Skocz do zawartości

Stały dostęp do drugiego komputera na zmiennym Ip

bestos

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno na stałym ip sprawa jest prostsza - ale w moim przypadku na komputerze w firmie mam zmienny ip a chcę nim sterować z domu.

Przerabiam darmową wersje TeamViewer ale tuaj co nowy restart trzeba podawać nowe hasło a co za tym idzie trzeba jechać do firmy poznać nowe hasło i takie rozwiązanie mija się z celem, macie jakieś inne pomysły?

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

teamviewer

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

29 minut temu, SEOJanusz napisał:

dynamic DNS załatwia z grubsza

Będziesz bzdury pisać we wszystkich wątkach ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

2 minuty temu, SEOJanusz napisał:

bardzo chętnie wysłucham

Przeczytaj o co pyta autor wątku ze zrozumieniem ...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

I dokładnie to samo, zalecam Tobie :)

ale w moim przypadku na komputerze w firmie mam zmienny ip a chcę nim sterować z domu

już coś świta jak można wykorzystać no-ip? :) 
niech Ci będzie, znowu pomogę!

Remote access your computer, DVR, webcam, security camera or any internet connected device easily. Dynamic DNS points an easy to remember hostname to your dynamic IP address.

cieplej?

1 godzinę temu, bestos napisał:

macie jakieś inne pomysły?

Zobacz tu: https://www.dobreprogramy.pl/karol221-10/Zdalne-uruchomienie-i-zarzadzanie-swoim-komputerem-przez-Internet,72846.html

Tylko nie wiem jak to się ma jeśli komp z którym się łączysz będzie miał zmieniane IP i Twoj.

haha :D

Mion, cytat z linku który wrzuciłeś:

Konfiguracja no-ip

Zakładam, że jesteś użytkownikiem zwykłego Internetu domowego, takiego jak np.: Neostrada. W takim wypadku posiadasz publiczny, dynamiczny adres IP. Znaczenie słowa publiczny już wyjaśniliśmy. Co natomiast oznacza, że adres jest dynamiczny? Oznacza to, że adres IP nie jest na stałe przypisany do nas. Może się zmieniać. Np.: dzisiejszego dnia nam operator przypisał ciąg cyferek 30.40.50.60 a następnego dnia te liczby mogą należeć do naszego sąsiada. Utrudnia to połączenie się z naszą siecią lokalną, gdyż nie możemy przewidzieć, jaki akurat adres otrzymamy od operatora.

Istnieje bardzo proste rozwiązanie tego problemu. Wystarczy skonfigurować darmową domenę na www.noip.com. Następnie powinniśmy poinformować router (większość urządzeń, nawet tanich, posiada taką opcję) że korzystamy z takiego a takiego dostawcy dynamicznych domen oraz logujemy się za pomocą takiego a takiego loginu i hasła. Istnieje wielu dostawców tego typu usług. Ja, ze swojej autopsji polecam www.noip.com ze względu na brak problemów, darmową rejestrację oraz bardzo łatwą, darmową konfigurację do 5 hostów.

Droczysz się czy poważnie masz problemy z czytaniem/widzeniem? Kac? Grypa? ;) 
(zero złośliwości! pytam tylko)

No-ip nie załatwi sprawy jeśli nie masz zewnętrznego publicznego IP,  to tylko nakładka na IP w postaci domeny.  Teamviwera jedynie zakładasz konto dodajesz komputery do konta i już się łączysz na nie bez hasla.  Nie czytałem wątku całego czy ktoś o tym pisał bo jak zwykle jakieś przepychanki kto ma d... 

bilbord_opublikuj_mini.png

no-ip zawsze było słabe https://niebezpiecznik.pl/post/nie-dziala-ci-domena-od-no-ip-com-microsoft-ja-przejal/ , ja od 5 lat używam dyndns.org i to nie jest darmowe. Jeżeli w firmie masz kompa z windowsem w wersji PROF, to pulpit zdalny windows jest dobrym rozwiązaniem, jeśli masz niższe wersje to pulpit zdalny nie zadziała (wtedy potrzebny jest tv). Jeśli łączysz się do lte typu play to też musisz to zrobić przez tv (chyba, że lte od plusa lub tmobile tam jest możliwość zewnętrznego ip). Jeszcze jednym  rozwiązaniem jest vpn przez l2tp (też ip musi być zewnetrzny, dodatkowo router podpięty pod dyndns) tu łączysz się z routerem do sieci wewnętrznej i odpalasz pulpit po wewnętrznym ip (trochę bezpieczniej)

TV jest prosty, a przy pulpitach zdalnych musisz dodatkowo przekierować porty na routerze, ale lepiej się pomęczyć, bo przy pulpicie zdalnym windows praktycznie nie ma straty jakości obrazu, a przez tv bywa różnie.

19 hours ago, bestos said:

TeamViewer ale tuaj co nowy restart trzeba podawać nowe hasło

Ty sobie jajca robisz? Czy na serio jesteś tak niekumaty żeby przejrzeć te kilka opcji, które ma TV?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zwracam honor Blake, po jakimś czasie wpadłem na te ustawienia, już się łącze nawet po restarcie komputera z TeamViewer, jeszcze tylko nie testowałem czy się połączę jak zmieni mi się tam IP

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

IP nie ma znaczenia.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności