Skocz do zawartości

WebCieć - darmowe/płatne monitorowanie działania stron internetowych (skrypt na serwery PHP)

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

WebCieć to skrypt na serwery PHP, którego zadaniem jest monitorowanie stron internetowych. Oczywiście skrypt dostępny jest z panelem użytkownika do zarządzania. Skrypt sprawdza:

- czas łączenia

- nagłówek http

- opcjonalnie czy zdefiniowany fragment tekstu (źródła html) występuje na stronie.

Dodatkowo skrypt ma opcje przypominania o wygasających usługach (domeny, serwery).

Można ustawić powiadomienia email o problemach czy wygasających usługach.

Do skryptu dojdzie jeszcze kilka opcji, głównie będą  to opcje pozwalające na szybką automatyczną detekcję włamów czy problemów z wyświetlaniem zawartości. Jeśli będzie zainteresowanie to też można dorobić powiadamianie sms.

Wydajność jest mocno uzależniona od maszyny, ale również od tego jakie strony są monitorowane. Jeśli monitorujesz np. 500 stron postawionych na jednym serwerze, to sprawdzanie co minutę dostępności wszystkich stron będzie wyglądało na ddos i IP WebCiecia może zostać szybko wycięte, ewentualnie może to powodować problemy wydajnościowe serwera ze stronami.

WebCieć w wersji darmowej pozwala na monitorowanie pięciu adresów. Aby korzystać za darmo należy po program zgłosić się na email seosolutions@i4a.pl podając adres licencji (może być w dowolnym podkatalogu domeny/subdomeny).

WebCieć w wersji płatnej nie ma ograniczeń do ilości monitorowanych adresów, kosztuje 150 zł netto w promocji (regularna cena to 200 zł netto), licencja przypisana jest do jednego adresu. Jest to opłata jednorazowa dająca uprawnienia do dożywotnich darmowych aktualizacji. Zakupić można pod adresem: https://i4a.pl/?p=webciec

Właściciel:

Seo Solutions
Kustronia 4/90
43-300 Bielsko-Biała
NIP. 5472108546

Wymagania: php min 5.3, imap, cron, ioncube loader min. 4.4.

Trzeba podać adres z którego będzie otwierany panel, może to być przez IP np. 1.2.3.4 albo domena/subdomena (można instalować w katalogu, ale trzeba go konkretnie podać).

Gdy tylko site będzie wprowadzone, to reanimacja proxy i proxy z autoryzacją będą obsługiwane - podstawa.

Zobaczymy jak to będzie, raczej chcę się skupić na monitorowaniu poprawności działania, a nie na pozycjach. Duże zmiany site w małym odstępie czasu mogą wskazywać na jakiś włam i doczepienie skryptu, o czym użytkownik powinien wiedzieć.

edit. Monitor SEO ma Adam: WebMonitor https://piersa.pl/webmonitor-pozycjonowanie-pod-kontrola.html

Oka, wiem mam ten skrypt od Adama i to nie jedną licencje, ale on pozycje też nie monitoruje natomiast monitoruje site. Na rynku zdecydowanie brakuje jednego softu który będzie monitorować dostępność, site, pozycje. Ale jak mówią to Ty zamawiasz muzykę, jeśli uważasz, że to nie będzie miało wzięcia to niech tak zostanie.

W SeoPrzyborniku  musisz wklepywać wszystko "ręcznie" i dopiero wtedy sprawdza kod nagłówka http, nie ma też sprawdzania po fragmencie (z tego co pamiętam). Do WC wrzucasz i 'samo' co ustalony czas sprawdza dostępność strony i w razie problemów informuje.

@MaxPan - nie mam tego skryptu, wyczytałem że sprawdza pozycje. Jeśli nie sprawdza to przy okazji sprawdzania site nie będzie większego problemu wprowadzić monitorowania pozycji (automatyczne wykrywanie filtrów) - ale to też uzależnię od zachcianek użytkowników czy będzie takie zapotrzebowanie.

30 minut temu, MaxPan napisał:

Adam już nie rozwija tego soft w planach było, nawet zakładka w menu jest.

Sprostowanie w WebMonitoże działało sprawdzanie pozycji wystarczy wejść w zakładkę ustawienia widoczne kolumny i zaznaczyć monitorowanie fraz. Następnie na głównym zestawieniu będzie kolumna frazy z wartościami ile fraz monitoruje klikamy tam i dodajemy frazy. Druga sprawa powstaje GMonitor zrzut ekranu w załączniku. 

gmonitor.png

bilbord_opublikuj_mini.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności