Skocz do zawartości

Komu poleciało zaplecze w ostatnich godzinach? Co się dzieje?

bill

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tutaj nowy i na razie czytam te ciekawostki , ale chcialbym sie podzielic z wami kilkoma spostrzezeniami. Miesiac temu uruchomilem na lezacej odlogiem domenie baze firm - Katalog firm .

Z automatu wciagnalem 21 tys wpisow , reszte dopisywalismy sukcesywnie.

Poczatek byl trudny ale po pewnym czasie G site byl na poziomie 18 tyś a nawet 21 tyś czyli mniej wiecej (+/- 2000 ) zgodny z realnym stanem bazy . 20 sierpnia G site byl na poziomie 2080 .

Od dnia G zero mniej wiecej co 2 razy na dobe przybywa G site dokladnie po 10 podstron czyli okolo 20 na dzien. W chwili pisania mam 2140 .

Wniosek jaki mi sie nasuwa jest taki :

przyszedl czas na posprzatanie w bazie G site'ow powyzej 10K potwierdzaja to obserwacje innych stron glownie katalogow i sklepow internetowych. Jezeli chodzi o strony z mniejsza iloscia podstron (ponizej 1K) ilosc site w zasadzie nie spadla a w niektorych przypadkach nawet wzrosla . Przy czym zauwazylem ze wystepuje sporo spadkow wsrod qlweb'ow ponizej 1K ale tylko tych niezmodyfikowanych i niemoderowanych .

Wiekszosc katalogow i sklepow zaczyna sie znow site piac w gore z tym ze powoli .

Ta powolnosc indeksacji byc moze zwiazana jest to z nowym algorytmem indeksowania stron .

Mysle ze powinnismy sie uzbroic w cierpliwosc i poczekac jeszcze kilka dni zeby moc spokojnie ocenic co i czy wogole cos sie zmienilo oraz czy bylo to zwykle pozamiatanie smieci z bazy czy zmiana zasad indeksacji.

Baza Firm -> prawdziwy Katalog firm

Drukarki Komputery -> serwis sprzętu komputerowego

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
przyjmujesz tezę i na niej budujesz całą wypowiedź. A ja już na wstępie powiem Ci , że Twoja teza jest g.... warta. Obrażasz tylko moich userów. Jeśli nie zdajesz sobie sprawy kto jakim zapleczem dysponuje zastanów się nad udzielaniem w odpowiednich tematach. Nie mam na drugie Qlweb , tylko trochę inaczej, więc nie oceniaj mojego zaplecza, skoro g... o nim wiesz.

I po co te nerwy :P

Jeżeli jesteś prawdziwym "Twórcą" serdecznie Cię przepraszam, jednak za duzo się w życiu naoglądałem dmozów, biblii, wiki, klonowania wyników wyszukiwania i innego badziewia, zeby stać na stanowisku, że branza SEO jest twórcza i wnosi wiele ciekawych treści do internetu.

I na tym się opiera moja teza, i wątpię zeby była gó**o warta. Zazwyczaj gó**o warte są zaplecza :hello:, które szybciej znikają z indeksu niż sie pojawiają.

Jeżeli zatem masz ciekawey content, a jest on wyindeksowywany, to może popełniasz błąd gdzie indziej. Ale to tylko moja kolejna teza g..no warta

Jeżeli zaś content jest gó*****y, to ciężko się dziwić wyszukiwarce ze go windeksowuje, a już szczytem hipokryzji jest płakać z tego powodu, i żądać od googla, żeby indeksował śmietniki

pozdrawiam

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

zgadam się z Lordem 90% płacze nad utratą site w śmietnikach sam mam kupe śmiecia postawionego jak i pare innych rzeczy plus pare stronek pod adsensa ale jakoś wyindeksowanie śmietników (straty małe a czasami nawet wzrost przukładowo z 40k do 300k) nie odbija się negatywnie na wartości zaplecza i jego sile pozycjonującej :P robiąc śmietniki zawsze licze się z tym, że ich wartość jest mizerna

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Seba TK:

Z moich obserwacji wynika, że posprzątane zostały katalogi - te autorskie poszły w górę, słabo polinkowane i niemoderowane pojechały w dół. Przy czym i tak site takich katalogów, co poleciały wróci na dniach.

Poleciały też strony linkowane z katalogów i to wcale nie jakieś giganty. Podstrony o PR3 z 6 stronicowego serwisiku mi wywaliło :P Ale to akurat kropela w morzu :hello:

lordbart: nie ma sprawy. Byłem pijany jak to wczoraj pisalem, spotkanie z kumplem, sam rozumiesz :)

Z moich obserwacji wynika, że posprzątane zostały katalogi - te autorskie poszły w górę, słabo polinkowane i niemoderowane pojechały w dół.

Hmm, z jakich obserwacji i co to znaczy "poleciały w dół"?

Już pisałem gdzie są dane statystyczne, z nich nie wynika to co piszesz. Opierasz się na pojedynczych i nieprecyzyjnych obserwacjach, tam masz 190 katalogów do obejrzenia i wnioski są oczywiste.

A to, że Google ciągle "żongluje" wynikami to żadna nowość!

W skrajnych przypadkach są katalogi które straciły blisko 400 000 na site: (webwweb) a ruchu nic nie straciły, ponieważ te 400 tys. to była zbędna nadwyżka, taki balast nic nie znaczący. Inny ze średnio 350 tys, zjechał na średnio 50 tys. i zwiekszył mu się ruch o 1000 uu na dobę, no akurat autorski :P

Jak już gdzie indziej napisałem jest to reforma site: polegająca na urealnieiu wyników a nie masowa deindeksacja, jak już to miało miejsce kilka razy, a że przy okazji odbywają się inne najnormalniejsze w świecie działania Googli to nie ma większego znaczenia - codziennie jest wyindeksowywanych tysiące domen z różnych przyczyn. To co się odbyło to zmiana algorytmu, delikatna ale jednak.

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

WI777: z rozmów z kolegami wynika, że ich katalogi poniosły duże straty na indeksacji. Były to katalogi nieautorskie, słabopolinkowane, mające zaindeksowanych powiedzmy od 100-15.000 stron przed tymi jajcami. Także mogę pokusić się o stwierdzenie, że ....i tu niespodzianka.... słabo polinkowane katalogi i nieautorskie są wycinane heh :)

Pozdrawiam ;)

tja

to jak wytłumaczyć fenomen amazona teraz ma nst wynik

Rezultaty od 1 - 10 z około 30,900,000 z amazon.com

przed bałaganem miało coś ok 127 mln też jest słabo linkowane ??? :)

ja myślę że ma to coś wspólnego z duplicate content tak nie do końca ale ale ale

bo jak wytłumaczyć że lecą katalogi i sklepy wszystkie te strony nie mają unikatowego contentu raczej bazują na tym co jest na x stronach każda strona ma bardzo podobną treść tylko w innym wydaniu i google sobie sprząta jak już będzie po to znowu będzie zasysać ;) (mam wrażenie że teraz ta operacja zabrała im niej czasu niż wiosną )

taka jest moja koncepcja

decent

Ja już nie traktuje site dosłownie bo to nie ma sensu w google site to nie site

mam tylko takie spostrzeżenie że nawet po wyindeksowaniu (nie mam bladego pojęcia czego) ilość odwiedzin na stronie nie spada drastycznie ale spada ilość zamówień.

Co po mojej skromnej analizie oznacza że google wywala treści stron nie wiem czy można to tak określić

ale moja teoria jest taka:

Ilość trafnych odwiedzin, które kończą się zamówieniem jest większa w momencie dużej ilości zindeksowanych stron, (choć to prawdopodobnie nie zbyt trafne określenie) analizowałem słowa klucze, po których osoby odwiedzały stronę i kończyły wizytę zakupem okazuję się, że ok 70% tych osób wchodzi wpisując słowa, które znajdują się w treści strony (opis produktu) przy tych wahaniach jak teraz gdzie spada mi ilości podstron z 125k do 25k sprawdzam te frazy okazuje się, że nie ma ich w google jak dla mnie oznacza to że google pozbywa się treści stron i zostawia tylko description po jakimś czasie google zasysa ponownie treść i ilość podstron wraca do normy tak miałem już dwa razy w tym roku i myślę że teraz będzie podobnie.

i dlatego uważam że site to nie site :placze: może google dla każdej domeny tworzy bazę w niej zapisuje podstawową stronę jak webmaster ją stworzył a później według sobie znanych metod tworzy dla podstrony kolejne kopie tej samej podstrony (po zmianach) i dokłada je do indeksu może każda zmiana jaka zachodzi na stronie jest odnotowana i powoduje powstanie kolejne niby podstrony (kopi która jest załączona do indeksu) :placze: co poduje taki gwałtowny nie realny przyrost niby podstron.

decent

czegos tutaj nie zrozumialem.

"Nie spada mi ilosc odwiedzin ale spada mi ilosc zamowien.

Jak sprawdzam czy jestem na hasla ktore byly brane z tresci strony to mnie nie ma."

Jak dla mnie skoro nastapilo ci wyindeksowanie i znikneles z wielu niszowych hasel w wynikach na ktore jak sadze miales wejsc to jak mozesz powiedziec ze nie spada ci ilosc wejsc.

Czyli autoamtycznie jak znikneles z niszowych hasel w google wzrosl ci ruch na innych haslach.

Bo inaczej nie wiem jak wytlumaczyc ten sam ruch ktory jak napisales nie spadl mimo braku strony na wielu wynikach google.

Dla mnie znikniecie strony z wynikow wyszukiwania na frazy na ktore nastepywaly wejscia laczy sie ze spadkiem ruchu.

Jak mozesz przybliz bardziej ta kwestie bo jedynym rozwiazaniem tego widze fakt ze pojawiasz sie na inne frazy ktore wyrownuja strate ruchu.

Pozdrawiam

Mariusz

szook

jest tak jak napisałeś.

W Grudniu tamtego roku włosy wyrywałem kombinowałem z wyglądem strony bo zwątpiłem zawsze było ok zamówienia przychodziły i wszystko grało i nagle bęc google zaczęło swoje harce patrze w statystyki odwiedziny ok może spadek tak ok 5-8% ale zamówień mało z google wtedy jeszcze wyniki długo się mieszały były dwie jakby bazy google ktoś je określił zachowawcza i postępowa.

Pomyślałem że może klientom coś nie pasuje zacząłem czytać książki jak tu zrobić aby wejścia przemienić w zamówienia gdzie może być błąd może formularz za duży może to tamto ale nic nie pomagało.

I wtedy zacząłem sprawdzać frazy i okazało się że nie ma ich w google.

Jeszcze mogę podejrzewać że to te 5-8% generuje zamówienia ale nie mogę tego udowodnić wymagało by to dużo pracy a i tak nie od każdego użytkownika mam podaną frazę z jakiej wszedł.

decent

wlasnie dlatego jakis tam spadek musial byc.

8% w wypadku trafienia na frazy generujace nie tylko ruch ale i sprzedaz to duzo.

Wlasnie dzisiaj zauwazylem juz zmiany w ruchu co sadze bedzie jeszcze zmienialo sie przez kilka dni.

Analizujac czy wroci stary zauwazylem ze ten nowy zostaje i na kilku DC idzie w gore.

Co sugeruje mi ze jest to juz prawdopodbny site skoro rosnie nadal na kilku DC, z czego 2 ostatnie w tabeli pokazywaly jeszcze wczoraj stan starego site czyli 19400.

Do sprawdzenia site uzywalem mcdar.net gdyby ktos pytal.

Tutaj screen z 2 domen testowanych na site, 1 miala 19400, druga przed update miala 21000

Na kilku zanotowalem spadki - na domenach ktore posiadaly sporo linkow out za to wzrosly pozycje na tych co spadl im site.

site.jpg

site2.jpg

decent: Generalnie to się z Tobą zgadzam, ale nie wiem czy to ma związek z duplicate, czy powiedzmy podobnym szkieletem kodu w każdym 'stratnym' katalogu czy sklepie, etc. Bo jak wcześniej pisałem, wyleciały z indeksu podstrony domeny o PR3, która miała 6 (słownie sześć :placze: ) podstron - język angielski, zwykły html - autorskie texty. Jedyne co mi przychodzi do głowy to fakt, że była linkowana tylko w sumie z katalogów i może dlatego.

To , że będą straty w ruchu dla niektórych to fakt, ktoś kto pisze "ale te podstrony nie poznikały, one tam (?) są" . No one są i zawsze będą w naszej pamięci :placze:

Pozdrawiam :)

Tak jak pisałem google wraca jak dla mnie do normy z 25k zrobiło się w ciągu 12h 98k i rośnie

google opracowało już chyba metodę na odświeżanie i teraz przebiega to znacznie szybciej

myślę że to już będzie standard

szookpl

myślisz że 8% może generować większą część zamówień

decent

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności