Skocz do zawartości

Czas ładowania strony

Bonifacy

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę trzymajcie poziom rozmowy, ok? Bo właśnie taka jest dyskusja z osobami od optymalizacji, naopowiadają czlowiekowi o specjalnych narzedziach do optymalizacji a pozniej nic z tego nie ma. Ciągle dostaje porady "ekspertów", że twoja strona za wolno chodzi, choćbym nie wiem ile zainwestował. Przypominam, że znane portale miedzynarodowe jak odpalicie sobie w tych pseudomądrych narzedziach pokazują, że jest jakaś masakra z ładowaniem strony! :). Czyli Onet nie umiał zrobić sobie witryny internetowej niby :) bo on tez słabo wychodzi w tych pseudotestach. Oczywiście, problem  zamulonych stron występuje, ale czesto nie jest wina w stronie www tylko w słabym serwerze bo firmy hostingowe daja za grosze serwery na pierwszy rok, a okazuje się, że one są niewystarczające (nie dostosowane. do danej liczby wejsc) lub wina jest osoby, która stronkę użytkuje bo ją nadmiernie obciąża. Wkurza mnie to jako właściciela stron, bo nie raz ktoś mi naopowiadał, że strona ładuje się wolno (strona była dobrze wykonana, tylko za bardzo obciążałem stronę) i zamiast mi to doradzić to zmieniałem stronę jak głupek w różnych firmach i zawsze te narzędzia pokazywały problem z ładowaniem :D Ten temat to czysty marketing, aby namówić do zmiany dotychczasowej strony i w efekcie końcowym zamówić stronę u takiego magika, który twierdzi, że jest tak mądry, że poprawi szybkość każdej strony :) , jedyne co zrobił to wkleił linkt strony w jakieś narzędzie w necie, którego nawet sam nie zrobił :D 

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
27 minut temu, MirekBarwinek napisał:

Przypominam, że znane portale miedzynarodowe jak odpalicie sobie w tych pseudomądrych narzedziach pokazują, że jest jakaś masakra z ładowaniem strony! :). Czyli Onet nie umiał zrobić sobie witryny internetowej niby :) bo on tez słabo wychodzi w tych pseudotestach.

Onet umiał zrobić sobie witrynę internetową co widać po widoczności w Google. Treści i linki to jedno. Czas ładowania ma głównie wpływ na współczynnik odrzuceń. Jeśli Onet nie inwestuje w skrócenie tego czasu to znaczy, że nie jest to dla nich problemem. Weź pod uwagę, że kiedy głośno zrobiło się o mobile friendly to Onet szybko przerobił swoją wersję witryny na mobilną - była taka potrzeba. Jeśli chodzi o czas ładowania strony to najwyraźniej takiej potrzeby nie ma.

Ciężko mi zrozumieć porównywanie np. stron usługowych/sprzedażowych do portali typu Onet. Jeśli robisz SEO dla hydraulika z Pszczyny, to warto, żeby jego strona ładowała się szybciej niż innych hydraulików z Pszczyny. Jeśli idą za tym inne elementy SEO, to w ostatecznych rachunku zawsze wyjdzie to na plus.

@MirekBarwinek, nie wiem jaki masz serwis, ale porównaj wielkość onetu do swojego i pomyśl czy to ta sama skala :)

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

@MirekBarwinek duże portale mają popupy i inne elementy, które maskują długość ładowania strony.

tak jak wspomniano wcześniej, tylko osoby bardzo zdeterminowane będą długo czekały na otwarcie się strony www.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

1 godzinę temu, MirekBarwinek napisał:

Czyli Onet nie umiał zrobić sobie witryny internetowej niby :) bo on tez słabo wychodzi w tych pseudotestach. 

Jeśli będziesz miał podobny portal do Onetu to tez będziesz mógł olać czas ładowania strony. Póki nie masz to czas ładowania strony jest dla ciebie ważny.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

10 godzin temu, MirekBarwinek napisał:

Przypominam, że znane portale miedzynarodowe jak odpalicie sobie w tych pseudomądrych narzedziach pokazują, że jest jakaś masakra z ładowaniem strony! :)

Ale o czyms takim jak CDN slyszales?

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

21 godzin temu, SzlafRock napisał:

Jeśli będziesz miał podobny portal do Onetu to tez będziesz mógł olać czas ładowania strony.

Wręcz przeciwnie wtedy liczą się każde milisekundy :blink:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

2 godziny temu, Mion napisał:

liczą się każde milisekundy

Tylko dla reklamodawców a nie dla Google. Bo przecież dyskutujemy o szybkości ładowania strony w kontekście Google. Po za tym właściciel Onetu jest w kilku związkach/stowarzyszeniach/układach etc. wraz z Google a to zmienia podejście do wymogów stawianych przez tą wyszukiwarkę.  Jednym słowem, twoją stronę Google może uwalić za długi czas dostępu Onetu już nie tak bardzo. Jedynie reklamodawcy mogą rościć pretensje.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Witajcie, ja mam inny problem, strona też na Wordpressie i mam różne wyniki prędkości ładowania w zależności od narzędzi.

Web Page Test podaje, że strona ładuje się w 2,109 s.

Google Insights zwraca wyniki 72/100 na komórki i 86/100 na komputery.

GTmetrix podaje 3,2 s. i 14 reguestów.

Z kolei narzędzie webspeed.inetnsys.pl wskazuje, że czas wczytywania strony wynosi 15 s, a czas powtórnego wczytania 10s.

Dodam, że wczoraj webspeed.intensys podawał czas ładowania 3 sekund, natomiast Google Insights wyniki rzędu 40/100, ale osoba, która zajmowała się tworzeniem strony zastosowała poprawki proponowane przez Google i wtedy poprawiły się oceny, natomiast wzrósł czas ładowania na webspeed.inetnsys.pl. Ja z kolei odczuwam mniej więcej 2-3 sekundowy czas w ładowaniu strony.

Skąd może się brać tak zły wynik na webspeed.intensys, kiedy na innych wszystko wydaje się być ok?

2 godziny temu, Mimas napisał:

Skąd może się brać tak zły wynik na webspeed.intensys, kiedy na innych wszystko wydaje się być ok?

Np z powodu wadliwości algorytmu pomiaru prędkości tego serwisu B)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności