Skocz do zawartości

Div i jego wysokość, czyli height.

Tomahawk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Odkochałem się z tabelek i powoli przerabiam swoją strone na css/xhtml.

Mam taki problem z wysokościa diva a właściwie z wysokością grafiki w divie.

Wystarczy wejść na strone www.akwar.net (stara wersja strony jeszcze w tabelkach).

Jak widać po prawej stronie mam taki pasek 3D który w zależności od ilości tekstu na srodku strony zwieksza lub zmniejsza swoja wysokość.

Niemam zabardzo pojęcia jak takie cos zrobić za pomoca div'ów. Z tabelkami było łatwo, a tutaj klapa.

Może wy macie jakieś pomysły?

Ustawiasz diva a w nim:

background:#F0F9E2 url(pr.gif) repeat-y right;

Nie działa...

Chyba mnie źle zrozumiałeś. Treść strony czyli to co pośrodku jest i od czego ma być zależna wysokość tego pasak nie jest w tym samym divie co pasek.

Mam 3 div'y

<div di="1">Menu</div><div id="2">Tresc</div><div id="3">Pasek</div>

I chodzi oto żeby pasek zwiększał swoją wysokość jesli treści będzie dużo i zmniejszał kiedy bedzie mało, czyli tak jak jest na www.akwar.net.

Również nie działa.

A tak wogóle to zrobiłem sobie taki mały teścik.

Zrobiłem diva i nadałem mu czarne tło.

W tym divie zrobiłem 2 divy jeden o wymiarach 200x100px, a drogi 20x30px. Tym podrzednym divom dałem tło białe. z tego co wiem to powinienem widzieć w przeglądarce obydwa kwadraty na czarnym tle a przynajmniej kwałek czarnego tła a go niewidze. dopiero jak nadam głownemu divovi jakieś wymiary np. 300x300px to widac czarne tło, a takto to ten div jest ale jakiś nieaktywny jakby go nie było.

Kurde tabelki były łatwiejsze a te div' to jakieś dziwne.

1. Nie wiem po co tworzyć osobnego diva na sam pasek?

2. Ciezko zrozumiec co chcialbys dokładnie zrobic. Ja zrobiłbym to inaczej i ciezko mi cos podpowiadać. Ale strona jest prosta więc i kod szybko mozna zrobić.

No jak to co chciałbym zrobic? Przeciez cały czas wałkuje że takie cos żeby pasek wysokość zmieniał tak jak na www.akwar.net.

Hm.. no to napisz jak ty byś to zrobił. mi to obojetnie jak byle żeby działało więc kupie to napewno;)

www.jpf.pl/akw/ tak na szybko poskładałem to troche i mniej więcej tak to wygląda. Dodatkowo posklejałbym top i stopke tak zeby to były tylko 2 rysunki wtedy byłoby łatwiej. W mnie na Firefoksie jest dobrze, ale na IE juz nie wiec trzeba to dopracować.

Kuzyn Horhe

No to ładnie zes to wykombinował....

Oto mi chodziło! Szkoda że pochwał nie można dawać.

A to z serwera swojego możesz już usunąć bo juz skopiowałem;)

yavaho

Robiłem jak mówiłes ale nie chciało działać. Przynajmniej pod FF.

Kurde szczerze mówiąc to myslałem że ten css cały to bedzie łatwiejszy. Na wszystkich stronach z kursami css pisza że to rewolucja i takie tam. Ale nigdzie nie pisze jak dostosować kod zeby na wszystkich przeglądarkach strona wyglądała tak samo.

Ten IE to naprawde jest jakieś ułomne "dziecko". Jak bym nie modyfikówał kody css/xhtml to zawsze pod FF bedzie ok a IE wszystko widzi inaczej i strona wygląda jak by się rozlatywała....

Taka męka.... a takie dobre.... czyli niedobre.... czyli jak sie wk****e to zostawie te tabelki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności