Skocz do zawartości

Jakie proxy? Pytania początkującego

Ganter

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Potrzebuję przeskanować polskie Google na ok. 5000 fraz, każda fraza = jedno zapytanie  - chcę tylko Top 10.

Zależy mi na tym, aby te wyniki były miarodajne - aby historia poprzednich wyszukiwań, czy ustawienia lokalizacji nie wpływały na wyniki wyszukiwania.

Potrzebne mi będzie więc proxy.  I tutaj kilka moich pytań.

1. Czy będzie duża różnica w wynikach wyszukiwania przy użyciu polskich proxy vs zagranicznych proxy?

2. Czasem widzę oferty w stylu "proxy pod Google". Jakie plusy ma takie proxy?

3. Do moich zastosowań raczej będzie potrzeba prywatnego proxy?

Z góry dziękuję za pomoc.

1. Czy będzie duża różnica w wynikach wyszukiwania przy użyciu polskich proxy vs zagranicznych proxy?

obecnie tak, ale co będzie jutro nikt nie powie

Czasem widzę oferty w stylu "proxy pod Google". Jakie plusy ma takie proxy?

Że poprawnie wykonują zapytania przez siebie do Google.

Do moich zastosowań raczej będzie potrzeba prywatnego proxy?

Prywatnych a nie prywatnego lub API proxy publicznych pod Google.

Potrzebuję przeskanować polskie Google na ok. 5000 fraz, każda fraza = jedno zapytanie - chcę tylko Top 10.
Pytanie brzmi w jakim czasie chcesz mieć wyniki, bo jak się nie spieszysz, to można rozłożyć w czasie i przy dobrych wiatrach może obejść się bez proxy.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ale z nami nie musisz targować się, co potzrebujesz napisano wyżej.

Nie targuję się :)

Teraz mój największy dylemat to proxy zagraniczne vs proxy polskie.

Frazy będą różne. Jako początkujący widzę dwa plusy w zagranicznych proxy. Nie będą dopasowywać wyników pod miasto, z którego piszę. No i chyba są łatwo dostępne, np. ProxyMarket. Ale z drugiej strony, hmm, boję się, że Google będzie podsuwało angielskie wersje serwisu tylko dlatego, że proxy jest ustawione na zagranicę.

Sorry za głupie pytania i wątpliwości, ale z tymi urlami uzyskanymi od Google chcę zrobić kilka rzeczy, więc chciałbym, żeby wyniki wyszukiwania Google były "obiektywne" :)

500 keywords bo jak piszesz do top 10 = 500 zapytań skoro się nie spieszysz, to teoretycznie w dzień bez proxy. Tylko jeszcze kwestia czym to zrobisz. Może

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Będę jechał Scrapeboxem.

Myślałem nad własnym skryptem w Pythonie, ale raczej serwery Google nie są najlepszym przykładem strony, z których łatwo wyciągać dane (chodzi mi o różne blokady, błędy 4xx). Myślałem też nad iMacros.

Ale chyba Scrapebox będzie najłatwiejszy.

Co do harvestowania Google bez proxy - Google bardzo szybko mnie blokuje i to za bardzo podstawowe zapytania - tylko w Scrapeboxie, w przeglądarce już jest ok. Za to Binga można przeszukiwać wzdłuż i wszerz.

Tak, jak pisałem - najbardziej mi zależy właśnie, aby Google nie brało pod uwagę mojej lokalizacji w ustalaniu pozycji stron i żeby nie brało pod uwagę historii. Z historią sprawa jest raczej prosta - trzeba usuwać ciasteczka. Z lokalizacją - ciut gorzej, bo nie widziałem, żeby było ustawienie w Google "nie bierz pod uwagi mojej lokalizacji". Mogę nie podawać mu lokalizacji, ale i tak weźmie z IP. Próbowałem wchodzić do Google przez bramki proxy i wyniki są raczej ok (przy ustawieniu języka interfejsu PL i "szukaj tylko w języku polskim".  Czy potwierdzacie moje spostrzeżenia?

Co do harvestowania Google bez proxy - Google bardzo szybko mnie blokuje i to za bardzo podstawowe zapytania - tylko w Scrapeboxie, w przeglądarce już jest ok.
No wcale się nie dziwię.

Myślałem też nad iMacros.
Jak się na tym znasz to na Twoje potrzeby starczy

Najlepsze będzie imacros - odpal przeglądarkę w trybie prywatnym i napisz skrypt w pętli do imacros a keywordy pobieraj z pliku i pauze zrób co 2 min. Tak zostaw kompa i powinno bez żadnych proxy sobie ładnie przelecieć w ok. 12h :)

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

@Carnagge, Dalej myślę, które narzędzie wykorzystać.

Bez proxy będzie chyba problem z tym, że Google będzie dopasowywał wyszukiwania geograficznie pod moje ip?

W Google nie widzę żadnego parametru, który pozwoli wyłączyć mi to dopasowanie wyszukiwania do lokalizacji. Jest &pws, ale to bardziej do tego, aby Google nie brał pod uwagę mojej historii wyszukiwania.

Jeszcze mam jedno pytanie - czy uważacie, że parametr GET &lr (język strony) warto używać w swoich indekserach, czy raczej ma marginalne znaczenie i wystarczy ustawić język interfejsu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności