a result jaki chcesz wiec przemysl lub opisz kontreniej twoje zmartwienie

opisz kontreniej twoje zmartwienie

a więc tak, prowadzę stronę na temat piłki nożnej,

jako przykład podam adres www.kszo.net.pl (to nie moja strona)

chodzi o "następny mecz" i "poprzedni mecz"

aby nie było konieczności co tydzień robić tych samych czynności, możnaby to wykonać tak, że w odpowiednim czasie (np. po meczu) zmienia się "następny mecz" na kolejną inkludowaną w tym miejscu stronkę z herbami zapowiadającą następny mecz.

terminarz jest ustalony z góry, więc mógłbym odrazu podać daty, w których powinny się zmieniać inkludowane podstrony na nowe...

poza tym mam pytanie, czy moja sugestia w poprzednim poście jest słuszna?

chodzi o kod php i linki w środku kodu... można tak to zrobić?

jak się pojawi sprawdzana strona, tekst powinien zmienić się na link...

<?php

echo'<a href="https://www.moja_strona.pl">text jest linkiem</a>':

?>

Lepiej zajmi się tym w czym jesteś dobry strony www zostaw dla fachoF cóf :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

dlaczego?

każdy chyba od czegoś zaczyna...

a co do stron www - potrafie je robić, ale nie potrafie (jeszcze) wykorzystać w nich php. dlatego prosze o pomoc na forum... no i nie rozumiem takiego podejścia do sprawy, bo idąc twoim tokiem myślenia, po co jest w ogóle to forum? ogromna większość o coś pyta... pytają, bo nie są dobrzy w temacie o który pytają, więc mogliby sobie z tym dać spokój...

a jednak, niektórzy dostają konkretne odpowiedzi i być może dzięki temu w przyszłości będą dobrzy w temacie, o który pytają...

a więc bardziej liczyłbym na konretne podpowiedzi jak sie za to zabrać (jeśli nikomu nie chce się przedstawić rozwiązania)...

np. jakie funkcje php do tego wykorzystać?

Ty nie prosisz o pomoc tylko o gotowca...

Pomocy szukaj w książkach o PHP To co chcesz zrealizować to w sumie przedszkole...

Podstawowe funkcje:

file_exists();

time();

date();

include();

readfile();

+ instrukcje sterujace if switch itd

Pozdrawiam

poza tym mam pytanie, czy moja sugestia w poprzednim poście jest słuszna?

chodzi o kod php i linki w środku kodu... można tak to zrobić?

jak się pojawi sprawdzana strona, tekst powinien zmienić się na link...

Nie rozumiem dlaczego pytasz, a nie sprawdzasz...

Jeśli chodzi o to co napisałeś można to zrobić na kilka sposobów - wybierasz ten, który jest łatwiejszy. Zdobywasz wiedzę - optymalizujesz kod...

(...) no i nie rozumiem takiego podejścia do sprawy, bo idąc twoim tokiem myślenia, po co jest w ogóle to forum? ogromna większość o coś pyta... pytają, bo nie są dobrzy w temacie o który pytają, więc mogliby sobie z tym dać spokój...

a jednak, niektórzy dostają konkretne odpowiedzi i być może dzięki temu w przyszłości będą dobrzy w temacie, o który pytają...

Nie do końca się z Toba zgodzę. Jeśli będziesz tylko pytać, pytać i nic więcej - będziesz dobry w przyszłości w tym temacie - ale w kwestii zadawania pytań. Pytaniami nie dochodzi się do profesjonalizmu - tylko wnioskami, które otrzymujesz z odpowiedzi...

Jeżeli jest możliwość przetestowania czegoś i sprawdzenia natychmiastowych efektów - nie ma sensu pytać. Jedynie, jeśli coś robisz i w kółko nie wychodzi - opisujesz problem, wklejasz kod itp...

Poza tym na forum musi być wysoki poziom merytoryki. Jeżeli problem się powtarza nie ma sensu drugi raz o nim pisać i na niego odpowiadać. Jeżeli problem jest banalny - tym bardziej.

Jeśli chcesz dobrej rady: napisz sobie "na brudno" gdzieś skrypt, który chcesz, aby realizował określone efekty. Sprawdzaj go i testuj rozwiązania - jeśli nie dajesz rady - wklejaj kod i zadawaj pytania (uprzednio sprawdziwszy, czy juz ktoś nie miał tego problemu)...

Portal komputerowy

-
webmastering, biznes

Forum IT - informatyka, komputery, technologie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności