Skocz do zawartości

Podejrzane wrzekroczenie parametrów serwera w nazwa.pl

zsedc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Trzeci raz w ciągu 2 lat dostaję od nazwa.pl informację: "Przekroczenie parametrów serwera" . Zwykle na kilka dni przed otrzymaniem ostrzeżenia dzwonią do mnie z super promocją : możliwość przejścia na droższy i lepszy serwer. 

Ze strony w panelu administracyjnym dowiaduję się, że przekroczyłem "Parametr określający czas procesora użyty przez skrypty PHP / CGI w ciągu doby."  Z wykresu widzę, że nagły wzrost jest 4 - 5 krotny i tylko nieznacznie przekracza górny dopuszczalny limit. 

1. No to aktualizuję kilka wordpressów, jak zwykle wywalam wszystko co niepotrzebne.

2. Zaglądam na wykres po kilku dniach i co widzę? Jeszcze gorzej.

3. No dobra, sprawdzam logi, ale jakby nic podejrzanego. Wywalam kolejne niepotrzebne już rzeczy. Włączam do akcji cloudflare.

4. Sprawdzam po kilku dniach i nadal przeciążenie. W końcu przenoszę skrypty które generują największe obciążenie na inny hosting.

5. Sprawdzam po kilku dniach - obciążenie na wykresie bez zmian. Logi nadal czyste. Olewam temat. Najwyżej zablokują 

6. Po kilku dniach sprawdzam z ciekawości i widzę, że jednak obciążenie wróciło do normy - nie ma przeciążenia. 

Taka sytuacja miała już miejsce 2 razy i teraz jest 3ci raz. 

Jak myślicie? Nieudane działania marketingowe? 

Pozdrawiam.

3. No dobra, sprawdzam logi, ale jakby nic podejrzanego.

"jakby" to mało, jak logi nic nie mówią zastosuj jakiś rejestrator wejść, przeanalizuj wejścia i zrób blokady 

Trzeci raz w ciągu 2 lat dostaję od nazwa.pl informację: "Przekroczenie parametrów serwera" . Zwykle na kilka dni przed otrzymaniem ostrzeżenia dzwonią do mnie z super promocją : możliwość przejścia na droższy i lepszy serwer.

Sporo osób (też do nich należę) jest u nich z przyzwyczajenia lub braku czasu na przeprowadzkę. Mam u nich serwer ponad 10 lat. Czas to uczcić i się przenieść wreszcie ;)

Podobne ostrzeżenia jak u Ciebie też miałem, ale nie łączyłbym tego z działaniami "marketingowymi".

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Po kilku dniach sprawdzam z ciekawości i widzę, że jednak obciążenie wróciło do normy - nie ma przeciążenia.
Nie ma żądań http, to nie ma obciążenia. Przykład: https://www.forum.optymalizacja.com/topic/235426-atak-na-wp/

Do tego pomnóż, to przez (n) WordPress'ow jakie hostujesz = obciążenie, a nie "nieudany marketing"  > https://pl.wikipedia.org/wiki/Brzytwa_Ockhama

Dlatego jak pisali Koledzy wyżej logi twoim przyjacielem :zdziwko:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności