Skocz do zawartości

Google będą dwie wyszukiwarki

nowy-100

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu jakiś konkurent dla Google ;)

Zastanawiam się jaka będzie różnica w czynnikach rankingowych - wiadomo, że dostosowanie do urządzeń, ale co jeszcze? W mobile treść będzie miała mniejsze znaczenie?

A może przymusi to firmy do robienia dwóch całkiem odrębnych wersji stron pod desktop i mobile?

W wynikach mobilnych Google będzie brało pod uwagę lokalizację. Jestem przekonany, że będą serwować reklamy firm, sklepów, reklamodawców etc. znajdujących się w pobliżu lokalizacji smartfonu. Czyli gdy idziemy na spacer a w pobliżu będzie np. Starbucks dostaniemy info o promocji na kawę.     Między innymi do tego są mapy Google.  :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zastanawiałem się co skłoniło G do takiej decyzji. Pierwsza moja myśl, to była różnica w dostępie do danych behawioralnych. Sprawdziłem jak to wygląda globalnie i android ma 70% zasięgu, natomiast chrome 62%. Bardzo podobny, czyli to nie to.

Moim zdaniem odpowiedź jest jeszcze bardziej prozaiczna - próba dostosowania internetu do wyszukiwarki poległa, więc będą dostosowywać wyszukiwarkę do internetu. Korporacyjna megalomania :)

Mnóstwo stron przynoszących znaczące zyski nadal nie działa prawidłowo na urządzeniach mobilnych. Ruch jest cięższy do monetyzacji. Kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu, że wielkość ekranu będzie mała takie znaczenie.

nihil fit sine causa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności