Skocz do zawartości

Oszukać przeznaczenie

Siciliano

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  SzlafRock napisał(a):

Śmierć jest przeznaczeniem każdego człowieka.

Śmierć jest nieuchronna, ale nie jest przeznaczeniem, współczuje takiej interpretacji, jest cholernie smutna i pusta ....

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

W dniu 3.10.2016 o 22:27, SzlafRock napisał(a):

Beerbant napisał(a):

Śmierć jest nieuchronna

Nieuchronna przyszłość.  :)

Można troszkę sprawę skomplikować, dać więcej możliwości jeśli się wierzy w reinkarnację ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Ja tylko w kwestii formalnej :P była mowa o przeznaczeniu czy nieuchronności , bo to zasadnicza różnica. Dla mnie przeznaczeniem człowieka jest jego miejsce i to co na tym miejscu zrobi a śmierć jest po prostu zakończeniem etapu a nie celem samym w sobie :P

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

W dniu 5.10.2016 o 06:56, Beerbant napisał(a):

śmierć jest po prostu zakończeniem etapu a nie celem samym w sobie :P

Beer, zaskoczyłeś mnie. Mało tego, jestem zdumiony. Takich słów nie spodziewałem się z Twojej strony. Pomimo (wciąż młodego) wieku potrafisz zaskoczyć :D

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Beerbant napisał(a):

Dla mnie przeznaczeniem

Właśnie dlatego napisałem, że wszystko sprowadza się do wiary. Jeden wierzy, ze dla niego przeznaczeniem jest jego miejsce i to co na tym miejscu zrobi. ;) Drugi, ze śmierć.

Trzeci, że nic nie zostało zapisane o naszych losach. Według mnie każdy z nas sam kształtuje swoją przyszłość. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

SzlafRock napisał(a):

wszystko sprowadza się do wiary

Bez wiary życie jest nijakie i do (_!_) ... 

(dla mniej ogarniętych nie mam na myśli jedynie słusznego wyznania ale wiarę w cokolwiek) 

Nikonem napisał(a):

Takich słów nie spodziewałem się z Twojej strony

Dlaczego ? :D

SzlafRock napisał(a):

Drugi, ze śmierć.

Gdyby tak było to liczba samobójów była by znacznie większa ;) , jakoś nie spotkałem jeszcze nikogo kto twierdził, że celem jego życia jest śmierć. Jeżeli spotkam to na pewno doradzę jak może szybko osiągnąć swój cel życiowy :D

Poza wspomnianym Markiem Aureliuszem warto też z pewnością zapoznać się z fatalistyczną teorią odnośnie życia (w różnych wariantach) ; zaś co do kwestii samej śmierci - z pewnością nie jest to ostatni etap, a jedynie jeden z elementów wielkiej układanki. Jak to mawia mądre porzekadło "nic w przyrodzie nie ginie"...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności