Skocz do zawartości

Tematyczne Forum - da się z tego utrzymać?

Eryk

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest z forum internetowym. Wiadomo, że zarabiają portale i blogi. Czy z forum da się wyciągnąć równie dobre pieniądze? mam na myśli zarobki rzędu 3 do 5 tys.

Możliwości zarabiania jest równie dużo jak na każdej innej stronie,  a więc Adseanse, umieszczanie płatnych reklam, mailing, liki itp

Jednak informacji na temat zarabiających for jest jak na lekarstwo. Wiele osób uważa również, że z tego rodzaju serwisów nie ma pieniędzy. Jak to jest.

Prowadzi ktoś forum lub zna kogoś kto z powodzeniem, to robi?

Przyznam się, że jestem na etapie dopracowywania i rozkręcania własnego forum i głównym celem jest promocja własnych usług, które na co dzień i tak świadczę i budowanie marki, ale jest z tym masa roboty i świadomość, że można z tematycznego forum wyciągnąć dodatkowe 3 do 5 tys. zł. miesięcznie pomaga przebrnąć przez trudne początki.

Tematyka forum, to sprzątanie ( czysteryk.pl ). 

Będę wdzięczny za każdą odpowiedż :-)

Przyznam się, że jestem na etapie dopracowywania i rozkręcania własnego forum i głównym celem jest promocja własnych usług, które na co dzień i tak świadczę i budowanie marki

Przyznam się że rozkręcamy nową markę, info tu: https://www.forum.optymalizacja.com/topic/217750-reklama-współpraca-s4ad-oraz-novacash/?p=1496590

Może ktoś mi podpowie jak szybko na tym zarobić? Oczywiście tak aby nie wydać kasy, najchętniej gratis, jak zarobię na tym 2000zł miesięcznie będzie ok.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Prowadzi ktoś forum lub zna kogoś kto z powodzeniem, to robi?

Kiedyś były takie złote czasy dla for wystarczyło odpalić skrypt forum dyskusyjnego i jeżeli nie było w internecie jakiejś znaczącej konkurencji to użytkownicy angażowali sie samoczynnie. Teraz o ile sam nie zadbasz o klimat na forum i zaangażowanie w nie użytkowników to nie ma co liczyć na to, że samo sie coś zrobi.

W dużej mierze odpowiada za to facebook i inne portale społecznościowe gdzie kilkoma kliknięciami otwierasz grupe dyskusyjną.

U kobiety ważniejsze są oczy niż piersi - kobieta bez oczu wygląda gorzej.

Polecam montaż anten legionowo - najlepszy montaż i serwis anten.

Grupę na FB też założyłem i fakt, bardzo fajnie się rozwija, ale grupa na fb, to nie to samo co forum. Na forum są cała wiedza jest poukładana tematycznie i nie ma problemu, aby coś znalezć lub wrócić do jakiegoś tematu/wątku. Na FB wpisy szybko giną w gąszczu informacji.

Jak ja szukam jakiegoś rozwiązania problemu lub wiedzy na jakiś temat, to odwiedzam tematyczne forum np. o motoryzacji czy chociażby o pozycjonowaniu. Myślę, że fora wciąż mogą cieszyć się dużym zainteresowaniem chociaż jest trudniej niż kiedyś takie forum rozkręcić.

Inna sprawa, że FB dzisiaj jest, a jutro mogą mi zablokować konto, a forum jest moje i mam wpływ na wiele rzeczy. Zastanawia mnie tylko jak bardzo może być opłacalne prowadzenie takiego forum i ile trzeba mieć użytkowników, jaki mieć ruch, aby takie forum zarabiało przynajmniej te 3000 zł.
Wiadomo, że rozkręcanie takiego forum wymaga dużych nakładów pracy, czasu i nie rzadko pieniędzy. Wiadomo, że nikt hobbystycznie tego nie będzie robił.

Grupę na FB też założyłem i fakt, bardzo fajnie się rozwija,

I to jest bardzo ważne, bo wyobraź sobie, że chcesz zachęcić kogoś minimalnym nakładem jego zaangażowania do uczestnictwa w Twoim projekcie "słuchaj podeśle Ci zaproszenie na FB" i już, jedno kliknięcie i jest członkiem społeczności, bo do rejestracji w czymkolwiek dzisiaj coraz trudniej kogoś zachęcić. Dziś im prostszy dostęp tym lepiej.

Inna sprawa, że FB dzisiaj jest, a jutro mogą mi zablokować konto, a forum jest moje i mam wpływ na wiele rzeczy. 

A to jest drugi bardzo ważny temat bo dziś wystarczy coś dla żartu napisać o arabach czy murzynach i w ramach poprawności politycznej blokada wszystkiego. Dlatego też ciekawym zagadnieniem jest jak zbudować przepływ użytkowników między tymi dwoma mediami komunikacji - FB i Twoim forum.

A na monetyzacji całego projektu skupiłbym się później jak już to troche rozbujasz.

U kobiety ważniejsze są oczy niż piersi - kobieta bez oczu wygląda gorzej.

Polecam montaż anten legionowo - najlepszy montaż i serwis anten.

Wiadomo, że rozkręcanie takiego forum wymaga dużych nakładów pracy, czasu i nie rzadko pieniędzy. Wiadomo, że nikt hobbystycznie tego nie będzie robił.

Każdy własny biznes wymaga nakładów ponad zaangażowanie typowe dla pracownika na zasadzie najpierw dużo pracy, a z czasem zobaczę czy i na ile się to opłaca. To jednak wiesz. Jeśli chodzi o to forum jest bardzo skromne. Nie pytałbym na tym etapie o kasę, ponieważ (moim zdaniem) nie należy Ci się nic. Przynajmniej nie teraz..

Informacje są bardzo skromne i bardziej jest to reklama Twoich usług, nie forum. Musisz się przyłożyć- rozwiązywanie faktycznych problemów pt. klientów + obrazujące to dobre rady i zdjęcia. + bardzo dużo czasu na rozwój. Nieźle funkcjonowała kiedyś strona firmasprzatajaca.pl ale coś nie działa teraz. Informacji było nieporównywalnie więcej, prowadził to chłopak z Krakowa. Swoją drogą to ciekawostka, że nie ma porządnego forum bo w tej branży pracuje setki tysięcy ludzi, a dotyczy praktycznie każdego.

Rotacja firm w tej branży jest ogromna. Niski próg jeśli chodzi o kasę na start + doradztwo producentów chemii powodują, że konkurencja jest spora, a kasa do wygarnięcia relatywnie niska. Z czasem praktycznie każdy ucieka w specjalizację albo masówkę.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Każdy własny biznes wymaga nakładów ponad zaangażowanie typowe dla pracownika na zasadzie najpierw dużo pracy, a z czasem zobaczę czy i na ile się to opłaca. To jednak wiesz. Jeśli chodzi o to forum jest bardzo skromne. Nie pytałbym na tym etapie o kasę, ponieważ (moim zdaniem) nie należy Ci się nic. Przynajmniej nie teraz..

Informacje są bardzo skromne i bardziej jest to reklama Twoich usług, nie forum. Musisz się przyłożyć- rozwiązywanie faktycznych problemów pt. klientów + obrazujące to dobre rady i zdjęcia. + bardzo dużo czasu na rozwój. Nieźle funkcjonowała kiedyś strona firmasprzatajaca.pl ale coś nie działa teraz. Informacji było nieporównywalnie więcej, prowadził to chłopak z Krakowa. Swoją drogą to ciekawostka, że nie ma porządnego forum bo w tej branży pracuje setki tysięcy ludzi, a dotyczy praktycznie każdego.

Rotacja firm w tej branży jest ogromna. Niski próg jeśli chodzi o kasę na start + doradztwo producentów chemii powodują, że konkurencja jest spora, a kasa do wygarnięcia relatywnie niska. Z czasem praktycznie każdy ucieka w specjalizację albo masówkę.

Nie myślę na tym etapie o tym aby już zarabiać na forum. Wiem, że jest to gratyfikacja odłożona w czasie i nad forum jeszcze mam sporo pracy. Chodzi mi bardziej o jakieś odniesienie/informację na temat tego czy takie przedsięwzięcie jest opłacalne i na ile. Pewnie po jakichś 2 latach sam się przekonam, ale fajnie by było mieć jakieś informacje na ten temat.

Kiedyś pamiętam nie było żadnych info na temat tego czy  i ile można zarabiać na prowadzeniu bloga. Minęło trochę czasu i dziś jest sporo informacji na ten temat w sieci i przykładów zarabiających blogów. Wiadomo jak i ile można zarobić na blogu. Natomiast jeśli chodzi o fora internetowe, to ciężko o jakiekolwiek informacje dotyczące zarobków na forach.

przed erą fb, było o wiele łatwiej. A przy tematycznych forach gdzie właściciel prowadzi działalność w temacie jest jeszcze trudniej.
Chyba że jest to działalność komplementarna to wtedy może być trochę inaczej, bo konkurencja nie będzie wchodzić na takie forum lub będzie robić czarny PR.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Nie mając doświadczenia będzie strasznie trudno osiągnąć jakiekolwiek zyski.

Mając doświadczenie też nie jest łatwo. 

Kto i po co powinien na nim być ? To forum, to raczej katalog ogłoszeń i tak pewnie zostanie. Blogi zarabiają bo mają ruch, mają ruch bo mają dobre treści. Fora, bo mają to wszystko oraz mają społeczność, która pomaga innym, lub zrzesza np dana grupę ludzi (u mnie na przykład motocyklistów). 

Jak pisano wyżej, kiedyś wystarczyło założyć unikalne forum i nie było trzeba robić dosłownie niczego bo samo się zapełniało, teraz tak działają grupy na FB. 

Z technicznych rzeczy. 

1. Słaby wygląd

2. Słaby skrypt

- pod względem SEO

- brak RWD (trochę to może uratować https://tapatalk.com/ale warto mieć jedno i drugie)

- brak funkcji społecznościowych 

- patrząc po change logu, raczej słabo rozwijany

To forum, to raczej katalog ogłoszeń.

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

Nie mając doświadczenia będzie strasznie trudno osiągnąć jakiekolwiek zyski.

Mając doświadczenie też nie jest łatwo. 

Kto i po co powinien na nim być ? To forum, to raczej katalog ogłoszeń i tak pewnie zostanie. Blogi zarabiają bo mają ruch, mają ruch bo mają dobre treści. Fora, bo mają to wszystko oraz mają społeczność, która pomaga innym, lub zrzesza np dana grupę ludzi (u mnie na przykład motocyklistów). 

Jak pisano wyżej, kiedyś wystarczyło założyć unikalne forum i nie było trzeba robić dosłownie niczego bo samo się zapełniało, teraz tak działają grupy na FB. 

Z technicznych rzeczy. 

1. Słaby wygląd

2. Słaby skrypt

- pod względem SEO

- brak RWD (trochę to może uratować https://tapatalk.com/ale warto mieć jedno i drugie)

- brak funkcji społecznościowych 

- patrząc po change logu, raczej słabo rozwijany

To forum, to raczej katalog ogłoszeń.

To forum, to całkiem świeża sprawa. Nie ma jeszcze miesiąca i będzie dopracowywane.

Co masz na myśli pisząc ''brak funkcji społecznościowych''?

Dlaczego uważasz, że to bardziej katalog ogłoszeń? Są tam tematycznie poukładane działy, w których można prowadzić dyskusje, wymieniać się opiniami, doświadczeniami itd tylko zwyczajnie brak społeczności i treści. Co zmieniłbyś aby forum nie przypominało tablicy ogłoszeń?

Wybacz pytania, ale jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o zakładanie takiego forum i pewnych rzeczy nie łapię :-)

Najprawdopodobniej będę korzystał z pomocy jakiegoś speca od tych spraw, tylko zastanawiam się czy na tym etapie jest sens wydawać pieniądze na dopieszczanie forum i pozycjonowanie, czy może najpierw zadbać, aby forum zapełniło się jakąś treścią, a potem wydawać pieniądze na rzeczy techniczne, wizualne i seo tego forum.

Wiesz może gdzie można znaleźć kogoś kto mi to ogarnie? Nie ma problemu ze znalezieniem fachowców od wordpressa, joomli, ale nie znam nikogo kto zajmowałby się forami.

Napisz jak rozkręcałeś swoje forum na początku. Mi się już kończą pomysły na pozyskanie użytkowników, którzy by udzielali się na forum. Próbuję na FB, ale efekty żadne. Grupa się rozwija, każdego dnia dołącza ok. 20 osób, które prowadzą dyskusje, ale kiedy zapraszam na forum, to nie ma odzewu. Mam grupę 600 osób, a na forum zarejestrowało się ok. 20 osób.

Molestowałem też swoich znajomych wysyłając prywatne wiadomości. Obiecali, że pomogą, ale na obietnicach się skończyło.

Zorganizowałem też konkurs i dodałem go do różnych stron z konkursami i na fb, ale 0 zainteresowania.

Płatnej reklamy nie ma sensu robić, bo na tym etapie forum, to będą pieniądze wyrzucone w błoto.

Pozostaje mi tylko chyba pisanie sam ze sobą, albo płacenie za pisanie postów. innych pomysłów nie mam na razie.

nie cytuj w całości!.

Co do forum to maksymalnie co możesz  uzyskać w tej branży w sensie z forum tematycznego to zwrot kosztów domeny, hostingu. 

Nawet wątpię, czy ktoś będzie klikać w reklamy i czy uda się "naciągnąć" producenta żółtych odkurzaczy na baner za 200 zł.

Taka obecnie sytuacja.

Chodzi mi bardziej o jakieś odniesienie/informację na temat tego czy takie przedsięwzięcie jest opłacalne i na ile

świadomość, że można z tematycznego forum wyciągnąć dodatkowe 3 do 5 tys. zł. miesięcznie pomaga przebrnąć przez trudne początki.

Szczerze? Wg. mnie w obecnych realiach szanse na takie profity masz raczej nikłe. Tak jak wspomnieli koledzy złote czasy dla for tematycznych minęły. Dziś w dobie FB i kilku ogólnotematycznych for o utrwalonej pozycji bardzo trudno będzie od zera zbudować coś trwałego, a tym bardziej dochodowego.

Jedynym plusem (który jest zarazem minusem, ale o tym niżej) jaki dostrzegam w Twoim projekcie jest niszowa tematyka, jako laik nie znam żadnego forum o sprzątaniu, więc z czystej ciekawości kliknąłem w Twój link żeby zobaczyć o co kaman. Minusem niszowej tematyki jest z kolei zawężony target - do kogo chcesz kierować to forum, jaka grupa docelowa ma się na nim udzielać? Młodzież raczej odpada z wiadomych względów (sprzątanie nie jest cool), studenci? - też nikłe szanse na zainteresowane, ludzie z branży? - prędzej będą zamawiać u Ciebie usługi (albo robić czarny PR) niż udzielać się na forum.

Jedyną szansą na aktywne udzielanie się będą w tym przypadku (moim zdaniem) kobiety na macierzyńskim/emeryturze/bezrobotne/ogólnie z dużą ilością wolnego czasu. Czy one zagwarantują ruch pozwalający wycisnąć z forum 3-5k miesięcznie? Szczerze wątpię.

Co więcej?

- na kolosalne przychody z reklam w dobie adblocka/innych skutecznych wtyczek się nie nastawiaj,

- bez tytanicznej, długofalowej pracy własnej (w tym pisanie samemu ze sobą/płacenie za posty) o zarobku można zapomnieć,

- cierpliwość bardzo wskazana (forum zapewne nie zaskoczy od razu, ale może zaskoczyć po 2-3 czy 5 latach),

- dopracowanie pod względem technicznym również wymagane,

Nastawiasz się tylko na forum? Może zamiast forum odpalić blog? Szanse na powodzenie niewiele większe, ale przy blogu najwięcej zależy wyłącznie od Ciebie, nie jesteś zdany na aktywność innych użytkowników bez których forum będzie świecić pustkami, czego na blogu przynajmniej nie widać.

Powodzenia.

Moje przykładowe teksty: https://mojeteksty123.wordpress.com/

Z tą grupą docelową, to nie jest tak najgorzej. W Polsce osoby pracujące w branży, to największa grupa zawodowa licząca ponad 500 tys. osób. Firm sprzątających jest ok. 4000. Poza tym każda gospodyni domowa jest w jakiś sposób związana t tematem sprzątania.

jeśli chodzi o blog, to też mam bloga o tej tematyce i jest skierowany zarówno do osób z branży, osób myślących o wejściu w tę branżę jak i osób, które na co dzień zmagają się ze sprzątaniem swoich domów i mieszkań. Na blogu mam oczywiście przekierowanie do forum.
Myślę, że ciekawie prowadzony blog o tej tematyce może zbudować nie małą społeczność.

Pytanie tylko czy gospodyni domowa szuka forum żeby podzielić się tym jak działa lub jak stosować domestos?

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności