Skocz do zawartości

Etyka w SEO

Siciliano

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Waszym zdaniem pojęcie etyki w SEO jest tylko pustym frazesem? Nie patrzę tutaj z perspektywy relacji seowiec - google, lecz z perspektywy seowiec - klient ( nie koniecznie nasz).

Do czego zmierzam - kolega otrzymał ostatnio bardzo nietypową propozycję, opierającą się na - jak to ujął zleceniodawca - pozycjonowaniu alternatywnym, które w rzeczywistości miało być depozycjonowaniem konkurencji.

Czy Wy byście poszli na taki układ? .

Potrzebujesz linków? Pisz!

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Hmmm... ja bym w sumie zlecił takie coś (depozycjonowanie) z płatnością za efekt. Może ktoś chce się podjąć?

PS. Strony moje oczywiście ;)

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Siciliano napisał(a):

pozycjonowaniu alternatywnym

Pewnie za odpowiednią stawkę ktoś by się znalazł, adekwatną do ryzyka wynikającego z §'ów. Praktycznie, to gra nie warta świeczki, a nawet świetny sposób na wyciągnięcie kasy od zleceniodawcy przez późniejszy szantaż.

Irek napisał(a):

Jaki naród, taka etyka.

Etyka to towar luksusowy. W dyskoncie tego nie dostaniesz.

Świetny przykład, to jest copywriting komentarzy produktowych - z zamówieniem nieetycznych pozytywnych nie ma problemu, na negatywne zlecenia raczej nikt nie przyjmie, bo paragrafy.

nihil fit sine causa

W dniu 25.11.2016 o 04:53, Irek napisał(a):

Jaki naród, taka etyka.

Niby dlaczego SEO miałoby być wyjątkiem?

Seo nie jest wyjątkiem... wielu polaków narzekało na komunę, ale wtedy życie było prostsze, a teraz ludzie chcą cię orżnąć na każdym kroku:

- wysyłasz klientowi towar za pobraniem lub przedpłatą, jest OK, ale jak wyślesz na termin, to potem musisz wykonać 200telefonów by doprosić się kasy...

- kupujesz w sklepie kiełbasę na opakowaniu wielki napis "bez wzmacniaczy smaku" z tyłu skład: [...] glutaminian sodu [...]

- na stacja benzynowych ostatnio normą jest, że kasjerka "zapomina" wydać reszty (faktura, punkty, nie ma Pan karty? może założyć? może kawę? może ciasto? ...  a reszta? ... a nie wydałam ? (niby tylko 70 zł ale wolę je mieć)

- kilka lat byłem we Włoszech, nie zdarzyło mi się, by tam coś mi ukradli, rower stał przed domem często nieprzypięty... w PL ten sam rower przypięty łańcuchem do barierki na klatce schodowej po kilku godzinach wyparował...

gdzie tu etyka?

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

IAB wydało kodeks etyki w SEO :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Jaka jest etyka w biznesie można się dowiedzieć czytając posty o umowach a w szczególności ich interpretacje "widziały gały co brały" :D . Na deser można skonsumować dyskusję o frankowiczach ... :P

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności