Skocz do zawartości

Czy aktualizować sklep www pl czy postawić nowy na com.pl

maz9

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu staję przed koniecznością aktualizowania sklepu a dokładnie przejścia na inną platformę, na Magento.

Sklep funkcjonuje robi jakiś obrót totalnie zaniedbany ale coś się sprzedaje. Boję się że przy przejściu na nową platformę zgubi pozycjonowanie a jestem nr1 albo nawet nr 2 w swojej branży nic niżej w wyszukiwaniach google. Kiedyś przechodziliśmy z oscommerce na Virtu markt. Wszystko w teori odbyło się ze sztuką. Linkowania itp. Mimo ze konkurencji własciwie nie było spadliśmy w gogle dość mocno na długi czas. Boję się tej samej sytaucji.

Teraz myślę nad tym ze sklep na domenie pl zostawię tak jak jest a postawię sklep na Magento na com.pl. dwa sklepy będą działały równoczesnie z tym ze będę rozwijał sklep com.pl. linkował przez kilka lat to co jest odwiedzane na pl na com.pl. Kiedy już będę widział ze com.pl jest wysoko to korzystająć z funkcji magento uruchomię multi sklep na starej domenie pl.

Nie wiem do końca czy to dobre rozwiązanie nie ido końca na tym się znam. Podobno z uwagi na dwa sklepy pl i com.pl obniży się znacznie pozycjonowanie ich dwóch już na samym starcie. No a tego bym nie chciał.

A druga sprawa to jak już w ciągu kilku lat wyłącze starą wersje sklepu i zastąpie go multi sklepem Magento z tymi samymi produktami  na com.pl i pl to już napewno spadnie mi pozycjonowanie.

Może ktoś podsunie jakiś pomysł albo wyprowadzi mnie z błędu

Przy poprawnie zrobionej migracji (głównie chodzi o odpowiednio zrobione przekierowania) na lepiej zoptymalizowany skrypt nie powinieneś nic stracić, a co najwyżej zyskać.

Jeśli chodzi o dwa sklepy na dwóch domenach, to też jest to jakieś rozwiązanie, tyle tylko, że przy tej nowej domenie startujesz od zera. Jeśli Twój biznes jest mocno konkurencyjny to podmieniłbym sklepy, jeśli nie jest źle z wbiciem się w top to dwa sklepy zarobią więcej niż 1 :)

"Podobno z uwagi na dwa sklepy pl i com.pl obniży się znacznie pozycjonowanie ich dwóch już na samym starcie. No a tego bym nie chciał. " - bzdura, jeśli nie będą to strony ze zduplikowaną treścią (m.in. chodzi o opisy - produktów, kategorii etc.)

No i skoro stawiasz nowy sklep to warto od razu zlecić komuś porządny audyt SEO (techniczny i analizę fraz), bo to Ci się szybko zwróci jeśli sklep zacznie sprzedawać.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności