Skocz do zawartości

[projekt] Website traffic maker for GA

marrrecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję kilku osób ze swoimi stronami do testowania bota generującego ruch na stronach widoczny w google analytics.

Kilka słów o projekcie:

• bot przedstawia się jako urządzenia desktop oraz mobilne,
  • aktualnie używamy proxy wysoce anonimowych, testy będą obejmować również proxy anonimowe
  • bot odwiedza stronę na kilku poziomach (strona wejścia, podstrona 1, podstrona 2,...)
  • regulowany czas odwiedzin strony
  • możliwość generowania ruchu z witryn odsyłających (np. wejścia ze strony google czy bing)

Na chwilę obecną testujemy bota. Ja bot będzie gotowy udostępnimy system do zarządzania ustawieniami.

Jakie bot ma osiągi? 300 osób odwiedzających w ciągu godziny. Wszystko widoczne w GA.

Osoby chętne na testy proszę o przesłanie na email biuro@marrrecki.pl:

- kilka linków do strony na której ma zostać generowany ruch

- adresy witryn odsyłających, z których chcemy mieć wejścia

- granice poziomu odwiedzin (np. od 2 do 6) - nie więcej jak 10

- granice czasu odwiedzin na stronie (np. od 5 do 35s).

mile widziane będą listy user agents jeżeli takie posiadacie.

UWAGA!!! Wiadomość proszę wysłać z maila domeny dla której ma być generowany ruch! - to tak dla bezpieczeństwa.

• 2 tygodnie później...

Raport z pierwszego dnia testów:

1. GA widzi witryny odsyłające (w przypadku odesłać z bing.com razem z frazami wyszukiwanymi, dla google,pl brak danych)

2. GA rejestruje przepływ użytkowników

3. GA rejestruje ruch mobilny z podziałem na przeglądarki i urządzenia

4. Proxy sprawdzone i działają

Poniżej kilka screenów z GA:

zrzut1.pngzrzut2.pngzrzut3.pngzrzut4.pngzrzut5.png

Nowy dzień, nowy raport.

Poprawiłem utrzymanie użytkownika w systemie jedna sesja/jedna wersja przeglądarki co fałszowało statystyki.

Nie wiem skąd biorą się użytkownicy powracający, ale fajnie że są :)

Ma ktoś dostęp do polskich proxy i chciałby się podzielić?

Zauważyłem, że witryny odsyłająca oznaczona w linku jako kampania nie jest traktowana przez GA jako odsyłająca. Widać ją tylko w widoku kampanii. Chyba trzeba zrezygnować z oznaczania linków jako CPC - powinno to podnieść wartość witryny dla botów google.

zrzut6.pngzrzut7.pngzrzut8.pngzrzut9.pngzrzut10.pngzrzut11.pngzrzut12.pngzrzut13.png

Jaka duża jest pula adresów IP o geolokalizacji PL robota wchodzącego dla stron PL. Innymi słowy ilu unikalnych "polskich" użytkowników  Twój system może generować ?

Bo to że "wejścia" będą się wyświetlać w statystykach opartych o javascript jak GA, to żaden problem dla "wejść bota" opartych o silnik przeglądarki. Co innego właśnie dywersyfikacja IP.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Na chwilę obecną proxy mam rozsiane po całym świecie - w końcu to etap testów.

Docelowo dziennie będę chciał generować około 10000 tysięcy unikalnych użytkowników z terenu polski.

Ograniczeniem jest dostępność polskich proxy, ale nie ma rzeczy nie do obejścia.

ZMIANA PODGLĄDU WEJŚĆ GOOGLEBOTA (nie patrzcie na daty pod wykresem, bo tego nie chce mi się konfigurować, prawidłowa data jest w punkcie szczytowym): https://pomoc-oscommerce.pl/botlog.php

Czyli Polskie wejścia generują np Filipińczycy ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Czyli Polskie wejścia generują np Filipińczycy ?

Teraz polskie wejścia mogą być generowane z Polski, angielskie z Anglii, stanowe ze Stanów.

Dodatkowo możemy wybrać inne kraje z których generowany ma być ruch.

Teraz polskie wejścia mogą być generowane z Polski, angielskie z Anglii, stanowe ze Stanów.
Skoro sam ten temat podnosisz, to zapytam ile set tych unikalnych IP o geolokalizacji, PL, UK masz że można nimi generować unikalny geolokalizowany ruch ?

Jak temat sam wskazuje jest to dopiero etap projektu, więc w proxy jeszcze nie inwestowałem. ogólnie mam 1269 adresów proxy o rozłożeniu globalnym, w tym polskich 16, united kingdom: 14. Nie wszystkie proxy są działające, nie wszystkie proxy obsługują javascript. Jeden nawet nie obsługuje arkuszy styli - muszę je wyłapać i zablokować.

Poza tym z jednego adresu IP ruch może generować wielu użytkowników, co google widzi jako osobną wizytę/sesję i tak też to zlicza w podsumowaniu dziennym.

Poza tym z jednego adresu IP ruch może generować wielu użytkowników,
Twój projekt, Twoje założenia.

:hi:

• 3 tygodnie później...

Mam obecnie kilkaset jednocześnie działających serwerów proxy i wciąż dodaję nowe - mój żniwiarz proxy w końcu działa jak trzeba.

Udało się również pozyskać ruch generowany ze stron społecznościowych, wyszukiwanie z google, bing i yahoo działa poprawnie.

Wizyty googlebota wzrosły, pomimo, że aplikacja nie odwiedza testowanej strony bez przerwy - zawsze po dwóch trzech dniach testów jest tydzień przerwy wynikający z natłoku innych obowiązków.

Wkrótce ruszają testy sprawdzające pozycje słów kluczowych dla strony dla której generowany jest ruch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności