Skocz do zawartości

Zysk ze strony internetowej, bloga ze zdjęciami

Rychu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam dużo zdjęć z lustrzanki krajobrazów i przyrody i teraz pytanie jak rozsądnie wykorzystać posiadane materiały by można na tym dodatkowo zarobić.

Załóżmy że są wejścia na stronę i jest popularna to na czym można trochę dodatkowo zarobić na reklamach google adsense czy są jakieś inne sposoby?

I jeżeli tworzy się stronę ze zdjęciami czy warto dodawać znaki wodne (żeby zabezpieczyć zdjęcia) czy lepiej nie bo raczej będzie to przeszkadzało gościom przeglądającym stronę?

Chodzi mi o parę wskazówek i porad jak by warto to wszystko mądrze wykorzystać by nie było przypadku np. że ktoś pobierze zdjęcia z mojej strony i nie będzie wiadomo kto jest autorem tych zdjęć.

Pozdrawiam

Cześć,

nie zarobisz wiele w ten sposób. Jeśli to Twoje zdjęcia, może zainteresuj się bankami płatnych zdjęć. Swoją stronę możesz prowadzić dodatkowo, jako portfolio, żeby wyrobić sobie markę. Uważam, że lepiej oznaczyć swoje zdjęcia (nazwa strony, Twoja nazwa, coś co poinformuje odbiorcę skąd pochodzi dane zdjęcie). Na swoich zdjęciach dodaję nazwę strony, w miarę możliwości w takich miejscach, aby nie można tego było przyciąć.

Poczytaj ich regulaminy, przypuszczam, że jest tam napisane czarno na białym to o co pytasz

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Rozumiem. Zarejestrowałem się na fotolia ale trochę obawiam się tego że przy rejestracji trzeba dać skan dowodu osobistego tym bardziej że nie mam pewności że zarobię tam chociażby 1zł. Czy istnieją serwisy bez potwierdzenia przy rejestracji tożsamości? Co innego jak już przychodzi wypłacić pieniądze to jakieś próbne przelewy czy skan, ale tak z samego początku to dla mnie trochę ryzykowne.

Poszukaj po "banki zdjęć". Mniejszy serwis może mieć mniej klientów i niewiele sprzedasz. Nie rozumiem Twojej obawy. Chodzi o prawa autorskie, więc naturalne że chcą Cię zweryfikować. Wyobraź sobie, że potem ktoś się do nich zgłasza i mówi: "te zdjęcia są moje, a ktoś je do Was wrzucił".

Rozumiem ale czemu taka weryfikacja nie jest przy wypłacie tylko od razu ze startu gdzie nie mam pewności czy zarobie jakiekolwiek pieniądze. Chodzi mi że wysyłanie skanu dowodu jest niezbyt bezpieczne nie chodzi mi o to w jaki sposób oni przetwarzają ale chociażby ktoś się może włamać na ich serwer.

Pewnie dlatego, że aby zarobić, musisz sprzedać jakieś zdjęcia :) Jak mają sprawdzić kto do nich wrzuca zdjęcia i kogo w razie czego pociągnąć do odpowiedzialności? Tak sobie gdybam jako klientka banków zdjęć :) Jak chcesz zarobić, musisz podjąć pewne ryzyko. Najbezpieczniej jest trzymać swoje zdjęcia na aparacie, ale wtedy z pewnością nic nie sprzedasz, ani nikt ich nie zobaczy.

Proponuję sprzedaż zdjęć na własnej stronie, czyli Symbiostock. Na razie to wciąż startuje, a w dużym skrócie, to po prostu oparty na Wordpressie skrypt sklepu internetowego, napisany pod kątem sprzedaży zdjęć. Czyli takie dwa w jednym: wordpressowa galeria zdjęć, a jak się trafi chętny na fotkę, to zapłaci przez paypal i sobie ściągnie.

Jeśli odpowiednia osoba się za to weźmie i poświęci swój czas za odpowiednie wynagrodzenie to możesz być pewny, że liczba Twoich klientów wzrośnie. Np. w konkursie ktoś wygra coś i będzie bardzo się cieszył (ludzie uwielbiają wygrywać w konkursach). Powie swoim znajomym jaki to zna świetny sklep, znajomi powiedzą innym znajomym itp.

chciałem spamować to forum

• 2 tygodnie później...

A czy od tego trzeba odprowadzać podatek jeśli by się już zarobiło? przez np. Fotolia

Zmusić Cię nikt nie zmusi. Aczkolwiek możesz stać się ulubieńcem w US.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności