Skocz do zawartości

[info] Niemiecka prokuratura kontra Facebook

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

Może nie tyle w Niemczech ale u nas, ostatnio widziałem kilku jutuberów którzy strasznie żalą się na fejsbuka (wiadomo każdy z nich nagrywa filmiki dla kasy choć twierdzą co innego). Początkowo tez sobie pomyślałem: walcie się na ryj, fejsbuk to nie firma/organizacja Państwowa i mogą was tylu zbanować ilu chcą i jak chcą. Ale później coś tam widziałem na tvp i czytałem w internecie, że to właśnie Zuckerberg robi różne podejrzane triki: jakieś tam lajki im zabierają czy coś, ogólnie bardzo utrudniają ponoć im zycie w ogóle nie robiąc tego oficjalnie ani nie podając przyczyn oficjalnych, a to o ile moze nie rodzi wątpliwości natury prawnej (choć nie jestem prawnikiem to nie wiem)- to z cała pewnością budzi wątpliwości natury moralnej. No firma prywatna, ale jak się mamy bawić na fejsbukowych zasadach, to niech będą dla każdego równe. Jak teraz PiS rządzi i fejsbuk dalej tak będzie się zabawiał to być może będą musieli pozwijać zabawki. Dobre by to bylo.

Nie jestem ani za tymi ani za tymi politycznie, ale jak mamy się bawić na nierównych zasadach z korporacją udającą świętoszka robiącego coś dobrego (ich portal) dla świata a tak naprawdę ich administracja ma pełnić rolę lobby opcji politycznych to Panie, daj Pan spokój, wstydu oszczędź, zwijaj mandżur i wyjazd.

• Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

To prawda, ale google nawala po pysku wszystkich na stosunkowo równych zasadach :P A nie dla jednych ban dla innych nie, ponoć są banowani ze lamia jakies tam zasady spolecznosci czy cos (ogolnikowe uzasadnienie), a wedlug samych pokrzywdzonych kryje się za tym "gruba" polityka. Ich widzom "samo" odlajkowuje ich fanpejdze i inne tego typu historie.

Nadal G robi co im się podoba...

Już nie za bardzo , przynajmniej z kasą, znaczy podatkami.

Przypadkiem dzisiaj opublikowano artykuł o dziwo zgadzający się z moimi poglądami w tej sprawie także dedykuję go tym wszystkicm mądralom smędzącym o prywatnej firmie, zaścianku polskim itp ....

https://wei.org.pl/blogi-wpis/run,fejsbuk-narodowcy-i-prawo-antymonopolowe,page,1,article,2334.html

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Przypadkiem dzisiaj opublikowano artykuł

Może daj linka do artykułu kogoś bardziej bezstronnego.

Cytat z artykułu:

"Nic bardziej nie zagraża wolnemu rynkowi, wolności i demokracji niż monopole - niezależnie państwowe czy prywatne, choć te drugie są znacznie gorsze."

Facebook nie jest monopolem.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Facebook nie jest monopolem.

Tego nie da się się skomentować :D . Chyba ktoś tam miał rację, że piszesz tylko po to aby pisać :) .

Może daj linka do artykułu kogoś bardziej bezstronnego.  

Tutaj się jednak pomimo powyższej konstatacji złamię się i zapytam:

Jak rozumiem, wiesz coś czego ja nie wiem, znaczy prezes WEI ma w planach konkurencyjny wobec FB biznes ? Czy po prostu pejsbook psuje mu rynek pracy ? Czy może coś jeszcze innego ?? 

Na koniec pełne chapeau bas  za wiedzę o geopolityce i ekonomii przewyższającą wiedzę Kazimierczaka w temacie ;) .

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Beer art jest pisany trochę z pozycji Polski zaściankowej. Przecież tak na prawdę to FB robi minimum żeby nie podpaść na głównym swoim rynku. W USA mają pierdo..ca na temat nagości dlatego to cenzuruje tak samo hiper poprawność polityczna. Cała tajemnica i tylko tyle.

Naprawdę za wielką wodą przesadzają ...  teraz jest wielkie halo w Kanadzie bo jeden z profesorów uniwersyteckich powiedział że nikt go nie zmusi do używania jakiś nowych zaimków poza he/she, które niby mają odzwierciedlać inne płcie. Administracja "poprosiła" go żeby już się publicznie nie wypowiadał na ten temat.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Beer art jest pisany trochę z pozycji Polski zaściankowej.

Zaściankowej ?? No bez jaj :D od kiedy to zwracanie uwagi na korpo łamiące prawo krajów gdzie świadczą usługę jest zaściankowe ?? 

Prędzej ta "zaściankowość" może się tyczyć protestu przed manipulacjami i socjotechnikami wbijającymi w puste łby wydumaną z 4 liter rzeczywistość. Ta cała zaściankowość (moim skromnym zdaniem) to takie wygodne określenie na tych którym za bardzo nie pasuje styl życia pt. pracuj, żryj, konsumuj ;)

na temat nagości

Ależ rzecz nie tyczy się nagości ;) sedno tkwi w wybiórczym traktowaniu ludzi, ich poglądów ich religii. Nie tylko wybiórczym ale i wydaje mi się nakierowanym . Bo jak wytłumaczysz te aferę z tą dzidą z pejsbuka która na zarzuty o naruszanie godności katoli poprzez publikacje na jakimś srajpejdżu o papieżu odpowiedziała, że tych obrażających uczucia religijne treści nie usuną bo nie mogą ich "zweryfikować" ?? Podczas gdy banują kolesia za artykuł o motorowerze Komar bo napisał tam pare razy o pedałach ... :D

No kaman, toż to widać ku czemu to zmierza i po takich akcjach ja doskonale rozumiem wkur***w niektórych ;)

Nie chodzi o to za co, chodzi o bezstronność, równe traktowanie, obiektywizm ip. Tym bardziej, że pejbuk ma pozycję dominującą i praktycznie jest monopolistą ;)  

Jak fejsbuk jasno nie określi się co do swojego nastawienia politycznego (przez co w oczywisty sposób stracą) lub co najmniej nie wyjaśni tego całego zamieszania które sami robią i dalej będą zasłaniać się swoim regulaminem, to podejrzewam, że może im się koło dupki nieźle zapalić.

Ciężko będzie wprowadzić przepisy które zobowiążą ponadnarodowe korporacje do przestrzegania prawa krajów na terytorium których świadczą usługi (dotyczy to oczywiście tych internetowych usług) bo ludzie to głąby w swojej masie co widać po publikacjach i durnych argumentach w stylu "przecież możesz nie używać" czy "nie jest monopolistą".

Nie zdają sobie sprawy z zagrożenia własnej prywatności, z resztą badania w Londynie pokazały ilu jest durniów zdradzających hasło dostępowe do sieci w pracy w zamian za batonika czy długopis ;) 

Przeciętny człowiek ma parcie na szkło a dopóki nie było internetu to ciężko było miernotom sie przebić, wraz z rozwojem internetu "poprzeczka jakości" ebła do poziomu gleby :D

Problem fejsbuka polega na tym, ze jako monopolista- pomimo braku przeciwskazan dla kogos innego dla zrobienia swojego fejsbuka- leci sobie w kulki. I to tylko kwestia czasu zanim odszczekaja agitacje polityczna, no chyba ze chca byc wiazani z konkretnymi pogladami politycznymi, co raczej byloby dramatycznym wyborem z ich punktu widzenia. Czym innym jest jasne okreslenie w swoim regulaminie, ze my tu prawicy/lewicy/srodkowicy nie tolerujemy, zegnamy, a czym innym jest stwarzanie pozorow, mylnego przeswiadczenia w uzytkownikach, ze pewne osoby/organizacje sa mniej popularne. To jest po prostu nie uczciwe i jest zwykla manipulacja.

To sa dosc karkolomne metody dzialania jak na 2016 rok. 

(...) wraz z rozwojem internetu "poprzeczka jakości" ebła do poziomu gleby :D

Tak dobrze nie ma. Od dłuższego czasu okopują się poniżej gruntu, gadają o kopalniach.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Facebook nie jest monopolistą. 

Tak samo jak Ty nie jesteś mężczyzną ... Przestań pisać głupoty bo czytają je inni i powielają. FB jest praktycznym monopolistą w dziedzinie mediów internetowych i jest to bezdyskusyjne. 

Pozycja monopolistyczna, w prawie polskim pozycja podmiotu gospodarczego, polegająca na tym, że podmiot ten nie spotyka się z konkurencją na rynku krajowym lub lokalnym.

Teraz proszę mi wskazać 1 słownie jeden podmiot dostarczający taką usługę i taką funkcjonalność jaką dostarcza FB 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności