Skocz do zawartości

Vatowiec wynajmujący mieszkanie

landslend

Rekomendowane odpowiedzi

Prowadzę działalność gospodarczą i jestem VATowcem. Tzw czynny płatnik VAT.. Działam na co dzień w branży SEO. W ubiegłym roku nabyłem mieszkanie. Zakupione mieszkanie wynajmuję na ryczałcie 8,5%, dla studentów w zupełnie innym mieście i dochód ten nie jest związany z moją działalnością. Czy to prawda, że do dochodu uzyskiwanego z wynajmu (zupełnie nie związanego z prowadzoną DG) muszę odprowadzać VAT?

A czy to forum w nazwie ma "pogotowie księgowe"?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

1 hour ago, Finan said:

Jak rozumiem wynajmujesz to mieszkanie jako osoba prywatna? Wtedy nie płacisz VAT.

Tak. Wynajmuję jako osoba prywatna, mieszkanie kupione za prywatne pieniądze. Nie ma nic wspólnego z prowadzoną działalnością gospodarczą.

Pytam, bo księgowa twierdzi, że będę musiał doliczyć VAT i odprowadzić do US. Ale wydaje mi się, że jest w błędzie.

6 minut temu, landslend napisał:

Ale wydaje mi się, że jest w błędzie.

Zapewne Ty wiesz lepiej niż księgowa. Nie rozumiem dlaczego pytasz się na forum skoro nie ufasz księgowej.

Jesli prowadzisz DG to Ty jesteś płatnikiem VAT a nie firma. Wyciągnij z tego wniosek lub posłuchaj się księgowej albo siebie.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Znalazłem informacje na jednym z portali księgowych że wynajem nieruchomości do celów mieszkaniowych jest zwolniony z VAT

art. 43 ust. 1 pkt 36) usługi w zakresie wynajmowania lub wydzierżawiania nieruchomości o charakterze mieszkalnym lub części nieruchomości, na własny rachunek,
wyłącznie na cele mieszkaniowe; ustawy o podatku od towarów i usług

Zadając pytanie na forum na którym jak mniemam większość to VATowcy sądziłem, że ktoś już przerabiał ten temat.

46 minutes ago, jimmi said:

z budki

To one gdzieś jeszcze są?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności