Skocz do zawartości

Inwestować drugi raz w Adwords?

giees

Rekomendowane odpowiedzi

Pod koniec 2013 roku po raz pierwszy uruchomiałem kampanię adwords (zlecone agencji - budżet 1000 zł brutto + prowizja ok. 200 zł). Efekt - dużo poniżej oczekiwań:

 Budżet wyniósł łącznie 813,13 zł netto
 Średni koszt kliknięcia (CPC) wyniósł 0,43 zł
 Kampania wygenerowała 1899 kliknięcia
 Reklamy kampanii wyświetliły się 45 121 razy
 Współczynnik klikalności (CTR) reklam wyniósł 4,21%
 Średnia pozycja reklamy to 4,3
Na podstawie Google Analitycs:
 Wartość jednych odwiedzin wyniosła 0,58 zł
 Współczynnik konwersji e-commerce 0,50%
 Łączne przychody: 1 168 zł
 Realizacja celów 17
 Współczynnik realizacji celu: 0,85%

Zabolało podwójnie, ponieważ nie dość, że dopłaciłem do interesu ok. 500-600 zł, to jeszcze się narobiłem - działam w branży produkcji obrazów drukowanych na płótnie, więc to nie jest tak, że wkładam gotowy produkt do pudełka i mam zamówienie z głowy, tylko wszystko trzeba zrobić od podstaw.

Ok. pół roku temu pozycjonowane frazy padły na pysk i mimo zapewnień firmy SEO o ciągłych działaniach naprawczych nie widać perspektyw na poprawę, więc po raz kolejny rozważam wejście w adwordsy. Pytanie polega na tym, czy to w ogóle ma sens? Zadanie jest tym bardziej trudne, że od czasu mojej pierwszej kampanii koszty CPC wzrosły pewnie 2-3 razy...

W Twojej branży trudno nie zarobić, więc faktycznie coś jest nie tak. Może zmian wymaga też Twoja strona? Bo rzadko przyczyna tak słabych wyników jest jedna. Poza tym warto rozejrzeć się za innymi sposobami dotarcia do pt. klientów.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Sklep został postawiony od nowa dwa lata temu. W mojej opinii jest aktualnie dużo lepszy od poprzedniej wersji. Pytanie czy to wystarczający powód do eksperymentowania z kolejną kampanią? Aby inwestycja się zwróciła, to przy założeniu identycznych nakładów jak w 2013 roku - czyli ok. 1200 zł razem z kosztami obsługi - reklama powinna wygenerować ok. 2500 zł przychodu. Aktualnie średnia wartość zamówienia to ok. 120-140 zł. Da się na tym zarobić?

Co do cen, to przed chwilą porównałem z 4 firmami konkurencyjnymi, które wyskoczyły w adwordsach pod hasłem "obrazy do salonu" i w każdym przypadku u mnie są niższe (a nawet dużo niższe).

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. 1000zł na adwordsy to nie jest zbyt oszałamiająca kwota.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

29 minut temu, giees napisał:

(...) w każdym przypadku u mnie są niższe (a nawet dużo niższe). (...)

Może właśnie dlatego nie stać Cię na porządną reklamę?

e: popatrz na wpisy @Beerbant, on siedzi w podobnej branży.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Ciężko jest analizować kampanie tylko po tych danych, które podałeś.

Istotne może okazać się jakich dopasowań fraz używała tamta firma. Jeśli np. tylko przybliżonych to nie dziwi mnie niski koszt i tak duża liczba kliknięć oraz wyświetleń.

Czym bardziej dokładne dopasowania, tym droższe stawki CPC, ale bardziej konkretny użytkownik na stronie. Jeśli udałoby się uzyskać współczynnik konwersji na poziomie 5%, a liczba kliknięć byłaby TYLKO 500 razy, to uzyskujemy 25 konwersji - to już lepiej niż poprzednia kampania.

A nadal nie wiemy jakie założenia dałeś tamtej firmie. Jeśli wyznacznikiem kampanii miała być jak największa liczba kliknięć - błędne założenie.

Jeśli stawka CPC nie przekraczająca 0,50 - błędne założenie.

Trapi mnie cały czas średnia pozycja reklamy jaka została uzyskana.

Takie kampanie buduje się przez kilka miesięcy, ponieważ liczba fraz jakie mogą użyć Twoi potencjalni użytkownicy jest bardzo duża i wyłowienie tych najlepszych może chwilkę potrwać.

1 hour ago, Redjasper said:

Czym bardziej dokładne dopasowania, tym droższe stawki CPC

To akurat kwestia do polemiki, ale żeby nie zaśmiecać wątku może na PW.

Żeby jednak napisać coś konstruktywnego - @giees powinieneś spróbować. Być może od ostatniego razu część Twojej konkurencji zrezygnowała i uda Ci się osiągnąć jeszcze niższe stawki?

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

3 godziny temu, Redjasper napisał:

Jeśli udałoby się uzyskać współczynnik konwersji na poziomie 5%, a liczba kliknięć byłaby TYLKO 500 razy, to uzyskujemy 25 konwersji - to już lepiej niż poprzednia kampania.

Przy takich efektach kampania miałaby sens, niemniej jednak 5% to dużo. Niemal dwukrotnie tyle ile aktualnie osiągam przy klientach z organicznych wyników. Jak mają się współczynniki konwersji z organicznych do adwords? Istnieje jakaś powtarzalność wyników na korzyść któregoś z rozwiązań, czy to jest loteria i aktualne dane o konwersji będą się miały nijak do tych osiąganych z adwords?

3 godziny temu, Redjasper napisał:

A nadal nie wiemy jakie założenia dałeś tamtej firmie.

Najlepsze jest to, że nie dałem żadnych i o żadne nie zostałem poproszony. Wzięli kasę, zrobili swoje, wyszło jak wyszło. Jeżeli teraz miałbym określać cele, to byłoby to sprzężenie kliknięć z konwersją.

2 godziny temu, odys napisał:

Żeby jednak napisać coś konstruktywnego - @giees powinieneś spróbować. Być może od ostatniego razu część Twojej konkurencji zrezygnowała i uda Ci się osiągnąć jeszcze niższe stawki?

Albo urosła w siłę i osiąga jeszcze lepsze efekty. :-) A już na poważnie, to powoli się skłaniam do podjęcia ryzyka. Słabizna w pozycjach fraz w organicznych wynikach po ostatnich zmianach w algorytmie chyba mnie do tego zmusi.

Swoją drogą to możliwe, żeby przez pół roku od pierwszych spadków nie było widać żadnych pozytywnych zmian? Z miesiąca na miesiąc pozycję lecą w dół i nie widać na horyzoncie żadnych oznak odwrócenia tego trendu. W kółko tylko słyszę, że robią co mogą i na gadaniu się kończy.

Dnia 1/15/2017 o 12:17, giees napisał:

Sklep został postawiony od nowa dwa lata temu. W mojej opinii jest aktualnie dużo lepszy od poprzedniej wersji. Pytanie czy to wystarczający powód do eksperymentowania z kolejną kampanią? Aby inwestycja się zwróciła, to przy założeniu identycznych nakładów jak w 2013 roku - czyli ok. 1200 zł razem z kosztami obsługi - reklama powinna wygenerować ok. 2500 zł przychodu. Aktualnie średnia wartość zamówienia to ok. 120-140 zł. Da się na tym zarobić?

Co do cen, to przed chwilą porównałem z 4 firmami konkurencyjnymi, które wyskoczyły w adwordsach pod hasłem "obrazy do salonu" i w każdym przypadku u mnie są niższe (a nawet dużo niższe).

Zweryfikuj na ile słowa kluczowe które chcesz wykorzystać w kampanii są adekwatne do treści strony do której będziesz linkował i na na ile sama treść reklamy koresponduje z tymi słowami. Jednym w czynników decydujących o tym ile zapłacić za kliknięcie jest QS który bierze pod uwagę te kwestie o których wspomniałem powyżej. 

Może warto byłoby stworzyć jakieś strony dla poszczególnych kategorii w sklepie które będą lepiej korespondować ze słowami kluczowymi.

Rankingi sprzętów AGD i RTV - Rankingly.pl

Najlepsze perfumy - Parfumeo.pl

Dnia 18.01.2017 o 11:24, giees napisał:

Do adwordsów szukać kogoś wśród wolnych strzelców, czy wśród agencji?

Zależny od budżety jeśli jest wacikowy, to najlepiej "pakiet zrób to sam", bo ani ws ani ag niewiele więcej zwojuje jeśli nie ma czym szastać ;).

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 2 tygodnie później...

Jeżeli strona nie jest dostosowana do wersji mobilnej będziesz miał droższe kliki - sprawdzone.

Samemu się baw w adwordsa, metodą prób i błędów, cotydzień coś zmieniaj i sprawdzaj efekty.

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności