Skocz do zawartości

śledzenie działań firmy pozycjonującej

karolina_black

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo ma się pojawić na rynku soft do weryfikacji i śledzenia działań agencji SEO .

Monitoringów pozycji w Google jest już dużo ;)

Swojego czasu też myślałem nad takim softem, ale to by miało sens tylko wtedy, gdy strona jest pozycjonowana bezpośrednio bez żadnych stron przejściowych.

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Z tego co mi powiedział autor to nie jest tylko monitoring pozycji , monitoring pozycji jest tylko jedną z paru części składowych.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

No właśnie, linki (lista pojawiających się linków, ocena linków, monitorowanie linków), sygnały społecznościowe, wzmianki. To wszystko ma sens przy bezpośrednim pozycjonowaniu strony.

Ruch z serpów można bez problemu monitorować dostępnymi już narzędziami, a z innych miejscówek (z różnych linków) jedynie statystykami instalowanymi na stronie.

Z tego co sie orientuję to nie ma żadnego narzędzia które zbierało by dane z różnych miejsc i porównywało. Jak na razie praktycznie możemy analizować większość danych korzystając z różnych narzędzi. Klient nie ma takiej możliwości i na dodatek nie ma interpretacji tych danych ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Teraz kto byłby tym softem zainteresowany? Końcowy klient, który najczęściej nie ma czasu ani chęci by śledzić to co robi dla niego firma? Czy też może agencja seo, która poda klientowi narzędzie/bata na siebie?

Może SS zaoferuje to w pakiecie? Pewnie z modyfikacjami aby wskaźniki wskazywały wskazane wskazania ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Nie sądzę aby możliwe było zebranie wszystkich informacji o działaniach firmy w zakresie seo.  Można powiedzieć,  działania widoczne i te tajne :)  (nie widoczne) to 50-50% Od razu wyjaśniam, że tajne nie znaczy nielegalne.  Każdy kto dłużej pozycjonuje ma wypracowane swoje metody które są skuteczne ale nie koniecznie muszą być widoczne. ;)

Jeśli uda się zebrać jak najwięcej informacji to i tak klient nie będzie potrafił tego odczytać.   :)

E.

PS. 

O możliwość blokowania takiego narzędzia nie muszę chyba wspominać. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Kto potrafi z GSC i GA wyciągnie maksimum, jeżeli do tego dodać monitoring SM i marki w internecie to ma sie nieomalże komplet.

Kto potrafi z GSC i GA wyciągnie maksimum, jeż

Owszem, ale Ty pisałeś o sofcie,  do śledzenia działań.  GSC. GA i inne śledzą efekty a nie działania.  ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

GSC. GA i inne śledzą efekty a nie działania.

Śledzą również i działania - dlatego napisałem:

Kto potrafi

:)

Napiszę trochę z innej strony.

Dysponuję autorskim skryptem do sprawdzania pozycji frazy w Google. Działa on na poprzez załadowanie cronem z różnych IP. Zdarzają się rozbieżności wyników między IP np z Warszawy, kontra IP z Poznania rzędu 10 pozycji. IP do sprawdzania są dobierane codziennie losowo.

Zdarza się mi często, że klienci patrząc raz na n dni mają halo, bo go się oszukuje. Bo ma frazę 5 pozycji niżej niż skrypt pokazuje.

Tym przykładem chcę napisać, że od strony pozycji nie da się sprawdzić bez dokładnego śledzenia.

Podobnie z linkami. Każdy ma swoje "tajemnie miejsca" gdzie się linkuje i nie chciałbym ich nikomu udostępniać.

Podsumowując mój wywód. Powinno się patrzeć na efekty końcowe, którymi zazwyczaj są zgodnie z umową pozycje w wyszukiwarce bądź wzrost liczby zapytań/ zamówień.

Każdy ma swoje "tajemnie miejsca" gdzie się linkuje i nie chciałbym ich nikomu udostępniać.

Ale nikt nie ukrywa ich przed googlebotem ;)

Dla osoby, która nie zna się na pozycjonowaniu, śledzenie dokładnych działań i wyciąganie na ich podstawie wniosków o pracy agencji, nie jest wskazane. Bez odpowiedniej wiedzy, czy nawet posiłkując się podpowiedziami na forum, będziesz wyciągać tylko fragmenty działań, które bez kontekstu całej strategii pozycjonowania, mogą zostać źle zinterpretowane.

Tak jak wspomnieli przedmówcy - raportowanie powinno być obowiązkowe. A jeśli z braku wiedzy branżowej, nie rozumiesz informacji zawartych w raportach, to warto poprosić agencję o poświęcenie chwili czasu na wyjaśnienie co raport zawiera.

A przede wszystkich, polecam skupienie się na skuteczności, ale w postaci konkretnych efektów. Same pozycje to za mało. Spróbuj zidentyfikować co jest ważne dla Twojego biznesu: ruch na stronie, zaangażowanie użytkowników, konwersje, sprzedaż? Ten artykuł ułatwi Ci skupienie uwagi na istotnych kwestiach: 

https://widoczni.pl/blog/jak-mierzyc-skutecznosc-seo/

Następnie monitoruj przede wszystkim wzrost (lub jego brak) Twoich celów biznesowych. Pamiętaj tylko o tym, że pozycjonowanie to długotrwały proces, więc nie spodziewaj się szybkiego sukcesu. Na sukces strony w pozycjonowaniu potrzeba dużo pracy i czasu.

Dodajmy do tego, że jeśli płacimy tylko za wyniki, a agencja wie z jakich IP klient wchodzi na googla (i tylko w ten sposób sobie ręcznie weryfikuje swoje pozycje), to da się pozycjonować tak by w tym regionie było lepiej niż w innych, a innych klient nie sprawdza. Zaobserwowane - na frazie "wyjazdy integracyjne".  Hotel pozycjonowany pod te frazy działa we wschodniej Polsce i tam jest wysoko, ale klientów ma głównie z Warszawy - a tu (przynajmniej z IP t-mobile) jest daleko. Sprzedażowy mu to średnio sie przekłada, bo po cholere hotel w Pcimiu ma byc wysoko dla osob z  Pcimia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności