Skocz do zawartości

Portal ogłoszeniowy

janekm

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Dotarłem do ostatniego rozdziału rozpisania mojego portalu i hmmm...nie wiem. Po prostu nie wiem. Gdybym musiał wypozycjnować stronę to znałbym chociaż tematyczność i zabrałbym się do analizy odpowiednich fraz. Jednak budując serwis ogłoszeniowy okazuje się, że słowo pozycjonowanie trzeba chyba! będzie zamienić na promocję i stworzyć kampanie reklamową w internecie.

O czym będzie mój serwis? Zbiór wydarzeń/eventów/zlotów dodawanych przez użytkowników i wyświetlanie tego w postaci ogłoszenia z podstawowymi informacjami. Czyli jednym słowem rozrywka, ale to słowo to worek mnóstwa słów, bo każdy ma swój bardziej lub mniej popularny sposób rozrywki. Dla pierwszych jest to sport, innych sztuka w postaci spektaklów, są też koncerty, zloty itd. 

Kampania miałaby odbywać się na ytb i serwisach społecznościowych. Jednak uważam, że to za mało i serwis też trzeba pozycjonować. Ale jeśli nie mam wybranych fraz to w jaki sposób?

Nie oczekuję gotowych odpowiedzi. Chcę nawiązać dyskusję z gronem osób, które mają już doświadczenie i tymi, którzy też być może mają z tym problem. Wcześniej przeszukałem forum ale podobnego wątku nie odnalazłem. 

Nie bierz tego osobiście, ale projekt, o którym mówisz, pachnie mi przepaloną kasą.

A jeśli chodzi o budowę serwisu, to dogadaj się z agencją SEO, zleć jej przygotowanie struktury strony tak, żeby potem powstał z tego długi ogon i tyle.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

tak, żeby potem powstał z tego długi ogon i tyle.
I to jest chyba sedno sprawy i jedyny sposób na samo pozycjonowanie się wieloowocowego kompotu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Acha. Ja podałem typ tego portalu, a bez większej wiedzy o tym projekcie nie można jeszcze nic powiedzieć. Ale dzięki wogóle za odpowiedź. A jeżeli nawiążę współpracę z firmą SEO to czy osobno mogę reklamować stronę w social media czy podpisując umowę zabrania się wszelkich ingerencji właściciela. ?

Jak wszelkich ingerencji właściciela? Agencja SEO nie zajmuje się budową wizerunku brandu, tylko dowożeniem pozycji w Googlu.

A to, że 98% wszystkich agencji SEO sprzedaje wszystko co się da (social media, UX, design, marketing, jakieś kur*a audyty behawioralne i telekinezę), to swoją drogą.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Jakąś strukturę zaplanowałeś. Poszczególne elementy tej struktury będą miały odzwierciedlenie w konkretnych stronach - stronach kategorii pewnie. Tym stronom musisz nadać odpowiednie title , description, opis kategorii widoczny na stronie. To oczywiście podstawy, ale od czegoś trzeba zacząć. Można również wykorzystać strony tagów, ostatnio te strony rankują u mnie. 

Oczywiście przy bardziej złożonej strukturze potrzeba już bardziej zaawansowanych rozwiązań.

O czym będzie mój serwis? Zbiór wydarzeń/eventów/zlotów dodawanych przez użytkowników i wyświetlanie tego w postaci ogłoszenia z podstawowymi informacjami.

Też mi się wydaje, że sam portal będzie mieć znikomą wartość a realną wartością ma być to co doda użytkownik.

I teraz brutalna prawda jest taka, że serwisów gdzie użytkownik może sobie dodać tego typu informację jest mnóstwo. Z czym Twój musiałby być lepszy od innych?

To jest tak samo jak z np. olx - klonów jest masa i czemu praktycznie kilku na krzyż udaje się mieć większy ruch mimo, ze reszta dysponuje prawie tak samo funkcjonalnymi skryptami? Odpowiedź jest taka, że w projektach które są takie jak reszta trzeba mega dużą kasę ładować by miały ruch i wtedy nie serwis jest wartością a ruch na nim.

W Twoim przypadku jeżeli nie dysponujesz dziesiątkami-setkami tys. zł na reklamę - będziesz po prostu z skryptem (jak wielu) na którym będą pajęczyny wisieć .

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

W Twoim przypadku jeżeli nie dysponujesz dziesiątkami-setkami tys. zł na reklamę - będziesz po prostu z skryptem (jak wielu) na którym będą pajęczyny wisieć .

Zgadza się. Chyba że będziesz mieć to coś co odróżni twój serwis od dziesiątków innych.  Inna sprawa - łatwiej byłoby przebić się z serwisem poświęconym jakiejś wąskiej tematyce. 

Rozwiązaniem może być - przerobiłem to swego czasu z sukcesem - wypozycjonowanie serwisu ogłoszeniowego na 2-3 frazy - kobyły które same generują dużą ilość wejść. Potem długi ogon wypozycjonował sie przy okazji pozycjonowania tych głównych. Nawet doszły też dość duże frazy. Oczywiście musi być dobra optymalizacja. To w powiązaniu z socialkami może przynieść jakieś wymierne efekty.

Oczywiście przy bardziej złożonej strukturze potrzeba już bardziej zaawansowanych rozwiązań.
Czyli ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Czyli ?

Myślę że przy pomocy php można zrobic wiele sztuczek, np przy bardzo rozbudowanym drzewie kategorii. Np jakaś automatyzacja meta tagów, opisu kategorii itp. Widziałem nie raz coś takiego że wpisuję frazę i wyskakuje strona która nie ma treści merytorycznej ale za to jakieś szablonowy tekst wprowadzający plus frazę jaką wpisałem. I ta strona jest w topach.

Nie jestem specem od php ale wydaje mi się że niektóre serwisy mają mechanizm dynamicznego tworzenia linków pod kątem zapytania w wyszukiwarce, kiedy nie mają takiej podstrony.  Może sa to strony kompilowane z połączenia stron tagów, nie wiem.  np.:

https://www.gumtree.pl/s-swietokrzyskie/nowoczesne+ogrodzenia/v1l3200082q0p1

https://www.gumtree.pl/s-pozyczki+bez+bik/v1q0p1

I teraz brutalna prawda jest taka, że serwisów gdzie użytkownik może sobie dodać tego typu informację jest mnóstwo. Z czym Twój musiałby być lepszy od innych?
Kierując się takimi założeniami byśmy jeszcze z drzewa nie zeszli.

Jeśli ma pomysł, budżet, to przecież nic nie stoi na przeszkodzie by serwis powstał. Co do SEO to muszą być kombinacje rożnych zmiennych jak nazwa miasta, którego tyczy może słowa charakterystyczne dla danej imprezy np grilowanie, konkursy itd... Ciężko dobrać. I jak już napisałem jedyne SEO, to IMHO długie ogony. Lub stricte dopasowane jak: Imprezy Poznań |  Imprezy kulturalne Poznań > Tutaj pomocne może się okazać narzędzie od G dobierania słów kluczowych.

Wasze odpowiedzi są bardzo różne, to pokazuje jak ciężkie jest to zadanie. Macie rację, że potrzebuję czegoś unikalnego co was/nas przyciągnie do korzystania z tego portalu. Ale najbliżej prawdy jest Mion, że nie można w zalążku zabijać swoich pomysłów. Ja już się trochę dowiedziałem i mój projekt nieco ewoluował. Właściwie od samego początku zawęża się kategoria ale dochodzą innowacyjne rozwiązania, których brak min. Olx. Co chciałem rzecz? Taki portal jak ja chcę zrobić trzeba reklamować, i tu są Social Media. Pozycjonowanie to długie ogony? Serio? To ma się udać. Pierwotnie zakładałem kampanię reklamową i osobno pozycjonowanie. Wtedy mój projekt zostałby znaleziony i doceniony przez internet. Ale pozycjonowanie to walka z wiatrakami. Podsumujmy (poprawcie mnie jeśli się mylę): 

Portal ogłoszeniowy z różnymi kategoriami NIE PRZEBIJE SIĘ NA OBECNYM RYNKU. Nawet przy ogromnym budżecie. 

Portal ogłoszeniowy z określoną tematyką, bez mnóstwa kategorii jest prostszy do wypozycjonowania i nie wymaga bardzo dużego budżetu. I jeżeli ktoś ma dobry pomysł to może zrobić coś naprawdę fajnego.

Racja?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności