Skocz do zawartości

Serwer i domeny w nazwa.pl

adby

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Otóż jest taka sprawa, posiadam serwer w nazwa.pl i na nim trzy domeny. I chodzi o to:

Domena np. głównadomena.pl jest w katalogu głównym, a kolejne dwie druga.pl i tzecia.pl w podkatalogach.

I gdy wchodzę np. na domenę druga.pl i chcę przejść do jakiejś podstrony to już wtedy pojawia mi się adres na pasku adresu głównadomena.pl/jakaś.podstrona.drugiej.domeny.php

i teraz pytanie, jak to zrobić aby domeny na tym serwerze były od siebie niezależne?? :D

Zakładam, że domeny te zakupiłeś także w nazwa.pl - tak więc skieruj je na Twój serwis, a potem zaloguj się w panel admina Twojego serwera i przejdz do KONFIGURACJA -> domeny na serwerze -> dodaj

Wpisz nazwę domeny i wskaż katalog na który ma pokazywać.

Wersja nr 2. - zakładając, że domeny masz kupione u innego registara:

Wtedy musisz napisać maila do: admin(at)nazwa.pl z prośbą o dopisanie domen xxxxx.pl do serwerów DNS NetArt, potem w panelach domen ustawiasz odpowiednie DNS ns1.netart.pl, ns2.netart.pl, ns3.netart.pl i w panelu admina na serwerze robisz to samo co przy pierwszej opcji :)

Ale ja wszsytko zrobiłem już wcześniej tak jak valdo opisał, bo domeny nie były w nazwie zarejestrowane, to wysłałem maila do amina nazwy itp itd. I skierowałem jedną domenę do subkatalogu "katalog" a drugą do subkatalogu "filmiki"... czyli wszystko poprawnie, a mimo to nie działa... Nie wiem dlaczego, wygląda tak jakby adresy tych domen skierowanych do subkatalogów były tylko aliasami...

Przekierowanie realizowane jest przy pomocy ramek. Oznacza to, ze Pana strona otwierana jest w osobnej ramce co dyskwalifikuje mozliwosc korzystania z naglowkow docelowej strony.

Właśnie dostałem taką odpowiedź z pomocy nazwa.pl :)

Powie mi ktoś o co chodzi? :(

adas_5 - podaj adres tej domeny która Ci nie działa poprawnie, bo coś mi się wydaje, że zrobiłeś tylko przekierowanie w panelu administracyjnym domeny ze wskazaniem na katalog, a nie w panelu administracyjnym serwera - przy takich objawach po prostu innego wyjścia nie ma :P

Dzięki chłopcy, ale już działa wszystko. TTSEO napisał coś o .htaccess i to mnie ruszyło. Uświadomiłem sobie że obie te domeny które są skierowane do subkatalogów mają zrobione mod_rewrite.

Wyrzuciłem pliki .htaccess z serwera i już wszystko działa :P Dziwna sprawa...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności