Skocz do zawartości

Secret.ɢoogle.com - jak pozbyć się spamu

hazael

Rekomendowane odpowiedzi

Od długiego czasu miałem problem z usunięciem tego syfiastego spamu z analytics i przy okazji z serwera.

Jeżeli komuś wyświetla się w wynikach taka analiza "języka" pod tytułem: "Secret.ɢoogle.com You are invited! Enter only with this ticket URL. Copy it. Vote for Trump!"

Wystarczy wejść na serwer i zablokować klasy IP: 95.213.194.0/23 - jest to rosyjski serwer należący do Pavel Korsakov

rezultaty w załączniku i spokój na serwerze :-)

j9hccq9f.jpg

Piekielko.com - sklep z biżuterią etniczną / orientalną należącą do plemienia Kuchi z Pakistanu.

Kupisz: kolczyki, naszyjniki, naszywki, pierścienie, bransolety, torebki, etui, stroje i inne.

Zdaje się, że nic nie trzeba blokować :)

U mnie od 4 grudnia 0 ruchu z tego badziewia, a nic nie blokowałem

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

No, nie do końca tak jest. Jego serwery spamują nieustannie. "Język" prawdopodobnie się zmienił, ale jego aktywność na moich serwerach jest wciąż aktualna i go blokuję. Sprawdź u siebie ile masz wejść z samej Rosji i zwróć uwagę na fakt, że przecież nigdzie sie tam nie reklamujesz (o ile się nie reklamujesz). Cała Rosja, to jeden wielki spam, z którym nie daje sobie rady Analytics.

Poniższy artykuł mnie zaintrygował do tych działań z tym Korsakov - znalezienie jego serwera juz nie było problemem.

https://projektlukas.pl/jak-usunac-spam-semalt-darodar-social-buttons-simple-share-buttons-z-google-analytics/

Piekielko.com - sklep z biżuterią etniczną / orientalną należącą do plemienia Kuchi z Pakistanu.

Kupisz: kolczyki, naszyjniki, naszywki, pierścienie, bransolety, torebki, etui, stroje i inne.

Sprawdziłem kilka domen i nie mam z tym problemu. Na innej domenie też miałem ten ruch i ustał tego samego dnia (4 grudnia) do 0. Generalnie raczej nie zwracam uwagi na ruch z refferali ;)

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Spam z odesłań dotyczy tylko measurement protocol / GA i jego ułomności, że przyjmuje cokolwiek do jakiego UA się "zapoda". Htaccess po stronie serwera nie ma kompletnie nic do tego a dodawanie regułek w nim to strata czasu. Filtry w GA i tyle, ew. bardziej wysublimowana metoda: przesyłamy z dokładnie każdym hitem (czy to odsłona, czy event, czy też ecommerce) dowolny dodatkowy wymiar niestandardowy a potem w widoku filtrujemy tylko gdy ten wymiar był ustawiony (ktoś gdzieś na jakimś blogu taki pomysł zapodał acz nie testowałem, brzmi sensownie ale po co?) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności