Skocz do zawartości

Czy prawidłowe jest dodawanie linijki canonical (do niektórych stron) w serwisie opartym na Ajax

tomker

Rekomendowane odpowiedzi

Przykład:
Ładuje opis na stronę poprzez Ajax. Ten opis istnieje również pod innym adresem (w tej samej domenie), więc muszę zastosować "canonical".
Rozumiem, że w takim przypadku oprócz opisu, muszę wstrzyknąć AJAX'em linijkę z atrybutem rel="canonical" do sekcji <head>.

Czy to jest właściwe rozwiązanie?

imo nic nie musisz bo content jest raczej niewidoczny dla wyszukiwarki więc trudno o DC, czasami coś się da wcisnąć przez onload ale to też raz działa raz nie działa 

imo nie widzi bo nie będzie czekał na asynchroniczne wczytywanie contentu, łatwo to sprawdzić więc przetestuj czy odpali js i poczeka na request

to ja przetestuję

e:/ test gotowy -> czekamy, przy okazji okaże się które boty odpalają js

e2:/ na 3 wejścia robot google nie dotknął js, może wersje dla mobile oddpalą

e3:/ roboty google nie odpalają js a co za tym idzie nie odpalają ajaxa czyli content jest niewidoczny a gośc na tamtej stronie pisze bzdury, zostawię test na następne 48 godzin może któryś z botów będzie taki sprytny i odpali

Google i AJAX, właśnie jestem po research'u tego zagadnienia. Uruchom sobie np google maps i wyłącz obsługę js w przeglądarce

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

imo nie widzi bo nie będzie czekał na asynchroniczne wczytywanie contentu
Dobrze, że piszesz IMHO, bo z samej ciekawostki zrobiłem test tworząc stronę w systemie RED v2.2 https://testajax.red.co.pl/ i zawartość ładowana jest AJAXEM.

Strona została zaindeksowana przez dodanie do Google i oto wynik:

test_ajax1.jpg

Wyszukiwano specjalnie zamieszczony ciąg znaków którego wcześniej w Google nie było:

test_ajax2.jpg

Z tego jednoznacznie wynika, że google renderuje całą stronę i również ten content wczytywany ajaxem.

:zdziwko:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

weź przetestuj to na faktycznej stronie a nie takim czymś i zobaczysz jaka faktycznie jest tego przydatność, pisałem że na onload można coś wcisnąć (zaraz będzędzie że to nie onload więc zobacz zachowanie w konsoli), jak masz js w head o odpowiedniej konstrukcji jeszcze więcej ale przydatność tego jest wątpliwa i jak ktoś chce w ten sposób podawać treści to może się zawieść

weź przetestuj to na faktycznej stronie a nie takim czymś
Hehe no właśnie, to jest faktyczna 100% strona www...

Wiem,że trudni Ci w to uwierzyć, ale googlebot działa inaczej niż te kilka lat temu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Mion

Ale na Twoim przykładzie też jest treść statyczna, a nie czysty ajax.
Po wyłączeniu js w FF, trochę contentu zostało

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

wiem jak działa

Mozilla/5.0 (Linux; Android 6.0.1; Nexus 5X Build/MMB29P) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/41.0.2272.96 Mobile Safari/537.36 (compatible; Googlebot/2.1; +https://www.google.com/bot.html)-> różne rozdzielczości mobile

Mozilla/5.0 (compatible; Googlebot/2.1; +https://www.google.com/bot.html)-> ten przeważnie z rozdzielczością 1024 x 1024

i to wygląda jakby to chrome było mocno wykastrowane bo opakujesz ten swój get w cokolwiek przydatnego i już go oleje (if(cośtam){$get(..)})

a tu bing, dużo aktywniejszy ale tak samo jak googlebot

Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 7_0 like Mac OS X) AppleWebKit/537.51.1 (KHTML, like Gecko) Version/7.0 Mobile/11A465 Safari/9537.53 (compatible; bingbot/2.0; +https://www.bing.com/bingbot.htm)

Mozilla/5.0 (compatible; bingbot/2.0; +https://www.bing.com/bingbot.htm)

ale to że nie odpalają (i imo nie będą bo po co) faktycznego js trzeba przyjąć do wiadomości chociaż trochę szkoda 

Ale na Twoim przykładzie też jest treść statyczna, a nie czysty ajax.

Nie che mi się Ci tłumaczyć. Ktoś kto się na tym zna wie o co chodzi wystarczy spojrzeć na poniższe grafiki:

ajaxdiv.jpg

ajaxdiv2.jpg

ajaxdiv3.jpg

ajaxdivwyszukano.jpg

Każdy możne interpretować jak mu popsuje. Ja nie narzucam nikomu własnego IMHO :huh:

Takiego onloada złapie, nie złapie wczytywania podstron bez wbijania pushstatem adresu do paska bo rozne contenty beda pod jednym adresem

BoardKids.PL - ubranka dla młodych wymiataczy, jeżeli chcesz by Twoje dziecko wyróżniał unikatowy styl

Handmade streetwear for kids

Ubrania dla dzieciaków BoardKids Polska marka handmade z Warszawy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności