Skocz do zawartości

rel="nofollow" w linkowaniu wewnetrznym

gart

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim temat poleci do kosza, prosze go chociaz przeczytac, bo szukalem i nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi, na to czy to co poonizej przyniosloby pozytywny efekt.

1. Z testow Erbita: nofollow - test wynika, ze Gogle nie indeksuje stron z tym parametrem. Jednak jest oczywiste, ze parametr nie moze tez wplywac negatywnie na strone (wyindeksowac strony konkurencji? :) )

2. Mimo, ze to przede wszystkim w linkach z zewnatrz wazny jest anchor to napewno w wewnetrznych tez nie jest bez znaczenia. W koncu nawet w smietnikach nie robi sie linkow do podstron jako:

<a>1</a>

<a>2</a>

lecz:

<a>slowo A</a>

<a>slowo B</a>

3. Przyjazna budowa linkow do np. newsow wymaga wpisania na koncu "read more..." - oprocz tego moge dac link na tytule newsa (tak tez zreszta mam to zrobione), ale z testowania wynika, ze uzytkownicy o wiele chetniej klikaja "read more...".

4. A gdyby w linkach do zaindeksowanych juz stron wrzucac do linka z anchorem "read more..." parametr rel="nofollow", natomiast link z tytulem pozostawic dostepny dla bota ?

a) Odpadlaby czesc linkow, przez co pozostale bylyby 'lepsze'.

:) Zamiast pod glupim: marble read more - 10 pozycja moglbym sie pokazywac pod bardziej wartosciowymi frazami (jak te z tytulu).

Z twojej wypowiedzi wynika, że chcesz wzmocnić linkpowera strony poprzez zmniejszenie liczby linków wewnętrznych. Imo takie działanie nie ma większego sensu, nie wydaje mi się, żeby suma linków wewnętrznych wpływała na stronę niekorzystnie. Tak więc, prawda, chyba przekombinowałeś.

:)

Może ktoś zrobi teścik, którego wyniki zobaczymy po następnym update'cie PR? :)

ilosć linków wewnetrzych według mnie świadczy tylko o rozbudowaniu serwisu

gdyby tak było ja mowisz nie mozna by było na stronie umieszczac mapy lub wrzucac ja do google sitemap gdyz miajalo by to sie z celem

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

sttorm:

ale ja i tak proponowałbym jakiś test. Osobiście nigdy nie sprawdzałem np. czy jestem w stanie zapobiec przelewaniu PR z głównej na podstrony.

A sitemap jest wykorzystywany przez google do indeksacji serwisu, a nie wyznaczania PR, czy się mylę :) ?

zgadza sie słuzy do indeksacji (jesli ktos zrozumial iz do wyznaczania PR to sorki)

test mozna zrobic kwestia kto sie go podejmie (ja nigdy testów nie robiłem i nie wiem czy bym to dobrze przeprowadził)

BANERY REKLAMOWE

Ja robiłem testy i wynika z nich, że 2 linki z jednej strony prowadzące do innej (nawet do podstrony) i nieważne czy mają różne anchory czy ten sam nie dają NIC. Tzn. wartość podwójnego linkowania jest równa 0. A więc linkując podwójnie tracicie. Na prawo mamy w przyjaciołach link ptasia grypa. Dodatkowo któryś z adminów również ma taki sam link. Tam gdzie są jego posty- ta podstrona jest nieistotna dla google. Tym samym poprzez swoją stopke zmniejsza ilość linkowanych podstron o ponad 2k (ilość postów).

Case study jak pozyskać więcej leadów

cashmajster ciekawe teorie glosisz, wedlug mnie jednak cos musiales pokrecic z tym testem, bo rozbija sie to na po 50 %, czyli nie daje nic wiecej, ale nie działa negatywnie.

Dletego wrzucenie nofolow do linku "czytaj wiecej" itp. przy założeniu, że tytuł ma anchor taki jaki chcemy, żeby podstrona się "pozycjonowała" jest dobrym zabiegiem :).

odpowiedz na to pytanie jest tutaj

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=20679

ale chyba nie o to chodzi pytającemu chyba ze ja zle rozumiem zadane pytanie

BANERY REKLAMOWE

EDDY pisales o tym w momencie, gdy google mialo czkawke i srednio ogolnie idexowalo sajty, nie twierdze, ze nie masz racji, ale ja stosuje nofollow przy zdublowanych linkach (przy słowach typu wiecej itp.). Moze dobrze, moze nie- nie wiem, na indexacje nie narzekam, a czy moc jest przenoszona tak jak oczekuje- nie mam pojeciea i nie bardzo wiem jak to zbadac.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności