Skocz do zawartości

301 z domena.com.pl na domena.com

yaca

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam taki przypadek, otóż mój klient posiada dwie domeny: domena.com.pl i domena.com

Kiedyś obie domeny się różniły zwartością, były to po prostu dwa różne serwisu.

Od dłuższego czasu macierzystą domena jest ta z .com, natomiast domena.com.pl (która teoretycznie powinna przekierowywać na domena.com) posiada dokładnie ten sam content co domena.com (mówiąc wprost domena.com.pl to duplicate content domena.com)

Obie domeny mają w miarę wysokie PA i DA a także CF i TF.

Chciałbym przekierować domena.com.pl na domena.com za pomocą 301, ale domena.com.pl ma prawie 1000 backlinków.

Czy to nie wpłynie negatywnie gdy domena.com nagle dostanie dodatkowo 1000 backlinków? To będzie dość nienaturalny i szybki przyrost backlinków, a google chyba tego nie lubi.

Co i jak powinienem Waszym zdaniem zrobic?

Dzięki za wskazówki

Lubię robić strony internetowe  więc to robię :-)

Nie jestem pewien, ale jeśli obie domeny będą dodane do GSC i zrobisz 301 na jedną z nich to nie powinno to być odebrane negatywnie.

Chociaż też chętnie posłucham co inni mają do powiedzenia w tej kwestii

Moja pierwsza aplikacja na iOS - Zysk z faktury VAT ;)

Apple = mac-world.pl

Dzięki za info.

starej domeny - domena.com.pl nie da się podpiąć pod GSC, ponieważ ona pokazuje content z domena.com

Dzięki za odpowiedzi.

A jak np. jakiś url w starej domenie np. domena.com.pl/link1 miał fajny profil backlinków, to idzie on w kosmos, ponieważ 301 będzie przekierowywał na domena.com ?

Lubię robić strony internetowe  więc to robię :-)

mam taki przypadek, otóż mój klient

Jak sobie człowiek wyobrazi, że leży na stole operacyjnym a lekarz prowadzący operację pisze posta na forum i zadaje pytania w stylu "otóż mój pacjent leży z rozprutym brzuchem, mam mu wyciąć ten wyrostek czy wszczepić coś od świni?" to skóra cierpnie na plecach i nie tylko na plecach.

Moim zdaniem są podstawy, które każdy robiący coś dla kogoś powinien posiadać - 301 to właśnie taka podstawa(w tej branży)... Sorry ale ja mocno współczuje Twojemu klientowi. To nie jest kwestia złośliwości tylko mam wrażenie, że świat schodzi na psy:D

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

@yaca, Najlepiej jest robić przekierowania tak, aby przekierowywać 1 do 1. Wtedy przeniesiesz sygnały i moc linków z zewnątrz. - Stary url podstrony 301 na nowy odpowiednik, ew na najbardziej zbliżoną podstronę, jak juz nie ma gdzie to na główną. 

W Search Console, jak zweryfikujesz obie domeny masz opcje "zmiany domeny" w widoku domeny w kole zębatym.

Pomaga to w migracji. przekierowania 301 są taką podstawą :).

baner-seostationv2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności