Skocz do zawartości

Koszty SEO i adWords

pdrake

Rekomendowane odpowiedzi

pdrake -To nie atak, to trzeźwa ocena, na witaminie C i innych tego typu produktach jest duża konkurencja, wystarczy spojrzeć na ilość chętnych na adwordsy. A tam gdzie  jest kasa kręcą się ludzie którzy radzą sobie z algorytmem a to obecnie rzadkość więc jest w cenie.

Jak ktoś chce ci pozycjonować taki temat katalogami -kosmita, oferta do kosza.

• 2 tygodnie później...

dziękuję za cenne uwagi.

Zdecydowałem, że nie uruchamiamy sprzedaży na stronie produktu tylko nawiązujemy współpracę z działającym już, dużym portalem z branży i tam będę kierować cały ruch zakupowy. Płatne Fcb, linkedin, adWordsy na stronę produktu a tam informacja, gdzie można kupić. Sklep ma po swojej stronie popracować nad pozycjonowaniem strony sprzedażowej pod keywordsy.

Zobaczymy co z tego wyniknie...

Dnia 5.01.2017 o 12:44, wladcapierscieni napisał:

Na Twoim miejscu oferty typu 100 zł za miesiąc bym sobie odpuścił. Istnieją co prawda wyjątki ale raczej bym nie ufał takim czarodziejom.

Nie ma wyjątków.

Dnia 5.01.2017 o 23:09, pdrake napisał:

1. Nie wiem czy dobrze rozumiem: budżet na te działania to razem budżet na adWordsy, katalogi itd oraz wynagrodzenie dla osoby, która to robi. Czy możliwe (przyjęte w tej branży) jest uzależnienie wynagrodzenia od wyników sprzedaży (a nie osiągnięcia czy też nie osiągniecia topów)?

Nie, potrzebujesz tu kilkudziesięciu tysięcy złotych, żeby stronę ruszyć. Oczywiście nikt nie zagwarantuje Ci, że te pieniądze Ci się zwrócą - to ty podejmujesz ryzyko. Tak, jak ktoś powiedział - wpakowałeś się w branżę, gdzie ludzie ogarnięci koszą duże pieniądze, więc jeżeli chcesz jakiegoś wymiatacza musisz mu dać taki budżet i wynagrodzenie, żeby stwierdził że bardziej opłaca mu się działać z Tobą.

Fakt, że łączysz AdWords, katalogi itd (cyt.) w jednym zdaniu oznacza, że nie bardzo "kumasz czaczę" więc lepiej nie próbuj robić tego własnym sumptem :)

Jeśli chodzi o wynagrodzenie od wyników sprzedaży - nie. Ew. nieznacznie.

Na AdWordsy będziesz musiał wydać kolejne kilka-kilkadziesiąt złotych, żeby to hulało.

2. Skąd mam wiedzieć komu to dać? Jak rozpoznać dobre referencje i prawdziwe deklaracje o wynikach na silne frazy?

Poszperaj po forum.

3. Może warto podłączyć się pod jakiś system partnerski lub nawiązać współpracę na zasadach prowizji od sprzedaży - nie ukrywam, że to by było dla mnie najciekawsze rozwiązanie. Gdzie szukać informacji na ten temat? Jak coś takiego zorganizować?

Tak, to dobry pomysł. Informacji poszukaj w Google, pomysł na organizację musisz znaleźć sam.

---

Już abstrahując, czytam inne Twoje posty i sądzę, że porwałeś się trochę z motyką na słońce. Walka o SERPy w tej branży to jak walka o miejsce w składzie PSG, a Pan trochę Krychowiak. Krzynówek?

dzięki za konkret.

oczywiście nie zamierzałem samemu się zabierać za temat - stąd posty w dziale POCZĄTKUJĄCY :)

temat wyniknął z faktu, że po uruchomieniu witryny produktu, zaczęły do mnie docierać propozycje j.w. Po spędzeniu na tym forum już ładnych kilkunastu godzin na czytaniu postów, jestem przekonany, że niektóre z tych ofert otrzymałem od tutejszych forumowiczów ;) Tak więc nie porywam się z motyką na słońce, tylko sprawdzam u źródła.

Niemniej dziękuję za rozjaśnienie kilku kwestii,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności