Skocz do zawartości

Indeksowanie stron ajaxowych

Kobol

Rekomendowane odpowiedzi

Hej chciałbym zapytać jak to jest obecnie ze stronami generowanymi przez ajax. Dajmy na to mamy sklep oparty o prestashop, gdzie filtry są w formie ajaxowej.

Przykładowo weźmy takie demo: 

Link do kategorii to: 

https://fo.demo.prestashop.com/en/3-women

Użyję filtru typu styl: casual i mam link:

https://fo.demo.prestashop.com/en/3-women#/styles-casual

czyli dodaje się do adresu kategorii #/styles-casual

Czy ten drugi link zostanie zaindeksowany? 

Do wczoraj żyłem w przekonaniu, że nie - ale usłyszałem sprzeczne opinie i zacząłem się zastanawiać.

Kobol is the name of a planet in the fictional universe - the birthplace and original home of humanity

W google search console Pobierz dany URL jako Googlebot i zobaczysz co "on widzi"

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

A da się jakoś pobrać "czyjąś" stronę, bo moja jest dopiero w fazie developerki i nie mam jej online.

//edit chodzi mi dokładnie o taki przypadek, czyli linki generowane przez moduł filtrów Prestashop

Kobol is the name of a planet in the fictional universe - the birthplace and original home of humanity

A da się jakoś pobrać "czyjąś" stronę, bo moja jest dopiero w fazie developerki i nie mam jej online.
Taaa otwórz przeglądarkę, wpisz adres i to co zobaczysz jest pobraniem strony.

w adresie URL powinno pojawić się "#!" wtedy Googlebot bedzie wiedzieć że to ajax
Kotwica url nie jest tożsama z Ajaxem.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

w adresie URL powinno pojawić się "#!" wtedy Googlebot bedzie wiedzieć że to ajax

Właśnie problem w tym, że ja nie chcę aby te podstrony się indeksowały. W Preście jest tak, że po kliknięciu filtra przeładowuje się część strony (lista produktów). Chciałbym mieć pewność, że Google tych wszystkich filtrów nie zaindeksuje.

Powód jest taki, że napisałem dodatek do Presty, który pozwala wygenerować z wybranych filtrów strony statyczne o normalnych adresach + dodać do nich unikalną treść i boję się teraz, że pojawi się DC tych stron z tym co generują filtry ajaxowo.

Jestem na 99% pewny, że takie filtry się nie indeksują, ale ktoś zasiał we mnie ziarno zwątpienia...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności