Skocz do zawartości

Podejrzane wrzekroczenie parametrów serwera w nazwa.pl

zsedc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Trzeci raz w ciągu 2 lat dostaję od nazwa.pl informację: "Przekroczenie parametrów serwera" . Zwykle na kilka dni przed otrzymaniem ostrzeżenia dzwonią do mnie z super promocją : możliwość przejścia na droższy i lepszy serwer. 

Ze strony w panelu administracyjnym dowiaduję się, że przekroczyłem "Parametr określający czas procesora użyty przez skrypty PHP / CGI w ciągu doby."  Z wykresu widzę, że nagły wzrost jest 4 - 5 krotny i tylko nieznacznie przekracza górny dopuszczalny limit. 

1. No to aktualizuję kilka wordpressów, jak zwykle wywalam wszystko co niepotrzebne.

2. Zaglądam na wykres po kilku dniach i co widzę? Jeszcze gorzej.

3. No dobra, sprawdzam logi, ale jakby nic podejrzanego. Wywalam kolejne niepotrzebne już rzeczy. Włączam do akcji cloudflare.

4. Sprawdzam po kilku dniach i nadal przeciążenie. W końcu przenoszę skrypty które generują największe obciążenie na inny hosting.

5. Sprawdzam po kilku dniach - obciążenie na wykresie bez zmian. Logi nadal czyste. Olewam temat. Najwyżej zablokują 

6. Po kilku dniach sprawdzam z ciekawości i widzę, że jednak obciążenie wróciło do normy - nie ma przeciążenia. 

Taka sytuacja miała już miejsce 2 razy i teraz jest 3ci raz. 

Jak myślicie? Nieudane działania marketingowe? 

Pozdrawiam.

W dniu 15.12.2016 o 09:01, zsedc napisał(a):

3. No dobra, sprawdzam logi, ale jakby nic podejrzanego.

"jakby" to mało, jak logi nic nie mówią zastosuj jakiś rejestrator wejść, przeanalizuj wejścia i zrób blokady 

W dniu 15.12.2016 o 09:01, zsedc napisał(a):

Trzeci raz w ciągu 2 lat dostaję od nazwa.pl informację: "Przekroczenie parametrów serwera" . Zwykle na kilka dni przed otrzymaniem ostrzeżenia dzwonią do mnie z super promocją : możliwość przejścia na droższy i lepszy serwer.

Sporo osób (też do nich należę) jest u nich z przyzwyczajenia lub braku czasu na przeprowadzkę. Mam u nich serwer ponad 10 lat. Czas to uczcić i się przenieść wreszcie ;)

Podobne ostrzeżenia jak u Ciebie też miałem, ale nie łączyłbym tego z działaniami "marketingowymi".

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

zsedc napisał(a):

Po kilku dniach sprawdzam z ciekawości i widzę, że jednak obciążenie wróciło do normy - nie ma przeciążenia.
Nie ma żądań http, to nie ma obciążenia. Przykład: https://www.forum.optymalizacja.com/topic/235426-atak-na-wp/

Do tego pomnóż, to przez (n) WordPress'ow jakie hostujesz = obciążenie, a nie "nieudany marketing"  > https://pl.wikipedia.org/wiki/Brzytwa_Ockhama

Dlatego jak pisali Koledzy wyżej logi twoim przyjacielem :zdziwko:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności