Skocz do zawartości

IE versus CSS

Devourer

Rekomendowane odpowiedzi

Dodałem na moją stronę nowy, lepszy desing, oparty na CSS. W Operze i Firefoxie wygląda tak jak wyglądać powinien, problem z poprawnym wyświetleniem ma natomiast IE. Niestety, pomimo usilnych starań nie udało mi się z tym uporać, więc jestem zmuszony poprosić o pomoc tęższe głowy, nie moja...

Adres strony : https://godtech.info

strona składa się z 5 ciu części, istotne są trzy: Content i jego pseudoklasy (sekcja główna zawierająca całą treść), Sidebar (reklamy) oraz Sidebar2 (zawiera właściwe menu)

Problemy w IE są zasadniczo dwa:

- białe tło trzech wymienionych powyżej elementów nie dochodzi do stopki, kończy się razem z tręścią, skutkiem czego pod nim widoczne jest ciemne tło, ustawione pod spodem dla całej sekcji body, efektu tego nie widać tylko przy najdłuższym elemencie

- między sekcją główną a obydwoma sidebarami pojawia się 2px przerwa (znów ten spód prześwituje...), a po najechaniu kursorem na którąś z pozycji menu owa przerwa zmniejsza się do 1px

Edyta:

NIEAKTULNE, PROBLEMY ROZWIĄZANE! :placze:

Sidebar2

U ciebie w kodzie nie widze w ogóle użytego sidebar2.

Spróbuj w boxie z reklamami zamiast "float: right;" dać : "float:left;", żeby się przykleiło do lewej strony boxu z contentem.

"Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym,

Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym.

(...)

Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje

A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje."

Z przesuwającym się menu udało mi się uporać (przykładowego pliku ze stylem nie aktualizowałem...). Zabawa z float niczego nie daje, akurat ten parametr musi zostać tak jak jest, problem tkwi w czymś innym, cały czas liczę, że ktoś pomoże mi to odnaleźć

Wygląda to tak:

| content | sidebar2 140px | sidebar 160 px|

<---------------------------800px----------------->

Wszystko wygląda na to, że IE źle liczy szerokość któregoś z elementów. ;)

Poza nieszczęsnymi 2px przerwy cały czas pozostaje kwestia prześwitującego tła z body...

Cały czas liczę na Wasze wsparcie ;)

nie masz sideba2, w kodzie w liniach 133 i 763 pojawia sie konstrukcja <div id="sidebar"> - jest to bledem, id _musi_ byc unikalne w skali dokumentu html.

linie 127 i 128 to znaczniki </body> i </html> - blad z kategorii powaznych. [dokument html liczy lini 826]

rozciaganie divow:

a) odpytaj google o clearfix

;) upakauj 3 divy [content, sidebar i sidebar2] w kolejnego diva, np container, zaaplikuj mu css:

div#container {float:left;background:#fff;}

nadanie atrybuty float, spowoduje rozciegniecie diva, do dlugosci najdluzszego dziecka w nim sie znajdujacego.

po usuniecie niepoprawnie wstawionych reklam ad-sense, przerwa znika.

Wstawienie wymienionych elementów w diva nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, możliwe że było to wina wymienionych przez Ciebie błędów... Jakkolwiek, wstawiłem je w jednokomórkową tabelę o białym tle i niespodzianka, prześwity zniknęły.

EDIT: To była wina tylko i wyłącznie błędów, ale ze mnie ignorant. Żadne dodatkowe elementy blokowe nie są potrzebne ;)

Przy okazji wszystkie błędy zostały poprawione, więc mogę się pochwalić - This Page Is Valid XHTML 1.0 Transitional! ;):tancze:

Poprawka do css później, bowiem nie jest niezbędna, ot, kilka pominiętych rzeczy trzeba dopisać :)

Dzięki za pomoc i dobre chęci B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności